Ασφαλής η ΠΑΠ δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας

Απάντηση Μπεγλίτη σε ερώτηση της Η. Διώτη για το στρατόπεδο στην Ελασσόνα

ΥΕΘΑ: ΑΣΦΑΛΗΣ Η 694 ΠΑΠ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Εγκαταστάσεις «επιπέδου ασφαλείας 1» χαρακτήρισε, από πλευράς φυσικής ασφαλείας, τις αποθήκες Οπλισμού-Πυρομαχικών-Εκρηκτικών-Καυσίμων της 694 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών στην Ελασσόνα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη (Λάρισας) και Θοδωρή Δρίτσα (Α’ Πειραιώς και Νησιών), με την οποία ζητούσαν ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στο στρατόπεδο, αλλά και την απομάκρυνση αυτού, καθώς και του αγωγού καυσίμων που διέρχεται από την περιοχή. Επίσης, άφησε μετέωρο το θέμα της απομάκρυνσης της ΠΑΠ, τονίζοντας πως «όπως και οι λοιπές μετακινήσεις μονάδων, εξετάζεται στο πλαίσιο της μελλοντικής δομής δυνάμεων, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στρατού Ξηράς», ξεκαθαρίζοντας ότι «το κόστος ανακατασκευής-αναδρομολόγησης του αγωγού καυσίμων από άλλη περιοχή, με τις διαθέσιμες πιστώσεις είναι απαγορευτικό».
Όπως αναφέρει ο ΥΕΘΑ, «τα εφαρμοζόμενα μέτρα-διαδικασίες φυσικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: (α) ανθρώπινο δυναμικό (μεταξύ αυτών στοιχεία στρατιωτικά εκπαιδευμένων σκύλων-συνοδών και εθνοφύλακες). (β) ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, όπως συναγερμοί, κάμερες, αισθητήρες προσέγγισης κ.α. (γ) τεχνητά εμπόδια (πρόσβασης) όπως περιφράξεις, μπάρες ασφαλείας, κλείθρα ασφαλείας κ.α. (δ) φωτισμό που καλύπτει πλήρως τους φυλασσόμενους χώρους».
Σχετικά με το τμήμα του αγωγού καυσίμων που διέρχεται από την περιοχή, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα επιτήρησης και συντήρησης, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ή επικίνδυνες καταστάσεις. Ο αγωγός είναι υπόγειος και κατασκευάστηκε με ΝΑΤΟϊκή χρηματοδότηση. Η ανοικοδόμηση σε σημεία από τα οποία διέρχεται ο αγωγός έγινε μεταγενέστερα και μάλιστα χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις περί αδειοδότησης και από το ΥΠΕΘΑ».
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της απάντησης, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, επεσήμανε:
«Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλα τα εχέγγυα που δίνει με την απάντησή του ο Υπουργός να είναι όντως έτσι. Η τραγωδία της Κύπρου αποτελεί αδιάψευστο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν οι προδιαγραφές ασφαλείας δεν τηρούνται ή εφαρμόζονται πλημμελώς. Η περίπτωση της 694 ΠΑΠ Ελασσόνας δεν είναι βέβαια μοναδική. Προκεχωρημένες Αποθήκες Πυρομαχικών υπάρχουν πολλές σε όλη την Ελλάδα, μακρύτερα ή εγγύτερα σε κατοικημένες περιοχές. Όμως στην περίπτωση του ελασσονίτικου στρατοπέδου, το κοινωνικό αίτημα για την απομάκρυνσή του, είναι πολύχρονο και ισχυρό, ακριβώς επειδή βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής. Θα ήταν απαραίτητο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας όταν συνεδριάσει σχετικά με τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων, να λάβει σοβαρά υπόψη του τη διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και να προχωρήσει στην οριστική μετακίνηση του στρατοπέδου μακριά από κατοικημένες περιοχές». ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (27.07.2011)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22.07.2011)

ΣΕ ΔΗΜΟ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ – ΔΟΥ – ΚΥ & ΙΚΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Περιοδεία Η. Διώτη στη Βόρεια Πιερία

Απαξιωμένες από την κυβέρνηση, υπό κατάργηση και υπό συγχώνευση υπηρεσίες, και συγκεκριμένα τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, το Κέντρο Υγείας και το ΙΚΑ στο Αιγίνιο, επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 22/7 η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μαζί με κλιμάκιο, αποτελούμενο από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας και της Πολιτικής Κίνησης Αιγινίου του ΣΥΝ, στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Βόρεια Πιερία.
Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού κ. Ευάγγελο Πολύζο, με τον οποίο συζήτησαν τα μείζονα ζητήματα του διευρυμένου δήμου, με κύριο το πρόβλημα της υδροδότησης της Β. Πιερίας από το φράγμα της Μόρνας.
Η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της βουλευτή αναβλήθηκε, όμως σε δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: «Δυστυχώς, το Αιγίνιο δεν αποτελεί εξαίρεση στον χάρτη των συγχωνεύσεων και καταργήσεων διαφόρων υπηρεσιών, όπως της ΔΟΥ, του ΙΚΑ Αιγινίου και της Εθνικής Τράπεζας, που εξ όσων γνωρίζω σε ελάχιστον χρονικό διάστημα δε θα λειτουργεί ούτε το διήμερο Τετάρτης-Παρασκευής. Η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων Υπουργείων, έχει καταφέρει συστηματικά να απαξιώσει κοινωφελείς υπηρεσίες, αποδυναμώνοντάς τες από προσωπικό, όπως για παράδειγμα το ΚΥ Αιγινίου, με τελικό στόχο την κατάργησή τους. Όλα έχουν τον ίδιο κοινό σκοπό: την απόσυρση του κράτους από τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες και τη μεταβίβαση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, με την αντίστοιχη επιβάρυνση και ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου, που έχει προπληρώσει αυτές τις υπηρεσίες».

ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ: «Η Βόρεια Πιερία αποτέλεσε προεκλογικά για πολλούς εκπροσώπους του δικομματισμού δεξαμενή αλίευσης ψήφων, καθώς πριν τον Οκτώβριο του 2009 άλλα υπόσχονταν για την περιοχή: υπόσχονταν ανάπτυξη, αναβάθμιση, ευημερία. Σήμερα, δύο χρόνια περίπου μετά, οι κάτοικοι του Αιγινίου και των γύρω περιοχών, βλέπουν την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση σε όλο τους το μεγαλείο. Οι κοινωφελείς υπηρεσίες καταργούνται χωρίς κανένα σχέδιο, αλλά με λογιστικά κριτήρια εξοικονόμησης εσόδων, η αγροτική παραγωγή που ήταν σε μεγάλο βαθμό η κινητήριος δύναμη της περιοχής απαξιώνεται από την έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού και βούλησης, οι ΟΤΑ καταρρέουν λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής αποτελεί παραδοχή της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση. Η χθεσινή απόφαση δεν είναι  αρχή εξόδου από τη κρίση αλλά επίσπευση ενός προαναγγελθέντος σχεδίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αφού το μόνο μέλημα τους ήταν η διάσωση των τραπεζών και των διαφόρων κερδοσκόπων.
Μόνη ελπίδα για τη σωτηρία της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι να αντιδράσει η κοινωνία. Η λύση πλέον πρέπει να δοθεί «από τα κάτω», με συνεχή διεκδίκηση από τους πολίτες, πέρα κι έξω από τις πολιτικές και κομματικές του καθενός. Μόνο με συνεχή, ενωτικό αγώνα μπορούν να μπούνε φραγμοί στα σχέδια της κοινωνικής διάλυσης».

Το ίδιο βράδυ η βουλευτής παρέστη στο γλέντι του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (26.07.2011)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ GLYPHOSATE

Η. Διώτη: Να απαντήσει επί της ουσίας το Υπουργείο για τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Απάντηση, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου σχετικά με την απόσυρση ζιζανιοκτόνων με κύρια δραστική ουσία το glyphosate, έδωσε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης. Σε αυτή αναφέρει:
«Η συγκεκριμένη δραστική ουσία καταχωρήθηκε στο Παράρτημα Ι της οδηγίας 91/414 “σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά” με την οδηγία 2001/99/ΕΚ. Με την οδηγία 2010/77/ΕΚ δόθηκε παράταση στην ημερομηνία λήξης της καταχώρησης για μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το glyphosate. Στην αναφερόμενη στην ερώτηση επιστημονική έκθεση, έχει αξιολογήσει η Αρμόδια Αρχή της Γερμανίας ως κράτος μέλος εισηγητής για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, μέσα στο πλαίσιο της οδηγίας 91/414. Η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στη συνοπτική έκθεση της σύσκεψης του Νοεμβρίου 2010 της “Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων-Τομέας Γεωργικών Φαρμάκων-Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων-Νομοθεσία”, περίληψη της προαναφερθείσας αξιολόγησης, για την οποία συμφώνησαν όλα τα Κράτη Μέλη και η οποία ακροθιγώς αναφέρει:
1.Αρνητικές επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε έμβρυα όρνιθας και βατράχου που εκτέθηκαν στη δραστική ουσία μέσω εναίσιμης οδού,
2.Οι Γερμανικές Αρμόδιες Αρχές θεωρούν την εν λόγω μεθοδολογία τεχνητή και πολύ διαφορετική από την αναμενόμενη έκθεση μέσω αγροτικής χρήσης, ενώ υπάρχει πλήρες πακέτο σχετικών υποστηρικτικών μελετών για το glyphosate, τα αποτελέσματα των οποίων συνάδουν και με την απουσία επιδημιολογικής συσχέτισης αρνητικών επιπτώσεων,
3.Όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν με την αξιολόγηση της Γερμανίας
4.Η συγκεκριμένη μελέτη δεν παρέχει αξιόπιστη βάση για κατάργηση ή περιορισμό της χρήσης του glyphosate ως δραστικής ουσίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων».
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της απάντησης του Υπουργού, η βουλευτής Λάρισας Η. Διώτη, ανέφερε τα εξής:
«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο κ. Σκανδαλίδης και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αντιλήφθηκαν την ερώτηση και σε ποια επιστημονική έρευνα αναφερόμαστε, ή εάν σκόπιμα παραπλανεί την κοινή γνώμη. Η έκθεση που αναφέρει είναι του 2010, ενώ η επιστημονική έκθεση με τίτλο “Roundup και συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη: Κρατούνται οι πολίτες στο σκοτάδι;” γνωστοποιήθηκε μόλις φέτος τον Ιούνιο (2011). Άρα είναι λογικά αδύνατον η οποιαδήποτε επιτροπή να αξιολόγησε μία μη υφιστάμενη ακόμη επιστημονική έκθεση. Το ότι “υπάρχει πλήρες πακέτο σχετικών υποστηρικτικών μελετών για το glyphosate”, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά εάν ήταν μελέτες σε «διατεταγμένη υπηρεσία» στήριξης ή ανεξάρτητες, δεν μπορεί να καθησυχάζει όσους εγείρουν ερωτήματα για τη βλαπτικότητα της δραστικής ουσίας glyphosate. Άλλωστε, είχαμε αναφέρει στην ερώτησή μας, ότι στο παρελθόν, η πρώτη σε πωλήσεις εταιρία παρασκευής αντίστοιχων φυτοφαρμάκων και 2 ερευνητικά εργαστήρια έχουν καταδικαστεί για μαγείρεμα αποτελεσμάτων σχετικά με το glyphosate. Ο Υπουργός επέλεξε να μην καταστήσει σαφές εάν υπάρχει έστω και μία σκέψη απόσυρσης των σκευασμάτων που περιέχουν την εν λόγω δραστική ουσία, ούτε να αναφέρει εάν συμμορφώθηκαν με σχετική Υπουργική Απόφαση οι κάτοχοι των εγκρίσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που την περιέχουν ως κύρια δραστική ουσία και τι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε τυχόν παραβάτες.
Σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι η διατροφική επάρκεια και η ασφαλής σίτιση των πληθυσμών παγκοσμίως, με διάφορα σκάνδαλα (e-coli) να βρίσκονται εν εξελίξει, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το ΥΠΑΑΤ να μην έχει θέσει σε εγρήγορση όλους τους μηχανισμούς του, ώστε να εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία των πολιτών-καταναλωτών της χώρας μας».

Add Comment