Εξαγριωμένοι οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Κίνδυνος να ανασταλούν τα προγράμματα

Εξαγριωμένοι με την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δηλώνουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του φιλανθρωπικού Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδράνεια της διοίκησης και το φάσμα της ανεργίας.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα αλλά και τις ανακοινώσεις των εργαζομένων, η διοίκηση του Οργανισμού υπό την προεδρία του Ν. Οικονομόπουλου αδιαφόρησε στις συστάσεις του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για αλλαγές στο καταστατικό, έτσι ώστε να υπηρετούνται αποτελεσματικότερα οι σκοποί του διεθνούς κινήματος, και έτσι κινδυνεύει το ελληνικό παράρτημα του ΕΣ να χάσει το δικαίωμα ψήφου στη διεθνή συνέλευση, και στην συνέχεια να ανασταλούν όλα τα φιλανθρωπικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Η αναστολή των προγραμμάτων από τον διεθνή οργανισμό θα έχει, όπως φαίνεται, αντίκτυπο στις οικονομικές δυνατότητες του ελληνικού παραρτήματος και τη δυνατότητα να μισθοδοτεί τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

“Αλλαγές στο καταστατικό και άμεση προκήρυξη εκλογών, για να μην ανασταλεί το σήμα και διακοπεί η χρηματοδότηση των προγραμμάτων” είναι οι αγωνιώδεις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Μύδρους κατά του διοικητικού συμβουλίου και του προέδρου του Δ.Σ. για την απαξίωση των εργαζομένων εξαπέλυσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΕΣ. Ωστόσο, προβληματισμό έχει εγείρει και η πληροφορία ότι ο πρόεδρος Ν. Οικονομόπουλος είναι πρόεδρος και σε ΜΚΟ με το διακριτικό “ΠΛΑΤΩΝ” στο Αίγιο προωθώντας και εκεί μη κερδοσκοπικές δράσεις, παράλληλα ή σε βάρος του ΕΕΣ.

Αναλυτικότερα για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο κείμενο που ακολουθεί από το newsbomb.gr

Οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού κατά της διοίκησης Οικονομόπουλου

Προσπάθεια διχασμού και συστηματικής απαξίωσής τους από την πλευρά του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκου Οικονομόπουλου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Αφορμή αποτέλεσε το μήνυμα του κ. Οικονομόπουλου προς τους εθελοντές Σαμαρείτες όλης της χώρας, το οποίο δημοσίευσε την Τρίτη (09/10/2018) το Newsbomb.gr, καθώς και μία αποστροφή του προέδρου του Ε.Ε.Σ κατά την τελευταία ενημέρωση για τις κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον του Οργανισμού.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Ε.Ε.Σ. επισημαίνει: «Τις δύσκολες αυτές στιγμές, υπό την απειλή της αναστολής λειτουργίας του Ε.Ε.Σ., θα περιμέναμε να έχουμε ενημέρωση διαρκή και έγκυρη από τη Διοίκηση, για τις ενέργειές της προς αποτροπή της αναστολής. Κάτι τέτοιο δεν εισπράξαμε στην τελευταία ενημέρωση από τον κ. Πρόεδρο.

Έκπληκτοι εκεί ακούσαμε τον Πρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του Ε.Ε.Σ. κ. Οικονομόπουλο να λέει ότι “…οι εργαζόμενοι υπάρχουν γιατί υπάρχουν εθελοντές…”. Επιπλέον η ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στον Ε.Ε.Σ, η οποία απεστάλη μέσω του υπηρεσιακού e-mail του Τομέα Σαμαρειτών προς όλους τους Εθελοντές Σαμαρείτες, μόνο ερωτηματικά προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της αλλά και το περιεχόμενό της».

Απαντώντας στον κ. Οικονομόπουλο, ο Σύλλογος των εργαζομένων απευθυνόμενος «προς όλους» ξεκαθαρίζει τα εξής:

«Το σπουδαίο Εθελοντικό Σώμα του Ε.Ε.Σ, με τη διαχρονική και ανεκτίμητη συνεισφορά στο έργο του Εθνικού Συλλόγου, δεν απαρτίζεται μόνον από εθελοντές Σαμαρείτες, αλλά και από τους εκπαιδευμένους εθελοντές της Νοσηλευτικής και της Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίοι προσφέρουν πλούσιο ανθρωπιστικό έργο υψηλής ποιότητας, αθόρυβα και καθημερινά. Θεωρούμε άστοχη και λάθος, την επιλεκτική αποστολή της ανακοίνωσης του Προέδρου, που προεδρεύει επί όλων των εθελοντών, καθώς αυτό συνιστά διάκριση και απαξίωση των υπολοίπων. Αναρωτιόμαστε δε, ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η “ιδιαίτερη” μεταχείριση μερίδας μόνο των εθελοντών.

Επίσης, με τη συστηματική και κλιμακούμενη απαξίωση των υπαλλήλων του Ε.Ε.Σ- μέσω δηλώσεων, συμπεριφορών και αποφάσεων-επιχειρείται όχι μόνο η υποβάθμιση αυτών, του έργου τους αλλά και της προσωπικότητας τους. Εκφράζουμε την πολύ έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία μας και επιφυλασσόμαστε σχετικά απέναντι σε αυτή την ύποπτη και κακόβουλη προσπάθεια.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι εργαζόμενοι του Ε.Ε.Σ, όχι μόνο δεν είναι απέναντι από τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ, αλλά αντιθέτως συνεργάζονται εδώ και χρόνια αρμονικά, σε κάθε τμήμα, υπηρεσία ή πρόγραμμα του Ε.Ε.Σ, με πνεύμα αληθινής συναδέλφωσης και στόχο την επίτευξη των σκοπών του Εθνικού Συλλόγου. Οι δεκάδες χιλιάδες ώρες επιτυχημένης κοινής δράσης στα πεδία του προσφυγικού αλλά και των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, μαρτυρούν περίτρανα τα παραπάνω και δεν επιτρέπουμε σε κανένα αυθαίρετους διαχωρισμούς.

Σε κρίσιμες ώρες σαν αυτή που διανύει ο Ε.Ε.Σ, θεωρούμε επικίνδυνη και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια διχασμού. Για όλους εμάς που εργαζόμαστε για την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής του ΕΕΣ, είτε είμαστε εθελοντές, είτε είμαστε εργαζόμενοι, προέχει η ενότητα και η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων.

Να γνωρίσουμε στον κ. Οικονομόπουλο, πως κατά την εκτέλεση του καθήκοντος είναι αναρίθμητες οι φορές εκείνες, τις οποίες οι εργαζόμενοι του Ε.Ε.Σ., πέρα και πάνω από ωράρια εργασίας, στάθηκαν μαζί με τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ δίπλα στους συνανθρώπους μας, “γράφοντας” ατελείωτες ώρες προσφοράς. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αγάπη μας για την εργασία μας και τον Ε.Ε.Σ. και την πολύ υψηλή αποστολή του, που υπηρετούμε για την ελληνική κοινωνία. Και όλες αυτές τις φορές, όντας απλήρωτοι και για μήνες, με μόνη μας έγνοια την εκπλήρωση της ερυθροσταυρικής αποστολής. Άραγε δεν είμαστε και εμείς εθελοντές του Ε.Ε.Σ.;

Όσον αφορά το Καταστατικό, σύμφωνα και με τις 7 Θεμελιώδεις Αρχές του Κινήματος ΕΣ/ΕΗ, σας επισημαίνουμε την πάγια θέση του Συλλόγου μας εδώ και πολλά έτη, για το “άνοιγμα” του σωματείου προς την κοινωνία με την εγγραφή νέων μελών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Τούτο θα συνεισφέρει στην εξάπλωση του ερυθροσταυρικού πνεύματος σε όλη τη χώρα και παράλληλα θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την οικονομική αυτοτέλεια του ΕΕΣ».

Τέλος, οι εργαζόμενοι απαιτούν από τον πρόεδρο και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ. να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τους καθιστούν αποκλειστικά υπεύθυνους για τη διασφάλιση της ομαλότητας στον Οργανισμό και των θέσεων εργασίας.