Προβληματισμός αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Ελασσόνας για τις κρατικές ενισχύσεις

Οι de minimis ενισχύσεις, οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι οργανώσεις τους

Η εξαγγελία για de minimis κρατική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων λόγω γενικευμένης πτώσης της τιμής του γάλακτος, μας δίνει την αφορμή για ορισμένες παρατηρήσεις επί της ουσίας του ζητήματος και επί της ακολουθούμενης τακτικής τόσο από τις διάφορες πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων (ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδία Θεσσαλίας) όσο και από την κυβέρνηση.
Επιγραμματικά να αναφέρουμε μόνο ότι η κάμψη των τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας ταυτόχρονα, παραπέμπει σε υιοθέτηση από τους μεταποιητές εναρμονισμένης πρακτικής, δηλαδή cartel και αυτή η διαπίστωση πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλες τις ενέργειες και διεκδικήσεις των παραγωγών. Θέλουμε δηλαδή να υπενθυμίσουμε στις παραπάνω οργανώσεις του χώρου, γιατί μάλλον το ξέχασαν, ότι τα cartel δεν τα πολεμάς διεκδικώντας de minimis ενισχύσεις.
Ταυτόχρονα σχεδόν, άρχισε να διαφαίνεται το ενδεχόμενο να οριστεί ως κριτήριο για την κατανομή της ενίσχυσης ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων από τον κάθε παραγωγό. Και πάλι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες φάνηκε ότι συμφωνούν (αν δεν την εισηγούνται και την προωθούν) με αυτή τη διευθέτηση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε κάθε περίπτωση, ότι τον χώρο κυριολεκτικά τον λυμαίνονται τα cartel είτε με εναρμονισμένες πρακτικές είτε με ελληνοποιήσεις και οι παραγωγοί μένουν θεατές της ληστείας που συντελείται σε βάρος τους ελπίζοντας σε de minimis αποζημιώσεις.
Πρώτο αίτημα των οργανώσεων των παραγωγών έπρεπε να είναι η γενναία αύξηση του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί και όχι μόνον ο (λάθος) τρόπος κατανομής των ψίχουλων μεταξύ των ομάδων που μπορούν συγκυριακά να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση.
Η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη που δεν κάνει έλεγχο στο γάλα που έρχεται απ’ έξω και επιτρέπει την παραγωγή φέτας από «ξένο» γάλα. Μεγάλη είναι και η ευθύνη των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι το «ελληνοποιούν» και σχηματίζουν cartel ρίχνοντας στα τάρταρα την τιμή του ελληνικού γάλακτος.
Το Αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει:
– αποζημιώσεις στη βάση της πλήρους κάλυψης του χαμένου εισοδήματος απ’ όλους τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.
– κάλυψη του χαμένου εισοδήματος- και οι de minimis ενισχύσεις να δοθούν με βάση την παραγωγή (παραχθείσα ποσότητα γάλακτος).
– Κατώτατες εγγυημένες τιμές για το γάλα και το κρέας.
Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι
Αραδοσιβίων/ Ολύμπου/ Τσαριτσάνης/ Σαρανταπόρου/ Βαλανίδας/ Ποταμιάς