Συνάντηση – συνεργασία ομάδων τοπικής δράσης με ΑΕΝΟΛ

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η προγραμματισμένη συνάντηση για την εξειδίκευση του Διακρατικού σχεδίου συνεργασίας των δύο Ομάδων Τοπικής Δράσης,  της ελληνικής  Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε. και της γαλλικής  GEVAUDAN – LOZERE,  στα πλαίσια του Άξονα 4 : Προσέγγιση LEADER, με θέμα : «Αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων στην τουριστική προσφορά»
Η διακρατική συνεργασία αφορά δύο περιοχές : την περιοχή του Νομού Λάρισας και την περιοχή του Νομού Loz?re,  είναι συνέχεια του  Διακρατικού Σχεδίου «Αξιοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων των αιγοπροβάτων της μεσογειακής περιοχής, και ανάπτυξη του αγροτουρισμού σε μεσογειακές ορεινές περιοχές», που υλοποιήθηκε με άριστα αποτελέσματα την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (Ε.Π. της Κ.Π. LEADER+).


Η συνέχιση του σχεδίου  συνεργασίας αφορά δύο μεγάλους τομείς ανάπτυξης  που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους  : των αγροτικών προϊόντων και του αγροτουρισμού.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρεις άξονες δράσης που σηματοδοτούν  το πρόγραμμα συνεργασίας, και  είναι :
Τεχνικές προδιαγραφές σήματος  ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Θα δοθούν από τη  γαλλική ομάδα  οι προδιαγραφές και θα προσαρμοστούν από την ΑΕΝΟΛ Α.Ε.  στα  δεδομένα της περιοχής μας .
Ευαισθητοποίηση και κατάρτιση των παραγωγών και επιχειρηματιών.
Φιλοξενία της «κινητήριας ομάδας» ελλήνων φορέων της περιοχής μας  στην Γαλλία, με σκοπό να δούνε επι τόπου την εφαρμογή  των διαδικασιών αυτών.   Εκπαίδευση ενός ατόμου- μελλοντικού στελέχους,   στην Γαλλία το  οποίο μετά θα εμψυχώνει την διαδικασία  πιστοποίησης   στην Ελλάδα.Θα ακολουθήσει σεμινάριο στην Ελλάδα με εισηγητές μέλη της γαλλικής ομάδας.
Προώθηση του σήματος ποιότητας. Μετά την δημιουργία του σήματος θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες για την προώθησή του :
Δημιουργία ιστοσελίδας του σήματος που θα συνδέεται και με κέντρο κρατήσεων,  σύνδεση της με μηχανές αναζήτησης   και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης .
Εντυπο υλικό προβολής (φυλλάδιο,  χάρτης  κ.λ.π) των επαγγελματιών μελών του δικτύου (ελληνικά/αγγλικά/γαλλικά)
Εκδηλώσεις για τα ΜΜΕ
Διοργάνωση μιας μικρής έκθεσης/αγοράς διάρκειας  τριών ημέρων στην Αθήνα με συμμετοχή και της γαλλικής ομάδας .

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε. ο πρόεδρος Θεόδωρος Μηνάς, η συντονίστρια του προγράμματος «Προσέγγιση  LEADER» Σεβαστή Μπασδέκη και το μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Αθηνά Χαρταλάμη. Από το Επιμελητήριο Λάρισας συμμετείχε  ο β’ αντιπρόεδρος Νίκος Ντάγκας.
Από την πλευρά της Gevaudan- Loz?re συμμετείχαν ο  Γενικός Διευθυντής της Ο.Τ.Δ. και Διευθυντής Τουριστικής Επιτροπής του Νομού Loz?re της Γαλλίας Pierre Spirito,  ο συντονιστής  του προγράμματος «Προσέγγιση  LEADER», Yves Dhombres , και ο Guillaume Delorme, στέλεχος του «Pays du Gevaudan”.

Add Comment