Κοσμοσυρροή στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Συκέας

«ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ» ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΥΚΕΑΣ (2)

Εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές βρέθηκαν στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας Ελασσόνας την περασμένη Πέμπτη και Τετάρτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο ιστορικό μοναστήρι της Επαρχίας Ελασσόνας.
Το απόγευμα της Τετάρτης, αρχικά στην εκκλησία της Συκέας τελέσθηκε η τελευταία εναρκτήριος Πασχαλινή Ακολουθία, η Ακολουθία της Ενάτης. Λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα, σχηματίστηκε πομπή και πεζή σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων ο κόσμος και οι κληρικοί συνόδευσαν την Εικόνα της Αναλήψεως του Σωτήρος, με την τιμητική συνοδεία παραδοσιακών ιππέων, έως το μοναστήρι της Συκέας. Μετά από 45΄, η Ι. Εικόνα έφθασε στην Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, εκεί όπου την υποδέχθηκαν ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και εκατοντάδες πιστοί. Ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός στο καθολικό της Μονής και Αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο της, όπου συλλειτούργησαν: οι αρχιμανδρίτες π. Χριστόφορος(της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), π. Βησσαρίων Καραλάσκος, π. Πολύκαρπος Μουσιάρης, π. Ισαάκ(της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο γέροντας του Αγίου Όρους – πνευματικός της Μονής π. Ιλαρίων, δεκάδες ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος και η γυναικεία αδελφότητα του μοναστηριού(υπό την ηγουμένη Παντάνασσα).
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων στάθηκε «στη μεγαλειώδη εορτή της Εκκλησίας μας, όπου εορτάζουμε την εις Ουρανό ανάληψη του Κυρίου μας», τονίζοντας με νόημα: «Είναι χαρακτηριστικά τα μηνύματα της εορτής. Ο Χριστός ανέλαβε την ανθρώπινη φύση, το σώμα και το θέωσε. Στην εποχή μας και στις μέρες μας κάποιοι υποτιμούν το ανθρώπινο σώμα. Η εορτή της Αναλήψεως μας αποδεικνύει ότι ο Χριστός πήρε το ανθρώπινο σώμα και το έκανε σώμα λαμπρότατο. Το σώμα μας είναι το κατοικητήριο της ψυχής. Να προσέχουμε και να φροντίζουμε την ψυχή και το σώμα μας. Αυτό που ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως μας βασίζεται στη μαρτυρία των Αγγέλων. Ο Χριστός θα ξανάρθει στη γη για να κρίνει ζώντας και νεκρούς. Ο Κύριος θα επανέλθει και πάλι στη γη και εμείς προετοιμαζόμαστε για την επάνοδο του…».
Χθες, Πέμπτη, το πρωί, τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας γύρω από το καθολικό της Ι. Μονής, παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών.
Πάντως, δεν περνά απαρατήρητη η μεγάλη κοσμοσυρροή που δημιουργήθηκε και στο εφετινό εορτασμό στο ιστορικό μοναστήρι της Συκέας Ελασσόνας από επισκέπτες, πιστούς και προσκυνητές από όλες τις γωνιές της Επαρχίας Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας, από γειτονικούς Νομούς(Πιερίας, Γρεβενών, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κοζάνης), αλλά και από πιο μακρινούς Νομούς(…Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης), κάτι που δείχνει το εύρος και την φήμη που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη θρησκευτική πανήγυρη.
[wpg_thumb]
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Η περιφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάν. Σαπουνάς, Ανέστ. Σερετίδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελασσόνας κ. Αναστ. Γκατζιούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, κ.ά.

Add Comment