Ενός μηνός ήδη «ποδηλατάδα» για τον Ελασσονίτη Γιάννη Αμαραντίδη!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ VRSIC [21]

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσπάθεια, αυτή του Ελασσονίτη ποδηλάτη – ταξιδευτή Γιάννη Αμαραντίδη, που ήδη διασχίζει με το ποδήλατο του τις χώρες των Βαλκανίων, τις γνωστές και άγνωστες περιοχές της «γειτονιάς» μας, και ήδη συμπλήρωσε ένα μήνα και πλέον ταξιδιού και περιηγήσεων, προβάλλοντας παράλληλα τον Όλυμπο και την Ελασσόνα, το Νομό Λάρισας και στέλνοντας ταυτόχρονα ξεχωριστό μήνυμα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης των λαών των χωρών των Βαλκανίων.
Ήδη, ο ακούραστος 38χρονος ταξιδευτής – ποδηλάτης συνεχίζει ακάθεκτος και διέσχισε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία και αυτές τις ημέρες οι ρόδες του ποδηλάτου του ανηφορίζουν στις δύσκολες πορείες της περιοχής των Ιουλιανών Άλπεων της Σλοβενίας! Και μετά, η επόμενη «πράξη» έχει να κάνει με την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Έχει ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά του ο έμπειρος ποδηλάτης, που οι φίλοι του στην Ελασσόνα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ήδη τον αποκαλούν… «κατακτητή των Βαλκανίων».
Αξίζει να μοιραστούμε, με τη βοήθεια και συνεργασία και του φίλου – εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανδρέα Γκανάτσιου, κάποιες «εικόνες» από τον πρώτο μήνα του Ελασσονίτη ποδηλάτη στα Βαλκάνια:
«6 Ιουλίου: έφτασε επιτέλους η πολυπόθητη ώρα της αναχώρησης από Ελασσόνα, και ο Γιάννης με τον φίλο του (με τον οποίο έκαναν πέρυσι μαζί τον γύρο της Πελοποννήσου) ξεκίνησαν με τα πλήρως εξοπλισμένα ποδήλατα τους, έφτασαν Καστοριά και μετά διέσχισαν την Αλβανία (Κορυτσά-Τίρανα-Σκόδρα),φτάνοντας στο Μαυροβούνιο το συντομότερο δυνατό. Πρώτη διανυκτέρευση εκεί στο Ulcinj,σε κάμπινγκ δίπλα στη ατελείωτη παραλία. Τις επόμενες μέρες, στο δρόμο για την Budva, έκαναν μία στάση στην  παλιά πόλη του Bar. Έπειτα, προσεγγίζοντας με τα ποδήλατα την περιοχή του Kotor, το ταξίδι πήρε άλλη τροπή. H διαδρομή από το Lepetane προς το Kotor ήταν φανταστική και με το που έφτασαν στην παλιά πόλη βγήκαν μια βόλτα στα σοκάκια της ονειρικής καστροπολιτείας. Επιβλητικότατο τοπίο, με τα μόνιμα συννεφιασμένα βουνά να σκεπάζουν τα τείχη και το λιμάνι. Μετά από 55 χιλιόμετρα έφτασαν στα σύνορα Μαυροβουνίου-Κροατίας. Την επόμενη μέρα ξεκίνησαν με λαχτάρα να δουν το Dubrovnik κι αφού βολεύτηκαν σε δωμάτιο, ανακατεύτηκαν με τις ορδές των τουριστών στην καστροπολιτεία της παλιάς πόλης (το Ντουμπρόβνικ βρίσκεται στην Δαλματία της Κροατίας, και για αιώνες ήταν- μετά την Βενετία- το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική). Στις 15 του μηνός εκδράμουν στο νησί Mljet, το οποίο διαθέτει προστατευόμενο εθνικό πάρκο με διαδρομές για πεζοπόρους και ποδηλάτες. Στην άλλη άκρη του νησιού είναι το δεύτερο λιμάνι, όπου ο Γιάννης ανέβασε το ποδήλατο του σε ένα τουριστικό καραβάκι (για να πάει στο νησί Kortsula), ενώ ταυτόχρονα αποχαιρέτησε τον συνταξιδιώτη του που έπρεπε να πάρει τον δρόμο του γυρισμού προς την Αλβανία.
[wpg_thumb]
Το Κόρτσουλα είναι η «Κόρκυρα Μέλαινα» (δηλ. Μαύρη Κέρκυρα) των αρχαίων, ένα νησί της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα, όπου σύμφωνα με τον  Όμηρο, ο Οδυσσέας έμεινε εδώ 9 χρόνια, λόγω του έρωτά του για την Καλυψώ. Νησί με εξαιρετικό τοπικό λευκό κρασί (το οποίο παράγεται από μία συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών που ονομάζεται GRKA). Ο Γιάννης (αναζητήστε τον στο www.facebook.com/johnieamar) έμεινε στο νησί 4 μέρες, απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές ,τις τέλειες ποδηλατικές διαδρομές και την γεμάτη ζεστασιά και χαμόγελο φιλοξενία των ντόπιων.
Στις 19 Ιουλίου, αφού άλλαξε 2 φέρυ μποτ και έκανε μια διαδρομή 45 χιλιομέτρων δίπλα στο ποταμό Νέρετβα, έφτασε στα σύνορα με την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Πρώτος σταθμός σε αυτή τη χώρα, το Mostar, μία πανέμορφη πόλη φημισμένη για το γεφύρι της, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επόμενες στάσεις Jablanica-Jaice (με τους καταρράκτες-μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) και Bihac.
Επόμενη στάση Plitvice National Park στην Κροατία (φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με 16 λίμνες). Μόλις πέρασε τα σύνορα της Σλοβενίας, φιλοξενήθηκε από μέλη της κοινότητας warmshowers.org και 29 Ιουλίου φτάνει στο Trenbje, κι από κει στο Smartno pri Litiji, όπου τον φιλοξένησε μια Σλοβένικη οικογένεια. Η 1η Αυγούστου τον βρίσκει στην πρωτεύουσα, τη Ljubljana, που λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον Έλληνα μυθολογικό ήρωα Ιάσονα και τους αργοναύτες, οι οποίοι έκαναν μια στάση στα έλη της  Ljubljana, όπου κατοικούσε ένα τέρας, το οποίο ο Ιάσονας πολέμησε και σκότωσε. Το τέρας αναφέρεται τώρα ως ο Δράκος της Ljubljana και βρήκε τη θέση του στην κορυφή του πύργου του κάστρου και απεικονίζεται και σαν έμβλημα  στις στολές του στρατού της πόλης. Μετά συνέχισε για την Postojna, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ευρώπης (με 3.5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο). Η επόμενη επίσκεψη, στις 4 Αυγούστου, αφορά το κάστρο Erazmov Predjamski Grad, χτισμένο το μισό μέσα σε μία σπηλιά, όπου μεγαλούργησε ο τοπικός ήρωας Erasmus. O πρώτος μήνας κλείνει, στις 6 Αυγούστου, στο Kobarid όπου υπάρχει το Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η γέφυρα του Ναπολέοντα».
Ιδιαίτερο «χρώμα» και περιεκτικές περιγραφές με φωτογραφικό υλικό από την πορεία του στα Βαλκάνια δίνει ο Γιάννης Αμαραντίδης, με καθημερινές ανταποκρίσεις του – αναρτήσεις στην ιστοσελίδα http://www.restorebicycles.com/blog/category/currenttrip/ .

Ο ποδηλάτης – περιηγητής, που δεν χάνει το χιούμορ του, παρά τα δεκάδες χιλιόμετρα που διανύει καθημερινά, αναφέρει σε μια από τις πρόσφατες ανταποκρίσεις του:
«5-6 Αυγούστου Postojna-Kobarid 112 χλμ: Λόγω του ότι ξεχάστηκα μία νύχτα παραπάνω στην Postojna σήμερα έπρεπε να καλύψω λίγο από το χαμένο έδαφος. Διέσχισα μία απόσταση  περίπου 120 χιλιομέτρων η οποία επί το πλείστον πραγματοποιήθηκε στην κοιλάδα του ποταμού Soca την οποία οι Σλοβένοι, και όχι μόνο, την θεωρούν από τις ομορφότερες διαδρομές στην χώρα. Τις επόμενες μέρες η διαδρομή θα διαδραματιστεί στην περιοχή των Ιουλιανών Άλπεων της Σλοβενίας όπου οι αναβάσεις με τόσο βάρος θα είναι δύσκολες αλλά η θέα προς τα εκπληκτικά τοπία αναμένεται να είναι απλά συγκλονιστική!
Σε κάθε τέτοιου είδους ταξίδια πάντα υπάρχουν και οι απώλειες. Η σημερινή ήταν από τις χειρότερες. Μισό λίτρο από ατόφιο Ελασσονίτικο τσίπουρο! Μάλλον μου έπεσε σε ένα σημείο που πραγματοποιούνταν έργα διαπλάτυνσης του δρόμου. Τυχερός όποιος το βρει…».
Και όπως, χαρακτηριστικά, τονίζει ο ίδιος ο Ελασσονίτης ποδηλάτης:
«Σας ευχαριστώ που διαβάζετε όσα γράφω και μην ξεχνάτε να βάζετε το ποδήλατο στη ζωή σας!».

Add Comment