2ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών στην Ελασσόνα

«… στου Ολύμπου την αυλή» – 25 ΩΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

afissa 2o festival laografiki 2014 tel [4]

Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί, όπως πολύ πιστεύουν και λένε, πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση. Όμως «Πολιτισμός» δεν είναι μόνο τα γράμματα και οι τέχνες, αλλά το σύνολο των εκφάνσεων μιας κοινωνίας, δηλαδή των κυρίαρχων αντιλήψεών της, των θεσμών και του τρόπου λειτουργίας τους, των καθημερινών συμπεριφορών, των πεπραγμένων της. Όχι μόνο αυτών που επαινούμε και μας καταξιώνουν. Αλλά και αυτών που καταδικάζουμε ή έστω συντηρούμε και μας κρατούν υποτελείς στην υπανάπτυξη ή σε σισύφειες προσπάθειες.
Για αυτό λοιπόν πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Αρκεί να δοθεί στις υγιείς δυνάμεις του πολιτισμού, η δυνατότητα να προσφέρουν και να κάνουν αυτό που χρόνια έκαναν. Ο πολιτισμός για τους Έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία.
Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση. Η δημιουργία του Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών, υλοποιήθηκε με αυτό τον στόχο. Να δώσει διέξοδο και προοπτική. Πατώντας σε γερές βάσεις (τους νέους ανθρώπους) και με σαφή πολιτική, πρόγραμμα, στρατηγική και στόχους να πάει όσο πιο μακριά τα πολιτιστικά δρώμενα “… στου Ολύμπου την αυλή”.
Ξεκινήσαμε πέρυσι σιγά – σιγά να μπουσουλάμε. Φέτος σταθήκαμε όρθιοι. Δεν κάναμε ακόμα τα πρώτα μας βήματα. Κάθε χρόνο θα βάζουμε και ένα μεγαλύτερο στόχο. Θέλουμε πολλά να κάνουμε, αλλά χωρίς βιασύνη. Έχουμε πολλές ιδέες και οράματα αλλά δεν μπορούμε όλα να τα κάνουμε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όσο επίπονη και αν είναι για μας. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε… και είμαστε σίγουροι…
Σας προσκαλούμε όλους λοιπόν στις εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή».
Σημείωση : Δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις. Όποιος αγαπά τον πολιτισμό, ελπίζουμε ότι θα είναι μαζί μας.

Το 2ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» είναι πλέον γεγονός και θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου 2014 στην Ελασσόνα. Για 7 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, εικαστικά, συναυλίες, δρώμενα, μύθοι και παραμύθια θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας.

[wpg_thumb]

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.
ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
«Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»
από τα παιδιά των εικαστικών τμημάτων της Λ.Α.Ε.Ε.

Το 2ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή», ξεκινά τις δράσεις του, την Δευτέρα 25 Αυγούστου, στην πλατεία έναντι του πνευματικού κέντρου Ελασσόνας με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής που έχει τίτλο «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», με εικαστικές δημιουργίες των παιδιών των εικαστικών τμημάτων του συλλόγου. Υπεύθυνη εικαστικός κα Εύα Βασδέκη.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αφηγείται η Κρυσταλλία Μακατού

… στου Ολύμπου την αυλή, στους μουσαφιραίους φιλεύουμε τα βρισκούμενα. Κοπιάστε να χαρείτε παραδοσιακά παραμύθια του τόπου μας για… το πάθημα του κατεργάρη λύκου, την περιπέτεια ενός τεμπέλαρου, την ελαφρομυαλιά των ανθρώπων αλλά και για το μαγικό φαρί που πετά! Πλακατζήδηκες ιστορίες να αλαφρώσει η ψυχούλα και να γελάσει το χειλάκι μας…

ΤΡΙΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΖΩΗΣ…»
Αφηγείται η Σύλβια Βενιζελέα

Η Σύλβια Βενιζελέα, θα μας αφηγηθεί «Παραμύθια της προφορικής παράδοσης, Ιστορίες που ταξίδεψαν μέσα στα χρόνια , από το στόμα στο αυτί κι απ’ το αυτί στο στόμα.

Ζώα, φυτά και άνθρωποι κινδυνεύουν, ένα φτωχό αγόρι ακολουθεί το όνειρο του, ένα χρυσό δέντρο παίρνει φωτιά και μια πριγκίπισσα ανακαλύπτει το μυστικό της ζωής! Ένας αγρότης σώζει μια αράχνη κι εκείνη ανταποδίδει με τρόπο θαυμαστό. Παραμύθια για τη ζωή και τη δύναμη της φύσης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑ – 1»
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κάπου κάποτε υπήρχε το πιο αγαπημένο ζευγάρι του κόσμου !Ποιο ήταν άραγε το μυστικό του; Δυο νέοι, δρόμο παίρνουν δρόμο αφήνουν αναζητώντας την αγάπη. Τι είναι το κισμέτ και ποιος το πιστεύει; Πώς η βασίλισσα κερδίζει την αγάπη και πώς ο βασιλιάς τη γνώση; Παραμύθια του κόσμου, ιστορίες καρδιάς.
Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του Μορφωτικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «ΜαρκίδεςΠούλιου», οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Θανάση Σαμόλαδου, και η Σύλβια Βενιζελέα, θα προσπαθήσουν να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους να προστατεύσουμε την παράδοσή μας ως ανεκτίμητο θησαυρό.

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑ – 2»
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ

Το 2ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών συνεχίζει τις εκδηλώσεις του με μια μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή της Ξανθίππης Καραθανάση.

Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του τμήματος της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας και του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών (με κρητικούς χορούς) και οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Κώστα Δεδούση θα μας ταξιδέψουν στην Ελληνική Παράδοση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 9.00 μ.μ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ KOZA MOSTRA

Αυθεντικότητα, εξωστρέφεια, αγώνας. Μουσική που χτυπάει πρώτα στην καρδιά και μετά στα αυτιά, Αυτή είναι η φιλοσοφία των Koza Mostra. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής τους. Και είναι πολύ χαρούμενοι που βρήκαν συνοδοιπόρους σε τόσο σύντομο διάστημα.
Μυστικό της επιτυχίας των Koza Mostra, αποτελεί το εξαιρετικό πάντρεμα διαφορετικών μουσικών ρευμάτων. Έτσι Ska, Balkan, rock, punk, indie ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, πλέκονται μεταξύ τους μοναδικά από μία μπάντα που δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί κορυφαία.
Οι Koza Mostra είναι:
Ηλίας Κόζας : Τραγούδι, Κιθάρα
Χρήστος Καλαϊτζόπουλος: Ακορντεόν, φωνητικά
Άλεξ Αρχοντής: ντραμς, φωνητικά
Στέλιος Σώμος: κιθάρα
Τάσος Βαλκάνης: Τρομπέτα
Δημήτρης Χριστώνης: Μπάσο

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 9.00 μ.μ.
ΠΑΡΤΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Συμμετέχουν οι Dj : Sotiris Ferfiris, Thomas Samwtas, Enjo V.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΩΡΑ: 7.00 μ.μ.

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΔΕΜΙΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΝΕΪ
«Ο Μαγικός Κήπος – Μεταμορφώσεις»
Ο μαγικός Κήπος, είναι ένα κήπος, που όλα αλλάζουν όψη σε μια στιγμή. Μύθοι και παραμύθια, λόγια των λουλουδιών σκαλισμένα σε ποιήματα φτάνουν σε μας από μέρη, μακρινά και κοντινά, από χρόνους που η καρδιά είχε μιλιά.

ΩΡΑ: 9.00 μ.μ.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
«… στου Ολύμπου την αυλή»
Συμμετέχουν : Θεόδωρος Τζήκας, Γιάννης Γκόγκος και όλοι οι εθελοντές και φίλοι της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας
Χοροδιδάσκαλοι: Γεώργιος Παπαχρήστου, Ευαγγελία Ανδρέου, Ιωάννης Σαμώτας, Αθηνά Νατσιούλη
Επιμέλεια Παραστάσεων: Ιωάννης Σαμώτας
Επιμέλεια Εκδηλώσεων : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ».
Με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ
Λένε πολλοί πως η φήμη της Ξανθίππης Καραθανάση δεν είναι εφάμιλλη του μεγάλου ταλέντου της, αφού το «αηδόνι της Χαλκιδικής», όπως την αποκαλούν οι συντοπίτες της, έχει μία μοναδική φωνή εξαιρετικής ευρύτητας, που αρκετοί καλλιτέχνες διεθνούς καταξίωσης θα ζήλευαν. Τις δυνατότητές της αυτές θα ξεδιπλώσει στην αποψινή συναυλία της.

Διαχρονική ερμηνεύτρια με πολλά χρόνια καριέρας στο δημοτικό, το λαϊκό αλλά και στο έντεχνο τραγούδι η Ξανθίππη Καραθανάση ακολουθεί σταθερή πορεία στο μουσικό χώρο διατηρώντας ύστερα από δική της επιλογή τους χαμηλούς τόνους και τη σεμνότητά της. Δεν φαίνεται να την απασχολεί πολύ το γεγονός πως έχοντας μία εξαιρετική φωνή θα μπορούσε να ακολουθήσει και διεθνή διαδρομή. Εκείνη παρά την πυκνή παρουσία της σε χώρες του εξωτερικού περιορίστηκε στην ελληνική επικράτεια.

Εξάλλου η καριέρα της εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια και το όνομά της συζητήθηκε πολύ μέσα από τηλεοπτικά αφιερώματα σε εκείνη αλλά και έπειτα από συνεργασίες με σημαντικούς έλληνες συνθέτες -η τελευταία με τον Σταμάτη Κραουνάκη, με τον οποίο η καλλιτέχνις βρέθηκε πρόσφατα και στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η ίδια σημειώνει για την επιτυχία και τη φήμη της: «Κάπου σταματά, ηρεμεί, αλλά μετά ξανάρχεται. Είναι σαν το κύμα της θάλασσας. Έτυχε τα τελευταία χρόνια να κάνω κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές, είχα κι εγώ περισσότερη παρουσία στο χώρο κι έτσι όλα αυτά συνετέλεσαν, ώστε το όνομά μου να ξανακουστεί».

Με δική της απόφαση αποσύρθηκε για ένα διάστημα παλιότερα από το προσκήνιο. «Πιστεύω ότι κανείς πρέπει να μιλά, όταν έχει κάτι να πει. Οι συγκυρίες, οι καταστάσεις δεν με ικανοποιούσαν, ώστε να συνεχίσω. Βλέποντας όμως ότι τίποτε δεν αλλάζει και θέλοντας ακόμη όσο μπορώ να δώσω το δικό μου στίγμα, άρχισα σιγά, σιγά να επανακάμπτω», λέει.

Οι νέοι τραγουδούν και χορεύουν τα παραδοσιακά ακούσματα 

Με ρίζες από τη Μικρά Ασία η Ξανθίππη Καραθανάση δεν εγκαταλείπει την πατρίδα της, τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, όπου γεννήθηκε και τα οποία αποτελούν την έδρα της εδώ και πολλά χρόνια με κάποια μικρά διαστήματα αποδράσεων κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όταν οι ανάγκες της δουλειάς της το απαιτούν. Εκεί, στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο της πόλης της Χαλκιδικής, η ερμηνεύτρια θα ξεδιπλώσει απόψε τραγούδια από το σύνολο της πορείας της σε μία συναυλία που θα διαρκέσει δυόμισι ώρες και είναι ενταγμένη στο Φεστιβάλ Θάλασσας. Το πρόγραμμα θα περιλάβει «στο δεύτερο μέρος ελληνικό ποιοτικό τραγούδι, δημιουργίες συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, αλλά και παλιά λαϊκά κομμάτια», τονίζει η ερμηνεύτρια.

Από αυτό (το πρόγραμμα) ωστόσο δεν θα μπορούσαν να λείπουν στο πρώτο μέρος η παραδοσιακή μουσική και τα δημοτικά τραγούδια, τα οποία η καλλιτέχνις υπηρετεί από την αρχή της πορείας της. «Παλιότερα το δημοτικό τραγούδι απαξιωνόταν από τους νέους. Τώρα βλέπω και στις συναυλίες μου ότι τα παιδιά νοιάζονται, χορεύουν και τραγουδούν τα παραδοσιακά ακούσματα. Πάντα πίστευα ότι η παράδοση είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί μας κρατά, μας ενώνει και μας ξαναφέρνει στην επικαιρότητα».

Γεννήθηκε στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής. Από ηλικία δεκαέξι ετών ξεκινάει στο παραδοσιακό τραγούδι, συλλέγοντας τραγούδια της Μακεδονίας και στην συνέχεια της υπόλοιπης Ελλάδας.
Με ένα σημαντικό αρχείο, κάνει τις πρώτες της εκπομπές στον ‘Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας’. Για πολλά χρόνια τραγουδάει το γνήσιο Δημοτικό τραγούδι με έναν μοναδικό τρόπο, και επί πλέον το ερμηνεύει με τα πλούσια φωνητικά της προσόντα. Η πορεία της κορυφώνεται στην δεκαετία του εξήντα και γίνεται ευρύτερα γνωστή, δισκογραφώντας τραγούδια της Μακεδονίας.
Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε Παγκόσμια Φεστιβάλ και έχει αποσπάσει Χρυσά Βραβεία Βαλκανιάδος (Σόφια), Ευρώπης (Ντιζόν Γαλλία). Έχει τραγουδήσει για την ομογένεια στην Αμερική, Αυστραλία, Καναδά. Την δεκαετία του εβδομήντα μπαίνει στο έντεχνο τραγούδι τραγουδώντας Χατζηδάκη, Καλδάρα, Πλέσσα, Μαρκόπουλο. Στη δεκαετία του ενενήντα, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και κάνει ένα σπουδαίο άλμπουμ με Μακεδονίτικα τραγούδια, που αυτό γίνεται αφορμή να βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών με τρίπτυχο βραβείο φωνής, ήθους, πατριωτισμού.
Χρόνια υπάρχει κάνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πολύχρονη θητεία της στο τραγούδι έντεχνο και παραδοσιακό, την κατατάσσει σαν μία από τις πιο σπουδαίες φωνές της χώρας, που αθόρυβα και ταπεινά υπηρετεί την Τέχνη. Γράφει διηγήματα με μια ερασιτεχνική αθωότητα που θα την ζήλευαν επαγγελματίες. ‘Η άνοιξη της σιωπής’, ‘Ο δρόμος των λύκων’, ‘Έρωτας δυνάστης’, κ.ά.

Add Comment