Τον τελευταίο χρόνο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων με βασικό επιχείρημα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες. Την ίδια στιγμή, συμφώνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 30/8/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3253 κρούσματα ιλαράς, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός ήταν πολύ μικρός (περίπου ένα κρούσμα ετησίως).
Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Η Αυστραλία παρέχει οικονομικά κίνητρα. Στον Καναδά η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο και στη Σλοβενία η άρνηση εμβολιασμού των παιδιών έχει συνδεθεί με ποινές. Στην Ελλάδα με το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 (ΦΕΚ 1/Α/5-1-1999) καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Ωστόσο, η περίπτωση των εμβολιασμών ομοιάζει με αυτή του καπνίσματος, το οποίο απαγορεύεται ρητά, παρόλα’ αυτά, όλοι καπνίζουν παντού. Η υποχρεωτικότητα όμως της αγορανομικής διατάξεως, που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν αίρεται λόγω της αδυναμίας του συστήματος να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα, το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή για τις περιπτώσεις μη εμβολιασμού, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του.
Κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής (19/05/2017) μου προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρθηκα στην ανάγκη αυστηροποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Ο Υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται. Τη στιγμή, όμως, που το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο παντού -και δικαίως-, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε μια καμπάνια από το Υπουργείο Υγείας, αλλά στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Αρβανίτη, μεταδόθηκε βίντεο-ρεπορτάζ προβάλλοντας την «άποψη» ότι το τριπλό εμβόλιο ΜΜR μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Επιπλέον, στη διάρκεια της εκπομπής στην οθόνη ο τηλεθεατής διάβαζε σε σούπερ: «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;».
Δεν τίθεται ζήτημα διαλόγου σε θέματα που αγγίζουν τη δημόσια ασφάλεια, τη ζωή και την αρτιμέλεια αθώων παιδιών. Επειδή το να προπαγανδίζει κανείς κατά των εμβολίων είναι – κατ’ αναλογία- σαν να διαβεβαιώνει πως το κάπνισμα κάνει καλό στους πνεύμονες ή πως η φραπελιά θεραπεύει τον καρκίνο, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, επαναφέρει το θέμα στη Βουλή και ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 1) Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς, σε ποιες δράσεις έχετε προβεί μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού; Τι σκοπεύετε να πράξετε εφεξής; 2) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να κάμψετε τις αντιρρήσεις γονέων; Θα αυστηροποιήσετε το υφιστάμενο πλαίσιο ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών; 3) Προτίθεστε –και εάν ναι, με ποιο τρόπο- να βάλετε φραγμούς στην ασυδοσία της παραπληροφόρησης σε σχέση με το θέμα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Αντιεμβολιαστική παράκρουση μέσω της δημόσιας τηλεόρασης…»

Τον τελευταίο χρόνο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων με βασικό επιχείρημα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες. Την ίδια στιγμή, συμφώνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ «Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 30/8/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3253 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές». Όλα αυτά, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός περιστατικών ιλαράς ήταν πολύ μικρός (περίπου ένα κρούσμα ετησίως).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Εντούτοις, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, περίπου 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.
Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Η Αυστραλία παρέχει οικονομικά κίνητρα. Στον Καναδά η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο και στη Σλοβενία η άρνηση εμβολιασμού των παιδιών έχει συνδεθεί με ποινές. Στην Ελλάδα με το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 (ΦΕΚ 1/Α/5-1-1999) καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Υπάρχει και πλήθος σχετικών διατάξεων του αστικού και ποινικού κώδικα.
Ωστόσο, η περίπτωση των εμβολιασμών ομοιάζει με αυτή του καπνίσματος, το οποίο απαγορεύεται ρητά, παρόλα’ αυτά, όλοι καπνίζουν παντού. Η υποχρεωτικότητα όμως της αγορανομικής διατάξεως, που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν αίρεται λόγω της αδυναμίας του συστήματος να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα, το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή για τις περιπτώσεις μη εμβολιασμού, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του. Κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής (19/05/2017) μου προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρθηκα στην ανάγκη αυστηροποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Ο Υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται.
Τη στιγμή, όμως, που το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο παντού -και δικαίως-, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε μια καμπάνια από το Υπουργείο Υγείας, αλλά στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Αρβανίτη, μεταδόθηκε βίντεο-ρεπορτάζ προβάλλοντας την «άποψη» ότι το τριπλό εμβόλιο ΜΜR μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Επιπλέον, στη διάρκεια της εκπομπής στην οθόνη ο τηλεθεατής διάβαζε σε σούπερ: «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;».
Επειδή η επιστημονική αλήθεια τεκμηριώνεται με στοιχεία και οι αποδείξεις υπέρ των εμβολίων είναι συντριπτικές και μεταφράζονται σε εκατομμύρια ζωές,
Επειδή δεν τίθεται ζήτημα διαλόγου σε θέματα που αγγίζουν τη δημόσια ασφάλεια, τη ζωή και την αρτιμέλεια αθώων παιδιών,
Επειδή το να προπαγανδίζει κανείς κατά των εμβολίων είναι – κατ’ αναλογία- σαν να διαβεβαιώνει πως το κάπνισμα κάνει καλό στους πνεύμονες ή πως η φραπελιά θεραπεύει τον καρκίνο,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς, σε ποιες δράσεις έχετε προβεί μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού; Τι σκοπεύετε να πράξετε εφεξής;
2) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να κάμψετε τις αντιρρήσεις γονέων; Θα αυστηροποιήσετε το υφιστάμενο πλαίσιο ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών;
3) Προτίθεστε –και εάν ναι, με ποιο τρόπο- να βάλετε φραγμούς στην ασυδοσία της παραπληροφόρησης σε σχέση με το θέμα;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας