Ν. Γάτσας: “Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Μυθολογικό Πάρκο Ιλιάδας”

ΑΞΟΝΑΣ ΔΡΑΣΗΣ 7: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Γάτσας, υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας

Αναξιοποίητα παραμένουν δεκαετίες τώρα τα σημαντικότερα στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, τα οποία παρουσιάζουν τουριστικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον.

Η περιοχή του Δήμου Ελασσόνας είχε την τύχη τα τελευταία 100 χρόνια, από την απελευθέρωσή της μέχρι σήμερα, να γνωρίσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μέσα από τη μεγέθυνση του αγροκτηνοτροφικού τομέα. Ωστόσο, η πλούσια φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητες, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των αγροτών, οι οποίοι παραδοσιακά και για δεκαετίες “αιμοδοτούσαν” την τοπική οικονομία.

Για να αξιοποιηθούν όμως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας (Όλυμπος, παραδοσιακοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, τεχνητές λίμνες, ορεινά μονοπάτια, σπήλαια κ.α.) πρέπει να εκπονηθούν ολοκληρωμένες μελέτες που να πληρούν τις προδιαγραφές και τους όρους ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, κυρίως Ευρωπαϊκά.

Σκοπίμως δεν αναφέρθηκα στα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής, γιατί εκεί υπάρχει ήδη ένας συνεκτικός σχεδιασμός από τη Μητρόπολη Ελασσόνας, η οποία προσφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη των τόπων λατρείας (ιερές μονές, ναοί, ξωκλήσια) και την παράλληλη προβολή και στήριξη της περιοχής.

Για το Δήμο Ελασσόνας και την αξιοποίηση της παρολύμπιας περιοχής έχει ήδη εκπονηθεί μία σπουδαία μελέτη-πλαίσιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Καθηγητή Θεοχάρη Ζάγκα και την ομάδα του. Όμως από το 2013 έως σήμερα καμία από τις προβλέψεις της μελέτης δεν έχουν προωθηθεί και καμία επιμέρους μελέτη δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ποτέ δεν είναι αργά!

Στην επόμενη δημοτική περίοδο ο Δήμος Ελασσόνας θα πρέπει να προωθήσει κατά προτεραιότητα την αξιοποίηση των κοινοτήτων που παρουσιάζουν τουριστικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον, την αξιοποίηση των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας (κατασκηνώσεις, ξενώνες), την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής Πυθίου-Αζώρου-Δολίχης-Σαρανταπόρου, τη δημιουργία θεματικών πάρκων και μουσείων.

Με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και με σεβασμό στο περιβάλλον, μπορούμε να προσφέρουμε στο Δήμο μας την αναπτυξιακή δυναμική που του αξίζει:

(Α) Ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών

Η αναβάθμιση των παραδοσιακών οικισμών της Τσαριτσάνης, του Λιβαδίου, του Κοκκινοπηλού, της Βερδικούσιας και της Καρυάς θα αποτελέσουν την πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής. Περιλαμβάνει την επέκταση και βελτίωση του δικτύου λιθόστρωτων οδών, του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, του δικτύου σήμανσης τόπων ενδιαφέροντος και των χώρων θέασης και ψυχαγωγίας.

(Β) Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Πυθίου – Αζώρου – Δολίχης – Σαρανταπόρου

“Χαμένοι” στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής, οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Τριπολίτιδας θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα σε ένα σχέδιο ενοποίησης, που θα περιλαμβάνει τη σήμανση των χώρων, την ανακαίνιση των σημείων πληροφόρησης, τη δημιουργία εφαρμογών πληροφόρησης μέσω κινητού και εν τέλει την προώθηση ενός ενιαίου τουριστικού προϊόντος.

(Γ) Θεματικό Πάρκο – Μουσείο εμπνευσμένο από την Ιλιάδα και τον Πολυποίτη

Στο χώρο των δημοτικών σφαγείων της Ελασσόνας μπορούμε να δημιουργήσουμε το πρώτο μυθολογικό, θεματικό πάρκο με έμπνευση από τους θεούς του Ολύμπου, το έπος της Ιλιάδας και το βασιλιά Πολυποίτη, ως διαδραστικό, εκπαιδευτικό και βιωματικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους.

(Δ) Θεματικά Μουσεία – Υπαίθριο Μουσείο

Το Μουσείο Γάλακτος και Φέτας μπορεί να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει στην Ελασσόνα, ακολουθώντας τα χνάρια της γαλακτοκομικής παράδοσης της περιοχής.

Στο κέντρο της πόλης μπορεί να λειτουργήσει επίσης ένα Υπαίθριο Μουσείο με εκθέματα σε προθήκες ή βάσεις. Πιστά αντίγραφα (ρεπλίκες) κορυφαίων αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής μπορούν να εκτίθενται στο κέντρο της πόλης για όλους τους επισκέπτες, όπως το άγαλμα του Πυθίου Απόλλωνα, το παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό του Βαροσίου κ.α.

Η περιοχή μας που αποκάλυψε τα σημαντικά αυτά ευρήματα διεκδικεί την επιστροφή τους, αξιοποιώντας προς το παρόν τα πιστά αντίγραφά τους.

Με σχέδιο, μελέτη και με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του Δήμου μας.