Εκκίνηση για «Αρνάκι – Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ»

Του Γιάννη Μουκίδη

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για την διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» και «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» διοργανώθηκε στην Ελασσόνα, χθες το πρωί, από την  Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τον Δήμο Ελασσόνας, την ΕΑΣ Ελασσόνας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Ελασσόνας.
Μέγα ζητούμενο και σκοπός ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για τις διαδικασίες που προβλέπονται, έτσι ώστε οι ίδιοι να μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τα προϊόντα τους με τις συγκεκριμένες Προστατευόμενες Ονομασίες, με αφορμή και την πρόσφατη καταχώριση των δύο τοπικών προϊόντων στο κοινοτικό μητρώο των Π.Ο.Π.
Προς αυτή την κατεύθυνση έγινε ανάλυση θεμάτων που σχετίζονται με την πρακτική πλευρά του όλου θέματος, όπως είναι οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται, αλλά και η συνολική  διαδικασία πιστοποίησης προϊόντων Π.Ο.Π.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:
«Σήμερα υπάρχει μια νέα ευκαιρία. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή. Την κάνουμε καθημερινή ρήξη. Είναι μια στιγμή δικαίωσης για όσους πίστεψαν και πέτυχαν, μετά από υπερδεκαετή προσπάθεια να αναγνωριστεί το Αρνάκι και το Κατσικάκι Ελασσόνας. Θα την τιμήσουμε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε αυξημένη ζήτηση, θέλουμε ποιότητα, ποιοτικά προϊόντα, θέλουμε αίγλη στην περιοχή. Είναι στο χέρι του καθενός, να επιτύχουμε. Είναι δική σας υπόθεση, υπόθεση ζωής και προστιθέμενης αξίας, η νέα ευκαιρία. Στην κρίση, η απάντηση δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά ελληνική. Είναι μια μεγάλη μέρα για την περιοχή Ελασσόνας, για την ίδια την κτηνοτροφία της περιοχής…».
Με την σειρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου επεσήμανε: «Δίνουμε στους κτηνοτρόφους της περιοχής την δυνατότητα να ενημερωθούν για την διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων Π.Ο.Π. Σκοπός είναι να φέρουμε τους κτηνοτρόφους πιο κοντά στο ζήτημα της παραγωγής προϊόντων Π.Ο.Π., ώστε  να παράγουν  υψηλού επιπέδου προϊόντα, που ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στην αύξηση του εισοδήματός τους. Ο δρόμος και ο πόλεμος της ανταγωνιστικότητας είναι μακρύς και δύσκολος. Η νέα εξέλιξη προφυλάσσει επιπλέον την επαρχία Ελασσόνας από τον κίνδυνο της εξόρυξης του λιγνίτη. Είναι μια ευκαιρία να είμαστε πιστοί στην εφαρμογή των όλων διαδικασιών πιστοποίησης των προϊόντων…».
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος ζήτησε να «τρέξει» γρήγορα η όλη προσπάθεια, και υπενθύμισε ότι χρειάζεται ακόμη πολύς αγώνας και πολύ δουλειά, χαρακτηρίζοντας το αρνάκι – κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π. «σημαντικό όπλο στην βαριά βιομηχανία της περιοχής(που είναι η κτηνοτροφία) και σοβαρή προοπτική στην κτηνοτροφία της Ελασσόνας».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη: ο καθηγητής ΤΕΙ κ. Παν. Γούλας(ως εκπρόσωπος του δ.σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Ημερίδας γεωπόνος κ. Δημ. Κουλουκτσής, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Αναστ. Αντωνίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Μιχ. Τζιότζιος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Σοφολόγης και ο διευθυντής ΕΑΣ Ελασσόνας κ. Γ. Κατσαρός.
Στην ενημερωτική ημερίδα της Ελασσόνας, εκτός των προαναφερομένων, παραβρέθηκαν ακόμη: ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Λιάπης, ο διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κ. Μέγας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγορίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Χρ. Σιδερόπουλος, Μαρία Μαμάρα, Αθ. Παιδής, Αγγέλα Βαγενά, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γ. Παπαδόπουλος, Τηλέμ. Γκαμπέτας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο αντιδήμαρχος Τιρνάβου κ. Β. Νταβαρούκας, δημοτικοί σύμβουλοι, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζώη Φτίκα, ο προϊστάμενος του Γραφείου Γεωργ. Ανάπτυξης Ελασσόνας κ. Ν. Μηνάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Νομού Λάρισας, εκπρόσωποι της ΑΕΝΟΛ, γεωτεχνικοί, και αρκετοί κτηνοτρόφοι από την περιοχή Ελασσόνας, και του Νομού Λάρισας γενικότερα.
Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά  την διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, στην Ελασσόνα, ήταν τα παρακάτω:

– «Υφιστάμενη κατάσταση της αιγοπροβατοτροφίας στο Δήμο Ελασσόνας. Η σημασία της προστασίας των ονομασιών «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.»(εισηγητής ο  γεωπόνος Π.Ε. Λάρισας κ. Δ. Κουλουκτσής)
– «Προδιαγραφές των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.»(εισηγητής η γεωπόνος  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αναστασία Παγίδα)
– «Διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.»( εισηγητής ο  κτηνίατρος ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT κ. Π. Τάσσης)
– «Προσέγγιση στην οργάνωση της εμπορίας των προϊόντων «Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.», (με εισηγητή την γεωπόνο – διδάκτορα Ζωοτεχνίας κ. Μαρία Κλεισιάρη).

Add Comment