Ελασσονίτες Μαγνησίας: “Μάγεψε” το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ στο Βόλο

¨Βούλιαξε ” το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου από εκατοντάδες θεατές
Εντυπωσιακή η εμφάνιση των σολίστ και της Κερκυραϊκής Χορωδίας Λάρισας υπό τη Διεύθυνση του Χρήστου Μπαλανίκα

Μια μαγική βραδιά γεμάτη μουσική , τραγούδι, χορό, όμορφες εικόνες, νοσταλγία , έντονα συναισθήματα , ποιότητα και αισθητική έζησε το φιλόμουσο κοινό του Βόλου, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 , που από πολύ νωρίς “κατέκλυσε” το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου , που αποδείχτηκε πάρα πολύ μικρό , για να παρακολουθήσει τη μεγάλη μουσική παράσταση -αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό ,που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες , τον Μιχάλη Σουγιούλ , με τη συμμετοχή , πάνω από εξήντα εξαίρετων μουσικών , χορωδών και χορευτών .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συναυλία δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής κοσμοσυρροή ,ακόμα και από γειτονικές πόλεις, δημιουργώντας στο κτίριο το αδιαχώρητο, που δεν έχει προηγούμενο , αφού εκατοντάδες άτομα, αναγκαστικά δεν μπόρεσαν να μπουν στο πολιτιστικό κέντρο, το οποίο είχε κατακλυστεί δύο ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Στην σπάνια αυτή συναυλία , για έναν από τους σημαντικότερους διαμορφωτές της νεώτερης Ελληνικής μουσικής , τον Μιχάλη Σουγιούλ , παρουσιάστηκαν, με τη συμμετοχή εξαιρετικών σολίστ (Μαριάννα Ζάχου-Mezzo Soprano και Θωμά Σκοτίδα-Βαρύτονο ) και την περίφημη Κερκυραϊκή Χορωδία Λάρισας , με μαέστρο τον Χρήστο Μπαλανίκα, που “μάγεψε” τους τυχερούς θεατές, τα ομορφότερα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, που έχουν συντροφέψει και θα συντροφεύουν , πολλές γενιές της σύγχρονης Ελλάδας.

[wpg_thumb]

Στιγμές έντονης συγκίνησης για τον μεγάλο συνθέτη Μιχ. Σουγιούλ

Στο αποκορύφωμα της εκδήλωσης , οι διοργανωτές ,μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και σεβασμού προς τον Μιχάλη Σουγιούλ, επέδωσαν στον εγγονό του μεγάλου δημιουργού κ. Θάνο Σουγιούλ-Μαργαρίτη , 60 χρόνια μετά, τιμητική πλακέτα για την τεράστια προσφορά του Μιχάλη Σουγιούλ, στη διαμόρφωση του νεώτερου μουσικού μας Πολιτισμού και γιατί ταξίδεψε μέσα από τη Μουσική, την καρδιά και τα χρώματα της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο.
Την πλακέτα επέδωσαν εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων κ.κ. Σκριάπας Κων/νος και Σταματιάδου Ουρανία, η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη , ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Καλτσογιάννης Γεώργιος και ο Δημοτικός σύμβουλος Βόλου κ. Νίκος Χαυτούρας.

Τιμητικές πλακέτες, επίσης, επιδόθηκαν στον Σύλλογο Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Λάρισας “Νίκος Μάντζαρος” , στον μαέστρο κ. Χρήστο Μπαλανίκα και στους εξαίρετους σολίστ Μαριάννα Ζάχου και Θωμά Σκοτίδα, οι οποίοι εξέπληξαν ευχάριστα το κοινό με τις μοναδικές τους ερμηνείες.

Την ενορχήστρωση-Χορωδιακή Επεξεργασία είχε ο Χρήστος Μπαλανίκας ,ενώ τη χορωδία συνόδεψε ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς-σολίστ από όλη τη Θεσσαλία ,με την εξής σύνθεση :Πιάνο: Παναγιώτης Μπαλανίκας , Κιθάρα-Μαντολίνο: Σπύρος Καβαλιεράτος, Φλάουτο: Πέτρος Παππάς, Κλαρίνο: Μιχάλης Σαμπάνης , Βιολί: Αποστόλης Μητράς, Ακκορντεόν: Λάζαρος Μπίσμπας και Κοντραμπάσο: Μιχάλης Ζαχαρτζής.
Τις Χορογραφίες είχε Βάσω Τηλιοπούλου, ενώ χόρεψαν οι χορευτές: Θέμης Μυλωνάς, Αρετή Κατσαγεωργίου, Κώστας Βαζούρας, Ματίνα Τσικλιτζή.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα μιας όμορφης συνεργασίας Φορέων του Βόλου και της Λάρισας και συγκεκριμένα του Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας , του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν.Ιωνίας Μαγνησίας “Το Εγγλεζονήσι” ,του Συλλόγου Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Θεσσαλίας «Νικόλαος Μάντζαρος» , υπό την Αιγίδα του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου .

Μια συναυλία Τιμής για τον μεγάλο συνθέτη , 60 χρόνια μετά τον θάνατό του

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών κ. Κώστας Σκριάπας και η πρόεδρος του Συλλόγου ¨Το Εγγλεζονήσι” κ. Σταματιάδου Ουρανία ,δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το απαιτητικό κοινό του Βόλου ανταποκρίθηκε με τόση θέρμη και με πρωτοφανή βαθμό ,σε ένα, ύψιστης σημασίας και αισθητικής ,πολιτιστικό γεγονός , όπως η συναυλία προς τιμήν του σπουδαίου καλλιτέχνη και ανθρώπου Μιχάλη Σουγιούλ , 60 χρόνια μετά τον θάνατό του, με καταγωγή από τη Μ. Ασία ,που ταξίδεψε την ελληνική μουσική σε όλο τον κόσμο και συνδιαμόρφωσε , μαζί με τους άλλους μεγάλους Έλληνες συνθέτες , το νεώτερο μουσικό μας πολιτισμό

Ο Μιχάλης Σουγιούλ γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας το 1906 και πέθανε , δυστυχώς, πολύ νέος, στην Αθήνα το 1958.
Υπήρξε πολυγραφότατος στο είδος της Ελληνικής ελαφράς μουσικής, κατά το μεσοπόλεμο και την πρώτη μεταπολεμική-μετεμφυλιακή δεκαετία, γράφοντας περισσότερα από 700 τραγούδια .Επίσης έχει γράψει μουσική για 45 θεατρικές επιθεωρήσεις και μουσική για 10 κινηματογραφικές ταινίες.