Ν. Γάτσας: “Πρέπει να λειτουργήσουν και πάλι τα Δημαρχεία στην Κρανιά, στο Λιβάδι, στο Βλαχογιάννι…”

ΑΞΟΝΑΣ ΔΡΑΣΗΣ 9: ΘΕΣΜΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Χτίζουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και εγγύτητας με τον πολίτη – Αποκεντρώνουμε υπηρεσίες του Δήμου – Δίνουμε προοπτική στα χωριά και τις κωμοπόλεις του Δήμου μας

Γράφει ο Νίκος Γάτσας, υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας

Ενόψει των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να απαντήσουν στο αγωνιώδες ερώτημα πώς θα αναστρέψουν την καθοδική πορεία που έχει πάρει ο δήμος μας τα τελευταία χρόνια και ποια πλεονεκτήματα της περιοχής θα αξιοποιήσουν, για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και την αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων τους, μισθωτών και επαγγελματιών.

Ο δήμος ως κοινωνικοπολιτικός φορέας έχει την αρμοδιότητα αλλά και την κοινωνική ευθύνη να οργανώσει τους οικονομικούς φορείς, να χρηματοδοτήσει δράσεις προώθησης των στόχων τους και να υλοποιήσει μεγάλα ή μικρότερα έργα με τοπικό οικονομικό αντίκρισμα.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί, στην οργάνωση, το συντονισμό και την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων, πρέπει πρώτα απ’ όλα να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και εγγύτητας με τον πολίτη, μία σχέση που έχει διαταραχθεί ή διαρραγεί τα τελευταία χρόνια από τη συγκεντρωτική λογική του “Καλλικράτη” στην αυτοδιοίκηση.

Στο Δήμο Ελασσόνας όλες οι υπηρεσίες, όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο εξοπλισμός και οι δομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συγκεντρώθηκαν πλέον στην έδρα του Δήμου.

Αυτό είχε ως συνέπεια ο πολίτης των απομακρυσμένων κοινοτήτων να έχει επιβαρυνθεί, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Η ποιότητα ζωής στις κοινότητες έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και οι νέοι αναζητούν τρόπους διαφυγής.

Την κατάσταση αυτή έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε, πριν είναι πολύ αργά…

Οι λύσεις που προτείνουμε είναι ξεκάθαρες και ανατρεπτικές:

Επαναλειτουργία των δημαρχείων στις δημοτικές ενότητες
Παρουσία του δημάρχου στις δημοτικές ενότητες δύο ημέρες το μήνα εκ περιτροπής
Οργάνωση γραφείων υπηρεσιών-μιας-στάσης στις δημοτικές ενότητες, με μόνιμο προσωπικό, για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών
Λειτουργική διασύνδεση όλων των τμημάτων του δήμου με τις υπηρεσίες-μιας-στάσης
Εθελοντική μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων στα πρώην δημαρχεία
Μόνιμα τεχνικά συνεργεία σε 3 γεωγραφικούς τομείς (βόρειο, κεντρικό, νότιο)
Κινητοποίηση τοπικών συμβουλίων – Κοινές συνεδριάσεις δημάρχου – αντιδημάρχων – τοπικών συμβουλίων μία φορά το μήνα

Το διοικητικό και οικονομικό βάρος που θα κληθεί να σηκώσει ο Δήμος θα είναι τελικά αμελητέο μπροστά στα οφέλη από την αποκέντρωση αυτή των δυνάμεων, καθώς βραχυπρόθεσμα θα κινητοποιήσει τους τοπικούς οικονομικούς παράγοντες (επαγγελματίες, παραγωγούς κ.α.) να διεκδικήσουν λύσεις στα κοινά τοπικά προβλήματα, μεσοπρόθεσμα θα προωθήσει βιώσιμες λύσεις σε μείζονα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής και μακροπρόθεσμα θα θέσει σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η επαναλειτουργία των δομών των πρώην δήμων και κοινοτήτων θα σημάνει την ανάκαμψη του ενδιαφέροντος του δήμου για τους κατοίκους του και το βιοτικό τους επίπεδο.

Η λειτουργική αποκέντρωση των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη φυσική παρουσία του Δημάρχου δύο φορές το μήνα σε κάθε πρώην δημαρχείο, θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση και υλοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων σε κάθε κοινότητα.

Η επαναφορά υπαλλήλων στα δημοτικά καταστήματα θα ενισχύσει το ενδιαφέρον και τον κύκλο εργασιών της κάθε ενότητας.

Η αποκέντρωση όμως αυτή δεν αφορά μόνο τις κωμοπόλεις και τα χωριά που πρέπει να ενδυναμωθούν διοικητικά. Η αποκέντρωση αφορά και την έδρα του Δήμου, που τόσα έχει χάσει από την κατάργηση και τη μεταφορά υπηρεσιών στη Λάρισα. Η Ελασσόνα μαζί με τις κοινότητες, πρέπει να αποκτήσουν και πάλι ζωντάνια και δύναμη. Πρέπει να λειτουργήσουν και πάλι τα Δημαρχεία στην Κρανιά, στο Λιβάδι, στο Βλαχογιάννι, στο Χάνι Χατζηγώγου, στην Καλλιθέα και τα δημοτικά καταστήματα στη Βερδικούσια, την Καρυά, την Τσαριτσάνη.

Είναι χρέος μας να δώσουμε νέα προοπτική στις κωμοπόλεις και τα χωριά μας, αξιοποιώντας τη δυναμική κάθε ενότητας, τους ανθρώπους και τις δομές κάθε περιοχής.