Λεύκωμα για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσιάστηκε στη Λάρισα

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83-%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1-5

Το φιλόξενο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας διάλεξαν οι Διοργανωτές για να τιμήσουν τον Ολυμπισμό ,τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όλα τα ιδεώδη της Ειρήνης , της Δημοκρατίας και της Συναδέλφωσης των Λαών
Με μια εξαιρετική εκδήλωση ,που τη χαρακτήριζε η υψηλή ποιότητα ,η αισθητική ,η συγκίνηση, το μεγαλείο και η μεγάλη ποικιλία και οι εναλλαγές στην εξέλιξή της και με τίτλο «Ελλάδα και Ολυμπιακοί Αγώνες» η Λάρισα τίμησε, με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τις Επετείους της Αναβίωσης των Οικουμενικών και Διαχρονικών Συμβόλων του Ολυμπισμού:120 χρόνια Ολυμπιακό Ύμνο- (1896–2016), 80 χρόνια Λαμπαδηδρομία-(1936–2016), με αφορμή την τέλεση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού ύμνου του Κωστή Παλαμά, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε ένα κατάμεστο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, στην πόλη της Λάρισας, που έχει μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 και με διάρκεια που ξεπέρασε τις 4 ώρες, . στο αμφιθέατρο και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας ,με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς», υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Αντπεριφέρεια Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης (Θεμ. Αντ/ρχης Αθαν. Παιδής) , σε συνεργασία με τον Τοπικό Όμιλο για την UNESCO Ν. Λάρισας (Πρόεδρος Θεοδ. Κάλλα) , την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (Προϊστ. Σδρόλια Σταυρούλα) ,τον Δήμο Λαρισαίων/Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας & Αθλητισμού (αντιδήμαρχος Αλέξ. Μπατζανούλης) , της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής ( Αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης), τον Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας ( Πρόεδρος Ι. Σιούλας) και τον Πολιτιστικό Φορέα «Πολιτεχνόπολη Μαρσύας» Πατρών .
[wpg_thumb]
Στην εκδήλωση αυτή , με συντονιστή τον έγκριτο δημοσιογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο και Βασ. Τσιάρα εκ μέρους των Διοργανωτών ,που εκατοντάδες Λαρισαίοι αγκάλιασαν με θέρμη ,έγινε η Οπτικοακουστική παρουσίαση του  δίγλωσσου βιβλίου-λευκώματος, με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ», που πρέπει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη ,ιδιωτική ή δημόσια και που τιμά τον Ολυμπισμό και τις θρυλικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων με αφήγηση καλλιτεχνών της ΕΡΤ, από τον ίδιο τον συγγραφέα Θεόδωρου Μαλλιά, σε μια μνημειώδη έκδοση που τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού. (Τηλέφ. Παραγγελιών με αντικαταβολή Dr. Theodore Mallias,Kastellokampou 3 Patra,26500, Greece, Mobile:  +306974492892, e-mail: tmallias7@gmail.com)

Ο πρόεδρος του Δικτύου «‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπας ,κατά την υποδοχή των προσκεκλημένων ,δήλωσε ότι : ” Η παρουσίαση της σημαντικής αυτής έκδοσης-λευκώματος, που αποτελεί κόσμημα για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο από τους εισηγητές ,με την παρουσία γνωστών Αθλητών πολύ υψηλών επιδόσεων παγκόσμιας κλάσης (Κατερίνα Βόγγολη και Βασιλική Ζάχου ). Η Λάρισα στέλνει σε όλο τον κόσμο μηνύματα Ειρήνης ,Δημοκρατίας και συναδέλφωσης των λαών ,μέσα από τις Ιδέες του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων».
Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις πάνω στο θέμα που έκαναν οι :
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου μάθησης κ. Αθ. Παιδής
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Αλέξ. Μπατζανούλης
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια,
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας κ. Γιάννης Σιούλας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» ο δημοσιογράφος κ. Αχιλλέας Παπαδιονυσίου

Στη συνέχεια αναλύθηκε από την Πρόεδρο του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO κ. Θεοδώρα Κάλλα η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, μέσα στην οποία διεκδικούμε να ενταχθεί και ο Ολυμπιακός Ύμνος του Κωστή Παλαμά , η φιλόλογος κ. Ζωή Καλαφάτη παρουσίασε την Εισήγηση: «Η συνάντηση της ποίησης του Κ. Παλαμά με την Ολυμπιακή Ιδέα» , ενώ ,στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στην Αίθουσα Θεσσαλών Ολυμπιονικών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας .
Στο τέλος , ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Θεόδωρος Μαλλιάς , ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την αναγνώριση του Ολυμπιακού ύμνου σε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Σημειώνεται ότι στο 2ο από τα τρία μέρη της εκδήλωσης , έγινε δωρεάν ξενάγηση σε όλους τους συμμετέχοντες ,από τους αρχαιολόγους του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στην αίθουσα των Θεσσαλών Ολυμπιονικών , ενώ στο 3ο μέρος οι Διοργανωτές συνεργάστηκαν με τον Σπ. Ευαγγελάτο και τη Βασιλική Σιωπούδη .
Στο σημείο αυτό ,το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ευχαριστεί θερμά την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σδρόλια Σταυρούλα, για την εξαιρετική ξενάγηση όλων στην αίθουσα Θεσσαλών Ολυμπιακών και τόνισε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στη Λάρισας ,απογείωσε τις δράσεις του Διαχρονικού Μουσείου και αύξησε την παραγωγικότητά του και την εξωστρέφειά του.
Έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσίαση ,για πρώτη φορά , Δρώμενου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Ολυμπισμό, με τίτλο « Η καταγωγή του Άθλου…» από Ομάδα δεκάδων Καλλιτεχνών του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης και της Αθλητικής Ακαδημίας Πάλης ς « Ο Όγχηστος» ,σε χορογραφίες της Νατσαρίδου Μαίρης και σε σενάριο σκηνοθεσία Χαρίλαου Χονδρονάσιου.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έφεραν σε πέρας , με απόλυτη επιτυχία , οι ιδιαίτερα γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί Σπύρος Καβαλιεράτος (κιθάρα-φωνή) και Ιωάννα Σιωπούδη (πιάνο-φωνή) .

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων (30%) από την προαιρετική προμήθεια του λευκώματος ( που ήταν σε συμβολική τιμή ), θα δοθεί σε Συλλόγους ατόμων με Αναπηρία και νοητική υστέρηση ,για την ενίσχυση των δράσεων τους”.
Στο τέλος δόθηκε δεξίωση προς τιμή όλων των προσκεκλημένων στο αίθριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ -ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΠΛΑΚΕΤΩΝ

Οι βασικοί Διοργανωτές της εκδήλωσης ,που ήταν το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , τίμησαν κατ’ αρχή τον συγγραφέα κ. Θεόδωρο Μαλλιά, τον Δημοσιογράφο κ. Αχιλλέα Παπαδιονυσίου,που στηρίζει την προσπάθεια αυτή Πανελλαδικά και όλους τους εισηγητές και τους εκπροσώπους των Συνδιοργανωτών Φορέων ,ήτοι του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO , της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας ,το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας- Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας , του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» , τον Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και τον Πολιτιστικό Φορέα «Καλλιτεχνόπολη ΜΑΡΣΥΑΣ».
Τέλος, Τιμητικές Πλακέτες δόθηκαν στον συγγραφέα Θεόδωρο Μαλλιά- Πάτρα ,αλλά και στους κ. Ζωή Καλαφάτη -Φιλόλογο , ,στην Πρόεδρο της UNESCO Λάρισας κ. Θεοδώρα Κάλλα , και στους αθλητές πολύ υψηλών επιδόσεων Κατερίνας Βόγγολη (δισκοβόλος) και Βασ. Ζάχου (Ολυμπιακή Ομάδα Ansamble) .
Μάλιστα η κ. Βόγγολη Κατερίνα ,στη δική της εισήγηση μετέφερε όλη την επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας για μεγάλα ρεκόρ και τα αισθήματα των μεγάλων αθλητών που υπηρετούν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη .

Ελλάδα, η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων
Η σπάνια έκδοση είναι ένα δίγλωσσο βιβλίο-άλμπουμ ,περίτεχνα διακοσμημένο με αγάλματα και αγγεία από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα έρευνας και μεθοδικής εργασίας 6 χρόνων του πατρινού καθηγητή ,διδάκτορα Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής, Θεόδωρου Μαλλιά..
Το βιβλίο-άλμπουμ 390 σελίδων ,είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό, που τιμά το ιερό δώρο που χάρισε ο Κωστής Παλαμάς στην ανθρωπότητα, τον διαχρονικό, προφητικό και οικουμενικό Ύμνο.
Μια ανεκτίμητη κληρονομιά, μια αστείρευτη πηγή ψυχικής και σωματικής τελειότητας, που υμνεί τον Ολυμπισμό, μέσω του οποίου αναβιώνουν αρχές και αξίες για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, αδελφοσύνη, ισότητα και ευγενή άμιλλα .
Το βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Μαλλιά άπτεται των αξιών του Ολυμπιακού Κινήματος, των οποίων η γέννηση ανάγεται στις ιδέες περί του αθλητισμού της Αρχαίας Ελλάδας, καλύπτει δε, ολόκληρη την ιστορία της εξέλιξής τους έως το νέο ξεκίνημα που έγινε με βάση τις αρχές του βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερντέν. Μια τέτοια σε βάθος ανάλυση, παράλληλα με την υπέροχη οπτικοποίηση, μεταφέρει ένα ισχυρό παιδαγωγικό μήνυμα στους νέους αναγνώστες. (Πληροφορίες : www.diktioelassona.gr )

Add Comment