Ευρωπαϊκό πρόγραμμα INNOGROW: Τις καινοτόμες θεσσαλικές επιχειρήσεις προβάλλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2018, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διοργανώσει τη δεύτερη διήμερη επίσκεψη μελέτης του έργου INNOGROW που είναι χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ και το πρόγραμμα Interreg Europe.
Αναλυτικότερα, το INNOGROW ενώνει 9 περιφερειακούς φορείς που συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής από 8 χώρες της Ε.Ε. με σκοπό να βελτιώσει την ικανότητά τους να εφαρμόζουν πολιτικές που προωθούν την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και επιχειρησιακών μοντέλων από τις ΜΜΕ της υπαίθρου, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μελέτης στη Θεσσαλία, η Περιφέρεια θα έχει την ευκαιρία να προβάλει συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που έχουν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια συγκεκριμένων περιφερειακών πολιτικών. Έτσι, η επίσκεψη μελέτης θα τονίσει τη σημασία της παρέμβασης των περιφερειακών αρχών για την προώθηση της συνολικής ροπής προς την καινοτομία της οικονομίας της υπαίθρου και, ειδικότερα, των ΜΜΕ.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη μελέτης θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την υιοθέτηση καινοτομιών από τις παρακάτω επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς:
Agroil/Staff Colour Energy: Η επιχείρηση περιλαμβάνει ένα βιομηχανικό συγκρότημα (με δυνατότητα παραγωγής 13000 χιλιολίτρων το χρόνο) που κάνει χρήση αποβλήτων ελαίων και υλικών προερχόμενων από ζωικά λίπη, για να παράγει εμπορεύσιμα φυτικά έλαια και ζωικά λίπη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοντίζελ.
Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου: Ένας από τους γνωστότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, κυρίως για την παραγωγή του διάσημου ελληνικού οινοπνευματώδους τσίπουρου, που προώθησε περαιτέρω την διείσδυσή του στην αγορά και την επέκτασή του μέσα από την παραγωγή καινοτόμων ειδικών οινοπνευματωδών (π.χ. τσίπουρο αποσταγμένο μαζί με ζαφορά και ειδικά αποστάγματα, παλαιωμένα επίς σειρά ετών σε βαρέλια δρυός).
Όλυμπος: Ξεκινώντας σαν μια ΜΜΕ, αυτή η επιχείρηση γαλακτοκομικών μεγάλωσε μέσω της καινοτομίας και τώρα έχει να επιδείξει μια καινοτόμο και μοναδική στην Ευρώπη στον τομέα της γαλακτοκομίας μονάδα, με αξία επένδυσης 10 εκατ. Ευρώ, που αφορά στην παραγωγή βιοαερίου από αναερόβια επεξεργασία των λυμάτων.
ΘΕΣγάλα: Συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών που πουλάει το φρέσκο γάλα του απευθείας σε 25000 καταναλωτές κάθε μέρα μέσω της χρήσης αυτόματων μηχανών πώλησης στις πόλεις.
Αφοί Παπαγιάννη: Οικογενειακή επιχείρηση που παράγει ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών φαγητών βασισμένων κατά κύριο λόγο στο σουσάμι (χαλβάς, ταχίνι, παστέλια, σπόροι σουσαμιού για αρτοποιία) και που έχει επενδύσει σε μια νέα καινοτόμο και πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής για ταχίνι με μέλι.
Επίλεκτος Βιοαέριο: Η Επίλεκτος Βιοαέριο έχει κατασκευάσει έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής βιοαερίου στην Ευρώπη (6MW) δίπλα στην μητρική της εταιρία, την Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, με σκοπό την παροχή ενέργειας στα βιομηχανικά συγκροτήματα της περιφέρειας.
EΨΑ: Παραγωγός και πάροχος λεμονάδας από το 1924, η εταιρία προσφάτως εισήγαγε πολλά καινοτόμα αναψυκτικά (π.χ. βυσσινάδα, ροζ λεμονάδα), καθώς και τα λάϊτ Drops, ένα γλυκαντικό σε υγρή μορφή από Στέβια.
Επικεντρώνοντας στις παραπάνω περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη μελέτης θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τις περιπλοκές της πρακτικής εφαρμογής της υιοθέτησης καινοτομιών. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσουν την ικανότητά τους να προωθήσουν περαιτέρω την υιοθέτηση καινοτομιών από την οικονομία της υπαίθρου της περιοχής τους, μέσω της προετοιμασίας πλήρως ενημερωμένων σχεδίων δράσης κατά την τελική φάση του έργου ΙΝΝΟGROW.

[wpg_thumb]

2η Επίσκεψη Μελέτης στα πλαίσια του έργου INNOGROW στην Θεσσαλία: μια επιτυχής ανταλλαγή εμπειριών για την Ευρωπαϊκή οικονομία της υπαίθρου

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως επικεφαλής εταίρος στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο INNOGROW ολοκλήρωσε με την συμμετοχή του εταιρικού σχήματος στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, με μεγάλη επιτυχία την δεύτερη επίσκεψη μελέτης στα πλαίσια του έργου. Το INNOGROW δίνει σε εννέα 9 οργανισμούς από 8 χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής, την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις πολιτικές εκείνες που προωθούν την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και επιχειρησιακών υποδειγμάτων από τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς της οικονομίας της υπαίθρου. Η δεύτερη επίσκεψη μελέτης ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση συγκεκριμένων Θεσσαλικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, που κατάφεραν να επενδύσουν με επιτυχία σε νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια των πολιτικών της Περιφέρειας.
Με την καθοδήγηση της Περιφέρειας μέσω του εκπροσώπου της για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι εταίροι του INNOGROW μπόρεσαν να αντλήσουν πληροφορίες από πρώτο χέρι για επιτυχημένες περιπτώσεις υιοθέτησης καινοτομιών από επιχειρήσεις της υπαίθρου, όπως οι παρακάτω:
Στην Agroil/Staff Colour Energy, οι εταίροι του INNOGROW παρακολούθησαν τη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής βιοντίζελ καινοτόμου σχεδιασμού, καθώς και μιας σειράς καινοτόμων πειραμάτων με σκοπό την παραγωγή βιοντίζελ από άλγη (επόμενη γενιά βιοντίζελ σύμφωνη με τις οδηγίες της ΕΕ).
Ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου παρουσίασε την μοναδική οινοπαραγωγό μονάδα που εφαρμόζει διαδικασίες ανακαθαρισμού και συμπύκνωσης του μούστου.
Η ΘΕΣγάλα παρουσίασε το καινοτόμο επιχειρησιακό μοντέλο της που βασίζεται στην πώληση γάλακτος μέσω αυτόματων μηχανών πώλησης στις μεγάλες πόλεις και που αποδείχθηκε ικανό όχι μόνο να αντέξει στην κρίση, αλλά και να επιτύχει γρήγορη επέκταση κερδών.
Στην «’Ολυμπος», αφού παρουσιάστηκε ο καινοτόμος μηχανολογικός εξοπλισμός της επιχείρησης, οι εταίροι του INNOGROW είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την μοναδική και καινοτόμο μονάδα παραγωγής βιοαερίου με αξία επένδυσης 10 εκατ. Ευρώ στην οποία πραγματοποιείται η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας διαχείρισης των λυμάτων, και που είναι μοναδική στην Ευρώπη στον τομέα των γαλακτοκομικών.
Η «Αφοί Παπαγιάννη» επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των αυτόματοποιημένων διαδικασιών παραγωγής της, καθώς και των νέων καινοτόμων προϊόντων της με βάση το ταχίνι και το μέλι που σκοπεύουν να ανανεώσουν τον παραδοσιακό τομέα των προϊόντων σουσαμιού (χαλβάς, πάστα σουσαμιού-ταχίνι, παστέλια, σπόροι σουσαμιού για αρτοποιία).
Στην «Βιοαέριο Επίλεκτος», οι εταίροι του INNOGROW ενημερώθηκαν για κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής βιοαερίου στην Ευρώπη (6MW) που εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους για την παραγωγή βιοαερίου από πολλές διαφορετικές πηγές.
Η ΕΨΑ στόχευσε στην προβολή όλων των καινοτόμων προϊόντων της, όπως τα αναψυκτικά με στέβια, τα “light drops”, δηλαδή ένα γλυκαντικό με βάση της στέβια, και μια νέα γενιά κουτιών κονσερβών, που πρώτη η ΕΨΑ έφερε στην ελληνική αγορά.
Στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ, οι εταίροι του INNOGROW συνοδεύτηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, υπεύθυνο για ευρωπαϊκά έργα, κ. Γεώργιο Καλτσογιάννη, ο οποίος απάντησε σε όλες τις απορίες τους για τις λεπτομέρειες της διαμόρφωσης περιφερειακών πολιτικών για την καινοτομία στην Θεσσαλία και στην Ελλάδα.
Τέλος, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας τόσο για την άψογη και ζεστή υποδοχή και φιλοξενία, όσο και για την εμπεριστατωμένη, πλήρη, λεπτομερή και άκρως κατατοπιστική ξενάγηση στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που επισκεφθήκαμε.