Πύρινο «σκηνικό» χθες στην Ελασσόνα!

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ – ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Πύρινος εφιάλτης από χθες το μεσημέρι, σε μεγάλη έκταση της περιοχής Ελασσόνας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ποταμιάς, με πολύ μεγάλες καταστροφές.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι, ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε λόφο πάνω από την Ανάληψη Συκέας(τοποθεσία «Παλιοσυκιά»), και αμέσως επεκτάθηκε προς το Αγιονέρι, πέρασε δίπλα από το Παλαιόκαστρο και κατευθύνθηκε προς το Κεφαλόβρυσο και την Κρανέα!

Ο δυνατός άνεμος έκανε την φωτιά ανεξέλεγκτη, που κατευθύνθηκε προς τον Κυνηγετικό δρυμό(περιοχή Καταφυγίου), με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στην περιοχή κατέφθασαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας, ένα όχημα από το Βλαχογιάννι, πεζοπόρα τμήματα, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή από γειτονικούς νομούς, λόγω των μεγάλων διαστάσεων της φωτιάς. Λίγο αργότερα, ήρθαν πυροσβεστικές ενισχύσεις από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Ο πολύ δυνατός αέρας που έπνεε, έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των δεκάδων εθελοντών που έδιναν μεγάλη μάχη με αυτοθυσία για πολλές ώρες. 

Στο πέρασμα τους, οι φλόγες κατέκαψαν και έκαναν στάχτη δεκάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, σιτοκαλαμιές, πουρνάρια, ακακίες, θαμνώδη βλάστηση, αμπελοκαλλιέργειες, ελιές, δενδρώδεις καλλιέργειες, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, αλλά και αγροικίες και καλύβες.

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών προσπαθούσαν με μηχανήματα, τρακτέρ, φορτωτές, και με κάθε μέσο που διέθεταν, να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να φυλάξουν τις περιουσίες τους. Οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπάνε για να ειδοποιήσουν τον κόσμο, που ξαφνιασμένος έβλεπε τους καπνούς και τις φλόγες να πλησιάζουν στα χωριά τους.

Οι πυκνοί μαύροι καπνοί από την τεράστια φωτιά φαινόταν και από την πόλη της Ελασσόνας.

Στην περιοχή βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Αθαν. Καλιακούδας και Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Ι. Δραγατσίκης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, το Δασαρχείο, η Αστυνομία Ελασσόνας, ο πρόεδρος των Κυνηγών της Ελασσόνας κ. Φίλιππος Πακάκης, κ.ά.

Έως τις βραδινές ώρες, η φωτιά έδειχνε ανεξέλεγκτη και απειλούνταν ακόμη και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Φώτο: Αντ. Λιάνος

Add Comment