Πρόταση για δημιουργία Μουσείου Καπνού στην περιοχή Ελασσόνας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΡ. ΚΩΣΤΑ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

ΦΩΤΟ - ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ Κ.

Σειρά επαφών πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Δρ Κώστας Σαχινίδης με τους Ελασσονίτες αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας και στελέχη της Περιφέρειας, προκειμένου να συζητήσει τα χρονίζοντα προβλήματα του Μουσείου της Αγροτιάς.
Ειδικότερα, ο κ. Σαχινίδης, συνοδευόμενος και με άλλα μέλη του Μουσείου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Παπαδημόπουλο, με την θεματική αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Μαμάρα, με τον περιφερειακό σύμβουλο και πρόεδρο της Ε.Δ.Π. LEADER(ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργο Σάκκα, καθώς και με τον γενικό διευθυντή της Περιφέρειας κ. Κώστα Μέγα.
Ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος του Μουσείου έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας για την περιοχή της Ελασσόνας να δημιουργηθεί ένα θεματικό Μουσείο Καπνού και ένα θεματικό κτηνοτροφικό μουσείο στον οικοπεδικό χώρο του Αγροτικού Μουσείου, για την προσέλκυση μαζικού τουρισμού και για εκπαιδευτικούς λόγους.
Το θεματικό Μουσείο Καπνού, αφορά στον τρόπο παραγωγής του καπνού, δεδομένου ότι η περιοχή Ελασσόνας είναι φημισμένη για την παραγωγή καπνού και ιδίως τα Αραδοσίβια που ήταν το μεγαλύτερο καπνοχώρι. Το Μουσείο Καπνού έχει ως στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής Ελασσόνας και των ανθρώπων της, δεδομένου ότι ο καπνός συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. 
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η καλλιέργεια και εμπορία του καπνού σηματοδοτεί την ανάπτυξη της περιοχής Ελασσόνας επειδή συνετέλεσε στην απασχόληση ενός μεγάλου μέρους του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής και την εισροή εσόδων, που ενίσχυσαν σημαντικά την οικονομία και την αγορά της Ελασσόνας για ένα μακρό χρονικό διάστημα.                                     
Ειδικότερα, στην περιοχή καλλιεργήθηκε η εξαιρετική ποικιλία καπνού «Μαύρα Ελασσόνας», η οποία αποτέλεσε βασικό εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδος και χρησιμοποιήθηκε ως σημαντικό συστατικό στο χαρμάνι πολλών γνωστών εταιριών σιγαρέτων της Αμερικής και της Ευρώπης. 
Επιπλέον, με την εντατική καλλιέργεια του καπνού έγινε συσσώρευση εργατικού πληθυσμού και οικονομικών μεταναστών από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, κυρίως από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, και διαμορφώθηκε μια πολυπολιτισμική αγροτική κοινωνία στην ύπαιθρο, η οποία οδήγησε στο άνοιγμα της, μέχρι τότε, κλειστής κοινωνίας. 
Παράλληλα, αναπτύχθηκε στην περιοχή ένα έντονο αγροτικό-συνδικαλιστικό κίνημα των καπνοπαραγωγών Ελασσόνας, το οποίο σημαδεύει ολόκληρο τον αγροτικό Ελλαδικό χώρο.  
Όμως, επειδή κατά τη σύγχρονη περίοδο, η οικονομική ζωή της υπαίθρου μεταβλήθηκε, για πολλούς και διάφορους λόγους, και η καπνοκαλλιέργεια πέρασε σε περίοδο ύφεσης, ιδίως  μετά το 2.000, το Μουσείο Καπνού αποκτά μιαν ιδιαίτερη σημασία για τις επερχόμενες νέες γενιές, ώστε να μπορούν να γνωρίσουν την οικονομική ιστορία του τόπου τους.
Η λειτουργία του θα έχει ως στόχο την παρουσίαση εκθεσιακών τεκμηρίων, αλλά και την αναζήτηση, πίσω από αυτά, ιστοριών που ζωντανεύουν και ενεργοποιούν τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της   περιοχής Ελασσόνας και τη φαντασία των επισκεπτών της.
Το μουσειακό υλικό περιλαμβάνει παλιά εργαλεία, μηχανήματα,  φωτογραφίες, βιβλία, εφημερίδες, αφίσες, ταμπέλες, πακέτα τσιγάρων, συμφωνητικά αγοραπωλησίας καπνού και ότι άλλο συνδέεται με την καλλιέργεια του καπνού, την επεξεργασία και την εμπορία στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα.
Το θεματικό Κτηνοτροφικό Μουσείο αφορά στον τρόπο παραγωγής της κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι η περιοχή μας φημίζεται για τα άριστα κτηνοτροφικά προϊόντα ΠΟΠ (αρνάκι-κατσικάκι και Φέτα Ελασσόνας), τα οποία στηρίζουν σημαντικά την οικονομία ολόκληρης της περιοχής Ελασσόνας.
Το κτηνοτροφικό μουσείο περιλαμβάνει όλες τις υποδομές που είχαν οι κτηνοτρόφοι, όπως είναι το ποιμνιοστάσιο, το τυροκομείο, το τσαρδάκι κ.ά. 
Όπως τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Δρ. Κώστας Σαχινίδης, για όλα αυτά τα κτίσματα υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες  στα συρτάρια του Δήμου Ελασσόνας και περιμένουν την «ιστορική» απόφαση του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για να υποβληθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και να ενταχθούν στο 5ο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χωρίς καμιά επιβάρυνση του Δήμου. Ακόμη, για την άμεση λειτουργία των δύο θεματικών μουσείων, είναι ήδη συγκεντρωμένος και ο αναγκαίος αγροτικός  εργαλειακός εξοπλισμός τους, ο οποίος  φυλάσσεται στις αποθήκες, αλλά όσο δεν αξιοποιείται και δεν συντηρείται κατάλληλα, υφίσταται την καταστροφική φθορά του χρόνου.
Γενικότερα, η συζήτηση με τους 2 Ελασσονίτες αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν εποικοδομητική και φιλική και όλοι τους επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αιτήματα δηλώνοντας ότι θα υποστηρίξουν, με κάθε τρόπο, τη δημιουργία των δύο θεματικών μουσείων για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.       
Πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του Μουσείου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Μουσείου Αραδοσιβίων Δρ. Κώστας Σαχινίδης επέδωσε σε όλους το βιβλίο με τίτλο «Πολιτισμικοί Πόροι της περιοχής Ελασσόνας», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, σε περιορισμένο αριθμό.

Add Comment