Συνεδρίασε στην Ελασσόνα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βλάχικων Συλλόγων

Την Ελασσόνα ως τόπο στενά συνδεδεμένο με την βλάχικη παράδοση και καταγωγή επέλεξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, για να συνεδριάσει το διοικητικό της συμβούλιο και να συζητήσει τρέχοντα και οργανωτικά θέματα. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Ελασσόνας υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Μαγειρία.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υποδέχτηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της Ελασσόνας για τη συνεδρίαση και μίλησε στα μέλη του Δ.Σ. για τους δεσμούς της περιοχής με το βλάχικο στοιχείο, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά των βλάχων της επαρχίας Ελασσόνας. Ο κ. Μαγειρίας ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη φιλοξενία και τον ενημέρωσε για την πρόθεση της Ομοσπονδίας να διοργανώσει μία μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή βλάχικων συλλόγων υπό την αιγίδα της ΠΟΠΣΒ. Ο κ. Πασχόπουλος δώρισε στα μέλη της ομοσπονδίας ως αναμνηστικό το λεύκωμα του Δήμου Ελασσόνας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ο κ. Μαγειρίας προσέφερε στο Δήμαρχο μία σημαντική έκδοση της ΠΟΠΣΒ για τους Έλληνες βλάχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας είναι ο Κοκκινοπλίτης Γιάννης Μπατζοτάσιος από το Σύλλογο Ολύμπιων Κοκκινοπλιτών Θεσσαλονίκης.
[wpg_thumb]
Ακολούθησε εκδήλωση ενημέρωσης των φορέων της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας για τις δραστηριότητες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας. Από την Π.Ο.Π.Σ.Β. συμμετείχε επταμελής αντιπροσωπεία-μέλη του ΔΣ. Από το Δήμο Ελασσόνας συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάννης Νάνος και Νικόλαος Γάτσας (βλάχικης καταγωγής), οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τηλέμαχος Γκαμπέτας, Νικόλαος Μπίζιος, Αστέριος Στούπας (βλάχικης καταγωγής). Επίσης παραβρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής (βλάχικης καταγωγής), εκπρόσωποι και μέλη των Συλλόγων: Αργυροπουλίου, Κοκκινοπλιτών, Λιβαδιωτών και Σαμαριναίων καθώς κι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής. Στη συνάντηση πήρε μέρος κι εκπρόσωπος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Μελβούρνης (συλλόγου μέλους της ΠΒΑ).

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Μαγειρίας παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο από τις δράσεις της ομοσπονδίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και μετέφερε στους συμμετέχοντες τις εμπειρίες από τη δυναμική παρουσία της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης στους συλλόγους της Ελλάδας και των αποδήμων, ιδιαίτερα δε αναφέρθηκε στις κοινότητες των βλάχων της Θεσσαλίας, οι οποίες με ικανοποίηση διαπίστωσε ότι αναδεικνύουν τη βλάχικη πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις, σκοπό που επιδιώκει και η ίδια η πανελλήνια ομοσπονδία.

Add Comment