20η Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Πύθιο Ολύμπου

Δευτέρα 29 Ιουλίου 9.00 μ.μ.

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου «Ο ΠΥΘΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ» και Σύλλογος Πυθιωτών Θεσσαλονίκης «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ»

Η βραδιά θα ξεκινήσει με την προβολή βίντεο που αφορά τα είκοσι χρόνια του καραβανιού αλλά και την ένταξη του πολυφωνικού τραγουδιού στην άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Mετά θα ακούσουμε το Πολυφωνικό σχήμα της Ηπείρου «ΧΑΟΝΙΑ» με πολυφωνικά τραγούδια από την Ήπειρο, τον Βώλακα Δράμας, την Κάτω Ιταλία, την Βόρεια Ήπειρο έρχεται να συναντήσει το τραγούδι των κατοίκων της παραολύμπιας περιοχής όπως αυτό μεταδόθηκε προφορικά από γενιά σε γενιά. Μια επιλογή από ένα ατέλειωτο κατάλογο τραγουδιών του βουνού και του κάμπου, του θερισμού και της άνοιξης, του γάμου και του αρραβώνα, της χαράς και της λύπης, μοιρολόγια, τραγούδια των Χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς, του Αη Θόδωρου, του Λαζάρου , των Βαϊων, του Πάσχα, τραγούδια του υμνούν με τον καλύτερο τρόπο τον ηρωϊσμό, τον έρωτα, τον πόνο την θλίψη τον θάνατο και την γέννηση.

Θα κλείσουμε την βραδιά με το κλαρίνο του Γιάννη Ζιάκου.

[wpg_thumb]

Λίγα λόγια για το πολυφωνικό καραβάνι….

Είκοσι χρόνια το πολυφωνικό καραβάνι ταξιδεύει από τα Βαλκάνια σε όλη την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία με σκοπό όχι μόνο τη γιορτή του πολυφωνικού τραγουδιού αλλά και την καταγραφή και διάσωση των πολυφωνικών τραγουδιών.

Η προσφορά του Πολυφωνικού Καραβανιού αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Εδώ και λίγους μήνες το Πολυφωνικό Καραβάνι αποτελεί την πρώτη, διαχρονικά, πρόταση της Ελλάδας για εγγραφή στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κατάλογο όπου, μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί μόλις 20 πρακτικές από όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη …..

Ηγετική μορφή και ψυχή του καραβανιού είναι ο επί χρόνια συνεργάτης και σκηνοθέτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου και δάσκαλος πολυφωνικής μουσικής αλλά και ερευνητής του παραδοσιακού μας τραγουδιού ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης που πλαισιώνεται από άξιους συνεχιστές της πολυφωνικής παράδοσης.

Σας περιμένουμε στη μεγάλη συνάντηση του πολυφωνικού τραγουδιού και του τραγουδιού της παραολύμπιας περιοχής στο φιλόξενο και γραφικό Πύθιο στους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου.

Συμμετέχουν το πολυφωνικό σχήμα «ΧΑΟΝΙΑ»

Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου «Ο ΠΥΘΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ»

Σύλλογος Πυθιωτών Θεσσαλονίκης « ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ»

Σύλλογος Γυναικών ΔΟΛΙΧΗΣ

Γυναίκες ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΥ.

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 10 π.μ.

Συλλογική επιτόπια καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών της παραολύμπιας περιοχής με τους κατοίκους του Πυθίου από τον κο Αλέξανδρο Λαμπρίδη.