Γιορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

του Γιάννη Μουκίδη

Αρχή του φθινοπώρου, πρώτη του Σεπτεμβρίου αύριο Σάββατο, αρχή της Ινδίκτου, αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους και γιορτάζει η ιστορική Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης Ελασσόνας, ακόμη ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της επαρχίας Ελασσόνας.
Λίγα λόγια για τη Μονή:
Η Ι. Μονή του Αγίου Αντωνίου ή «Δεμεράδων» βρίσκεται στην Κοκκινόγη της Ελασσόνας. Ιδρύθηκε το 1755 και ανακαινίσθηκε το 1794 από τον ηγούμενο Διόνυσο Μπαμπαλιάρη, σύμφωνα με δύο επιγραφές που υπάρχουν, μία στον ανατολικό τοίχο και μία λίγο κάτω από τη στέγη του Ναού. Αρχικά ήταν μετόχι της Μονής του Αγίου Αντωνίου «Σιάπκας» της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης και αργότερα, με σουλτανικό φιρμάνι, ανεξαρτητοποιήθηκε. Το καθολικό της Μονής σήμερα χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός του χωριού. Πρόκειται για Σταυροπηγιακό ίδρυμα (υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο), που στην περίοδο της ακμής του, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και πολυάριθμα ζώα. H Μονή, όπως αναφέρουν και τα ερείπια της, περιβαλλόταν περιμετρικά με διώροφες πτέρυγες και αποθηκευτικούς χώρους. Στον αύλειο χώρο σώζεται μέχρι σήμερα η θολωτή πετρόκτιστη πηγή.
Δυστυχώς, όλες οι εγκαταστάσεις του Μοναστηριού της Κοκκινόγης, κάηκαν το 1924 από απροσεξία και το 1943 από τους Γερμανούς. Σήμερα η Μονή διαθέτει μικρό ξενώνα και διατηρείται σε καλή κατάσταση, σώζεται ο ψηλός περίβολος καθώς και ο ναός του Μοναστηριού ο οποίος είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και χρησιμοποιείται ως ενοριακός της Κοκκινόγης για να εκκλησιάζονται οι κάτοικοι. Ο Ναός όμως εσωτερικά παρόλο που σώζεται δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τα πάντα στο εσωτερικό του ναού. Από την πυρκαγιά σώθηκαν μόνο η λειψανοθήκη με απότμημα της κάρας του Αγίου Αντωνίου, λείψανα άλλων Αγίων και λιγοστά ιερά κειμήλια.
Το τελευταίο διάστημα «τρέχουν» αναστηλωτικές εργασίες στο ιστορικό μοναστήρι.
Το Μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου, με τις καθιερωμένες ιερές Ακολουθίες.
Σήμερα Παρασκευή, το απόγευμα, θα τελεσθεί ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και αύριο Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου θα ψαλλεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.