Σπουδαίοι Επιστήμονες σε Στρογγυλή Τράπεζα για τον Ελληνικό Πολιτισμό

Με εντυπωσιακές και σπουδαίες συμμετοχές από πλευράς επιστημονικής Κοινότητας ,Κοινωνίας των Πολιτών , Πολιτείας και Φορέων Πολιτισμού , ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κλειστής Στρογγυλής Τράπεζας (Round Table) που διοργάνωσε , με απόλυτη επιτυχία ,πέραν της αναμενόμενης ,το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,την περασμένη Παρασκευή 23/8/2013 στο Ξενοδοχείο Divani Palace στη Λάρισα και είχε ως θέμα την Ψηφιοποίηση και διάσωση του Ελληνικού Πολιτισμού .

Στη πρωτοποριακή και καινοτόμα για την Ελλάδα αυτή συνάντηση εργασίας , το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” κάλεσε σπουδαίους επιστήμονες ,ως ομιλητές , όπως τον κ. Μαρίνο Ιωαννίδη,Ph.D, Λέκτορα, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεν. Γραμματέα ICOMOS Κύπρου, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για την Ψηφιοποίηση και την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείο Παιδείας Κύπρου, τον Διευθυντή της Διαχειριστικής Αρχής Διακρατικών Προγραμμάτων ΙNTERREG κ. Γ. Εμμανουήλ , τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού ICOMOS και αν. καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Λιανό Νικ.,τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων κ. Έλενα Κουντούρη αλλά και εκπροσώπου της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη ,τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας ,αλλά και προέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτα,τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,Τμήμα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Γούσιο Δημ. ,την Πολιτισμική Πληροφορικό κ. Ελένη Πανάγου και πολλούς άλλους επιστήμονες ,που ασχολούνται με τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες .
[wpg_thumb]

Σπουδαίοι επιστήμονες συμμετείχαν στη Στρογγυλή Τράπεζα

Στη Στρογγυλή Τράπεζα που διήρκεσε αρκετές ώρες 10 π.μ. -4 μ.μ. και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των επιστημόνων ,συμμετείχαν επίσης ,πέρα από τον διοργανωτή, που ήταν το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με τους Επιστημονικούς του Συνεργάτες(κ. Σκριάπας Κ. -Πρόεδρος ,κ. Θ. Αστερίου,κ. Γάτσας Ν. ,κ. Φουνταρλή Ανδρ., κ. Πανάγου Ελ. ) ,της Περιφέρειας Θεσσαλίας με εκπρόσωπο εκ μέρους του κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ,τον Πρόεδρο του Περιφ. Συμβουλίου κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους,του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με εκπρόσωπο τον Αντιπρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων ,Εξωστρέφειας ,Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ,καθηγητή κ. Δ. Κουρέτα,τον Καθηγητή Παν/μιου Θεσσαλίας κ. Δημ. Γούσιο και δεκάδες εκπρόσωποι Φορέων που υπηρετούν τον Ελληνικό Πολιτισμό στη Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα ,ο καθένας από τη δική του πλευρά ,αλλά και τον θεσμικό του ρόλο , όπως είναι :Το Υπουργείο Πολιτισμού -Γ.Γ. Πολιτισμού και η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων , , οι Θεματικές Αντιπεριφέρειες και οι Π.Ε. Θεσσαλίας ,o κ. Χαλέβας Κ. ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN και της ΕΚΠΟΛ, η Ελληνική ICOMOS (Επιστημονικός Φορέας υπό την Αιγίδα της UNESCO )και εκπρόσωπο του τον Αν.Καθηγητή Δημοκρίτειου Παν/μιου Θράκης κ. Λιανό Ν.,η ΠΕΔ Θεσσαλίας ,Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Επιστημονική Κοινότητα,το ΤΕΙ Λάρισας ,Δήμοι της Θεσσαλίας , Η Διαχειριστική Αρχή INTERREG,οι Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας, οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας , Οι Ιερές Μητροπόλεις της Θεσσαλίας, ,Επιστημονικοί Φορείς,το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (με τον Μέντορα κ. Δ. Μιχαηλίδη) ,το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Θεσσαλίας (κ. Χρ.Καραζούπης) ,μεγάλες πιστοποιημένες ΜΚΟ ,που ασχολούνται με τον Πολιτισμό,Στελέχη Επιστημονικών Φορέων κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παραβρέθηκαν και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα ,οι οποίοι ήλθαν στη Λάρισα ειδικά για τη Στρογγυλή Τράπεζα.

Δηλώσεις του Προέδρου του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” -Οικονομολόγου κ. Κων. Σκριάπα

Ο Πρόεδρος του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” κ. Κ.Σκριάπας ,που είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από την επιτυχία και την απήχηση της σημαντικής αυτής επιστημονικής συνάντησης εργασίας ,που οδηγεί σε διεθνείς συνεργασίες για την ψηφιοποίηση και διάσωση του Ελληνικού Πολιτισμού ,δήλωσε ότι :

“Όπως είναι σε όλους μας γνωστό , η διάσωση της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς , πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ,τόσο για την Δημόσια Διοίκηση-Τοπική Αυτοδιοίκηση ,όσο και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών , αλλά ,παράλληλα και υποχρέωση προς τις επόμενες γενεές ,που θα πρέπει να παραλάβουν ,στην καλύτερη δυνατή του μορφή ,αυτό που αποκαλούμε ,σήμερα Ελληνικό Πολιτισμό.
Γι’ αυτό ,η ακολουθούμενη πολιτική ,από όλους τους παραπάνω φορείς ,θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Ευρωπαϊκή πρακτική και μεθοδολογία και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνεται πλήρης αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων ,που αφορούν τον Πολιτισμό των Εθνών και βοηθούν τα Κράτη-μέλη προς την κατεύθυνση αυτή .
Γι’ αυτό οι φορείς της Θεσσαλίας ,που, κατά τεκμήριο , εμπλέκονται με κάθε τρόπο ,στο σπουδαίο ,αλλά και δύσκολο, έργο της διατήρησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς ,στην κάθε της μορφή , θα πρέπει όχι μόνο να την καταγράψουν ,αλλά παράλληλα να τη διασώσουν ,με τη χρήση ,πλέον,των σύγχρονων Τεχνολογιών να την παραδώσουν στις επόμενες γενεές.
Γι’ αυτό το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,που αποτελεί Πρότυπο Καλής Πρακτικής της Κοινωνίας των Πολιτών , κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε μια Στρογγυλή Τράπεζα για να αναζητήσουν ,όχι μόνο τους τρόπους στενής συνεργασίας μεταξύ τους ,που είναι μόνιμο ζητούμενο για όλους μας ,αλλά κυρίως ,πλέον, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας , να αναζητήσουν διακρατικές συνεργασίες και να διεκδικήσουν την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πόρων , που υπάρχουν για τον σκοπό αυτό ,αρκεί ,κατά τρόπο συντεταγμένο και συντονισμένο ,να διεκδικηθούν με σοβαρότητα ,επιστημονική τεκμηρίωση και διαφάνεια “.

Στη Στρογγυλή Τράπεζα , που διοργανώθηκε στη Λάρισα ,εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα :

1. οι δυνατότητες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ,για την Ψηφιοποίηση και την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλίας (αρχαιολ.- Βυζαντινά Μνημεία, παράδοση, λαογραφία, μουσική , γράμματα, τέχνες κ.ά_ ,
2. Οφέλη από την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς
3. δυνατότητα διακρατικών συνεργασιών για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων ,προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας
4. Κόστος, Χρόνος , αξιοποίηση Επιστημονικού Δυναμικού , Περιπλοκότητα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
5. Πηγές Χρηματοδότησης -Υποβολή προτάσεων
6. Παράμετροι που θα πρέπει να συζητηθούν με τους μελλοντικούς εταίρους
7.Ποιες είναι οι άλλες προκλήσεις και οι πιθανές επιπτώσεις
8. Αναφορά στο Horizon 2020- Πλαίσιο της Κομισιόν
9. Αναφορά σε μελλοντικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα ,Προετοιμασία Υποβολής Προτάσεων -Συμπράξεις ,Διεθνείς Συνεργασίες

Στόχοι της Στρογγυλής Τράπεζας

Ανάμεσα στους στόχους του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,που σχεδίασε με κάθε λεπτομέρεια τη Στρογγυλή Τράπεζα (Round Table) ,αλλά και τους πέτυχε ,είναι :
1. να καταγραφούν με κάθε τρόπο όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας που εμπλέκονται με κάθε τρόπο ,στο σπουδαίο ,αλλά και δύσκολο, έργο της διατήρησης και διάσωσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς ,στην κάθε της μορφή και η δημιουργία ενός Task Force για τον Ελληνικό Πολιτισμό
2. Να καθοριστεί ο συντονισμός των δράσεων όλων αυτών των φορέων ,σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού , έτσι ώστε η διάσωση να ακολουθεί τις διεθνείς πρακτικές και όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα .
3. Να δημιουργηθεί η επιστημονική ομάδα , με επιστήμονες υψηλής κατάρτισης ,η οποία θα προετοιμάσει προτάσεις για τη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που αφορούν τον Πολιτισμό (CREATIVE EUROPE,HORIZON 2020 κ.ά.) ,απ’ ευθείας από τις Βρυξέλλες ,σε συνεργασία και με διεθνείς εταίρους και τεχνικούς συμβούλους ,τους οποίους ,ήδη ,έχει το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨”.
4. Να υπογραφούν πρωτόκολλα συνεργασίας με διεθνείς εταίρους και τεχνοκράτες . Ήδη προετοιμάζεται η συνεργασία με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου.

Διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Πολιτισμό στη Λάρισα το έτος 2015

Στο τέλος την Συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” κ. Κ. Σκριάπας, ανακοίνωσε τον επόμενο μεγάλο στόχο για τον οποίο ,ήδη ,εργάζεται ,που είναι η διοργάνωση αλλά και η θεσμοθέτηση του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Πολιτισμό των λαών της υφηλίου ,το οποίο θα πραγματοποιείται στη Λάρισα , ανά δύο χρόνια, με διάρκεια 7 ημερών, όπου θα συμμετέχουν ,με δικά τους έξοδα ,εκατοντάδες εκπρόσωποι απ’ όλο τον κόσμο και θα αναλύονται όλα τα θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό των λαών της γης ,στο σύνολό του ,αλλά και τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση των λαών μεταξύ τους .
Αυτό το μεγάλο γεγονός ,δεν μπορεί παρά να πραγματοποιηθεί με τη συνέργεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας , του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας των Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών , με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Προεδρίας της Δημοκρατίας .
Είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να κερδίσει ,καθιστάμενη επί επτά μέρες το σημείο της γης που θα χτυπά η καρδιά του Πολιτισμού .

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το απόγευμα 22/8/2013 ,πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού με τον επίσημο ομιλητή της Στρογγυλής Τράπεζας κ. Μαρίνο Ιωαννίδη και τον πρόεδρο του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , στην οποία αναλύθηκε το θέμα της ψηφιοποίησης του Ελληνικού Πολιτισμού και παρουσιάστηκαν οι στόχοι των εργασιών της επόμενης μέρας .
Ο κ. Κ. Αγοραστός ,που ήταν και συνδιοργανωτής της σπουδαίας αυτής επιστημονικής εκδήλωσης , τόνισε ότι η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τεχνολογίες αιχμής και στην καινοτομία ,γι’ αυτό και έχει συστήσει επιτροπές που εργάζονται συστηματικά και μεθοδικά ,όπως είναι η Επιτροπή Καινοτομίας με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Δ. Κουρέτα. Στη συνάντηση ο κ. Αγοραστός ,προσέφερε στον σημαντικό καλεσμένο μια έντυπη έκδοση του πολιτιστικού πλούτου της Θεσσαλίας ,ενώ παρόντες ήταν ο Καθηγητής κ. Δ. Γούσιος και η επιστημονική συνεργάτης του Δικτύου κ. Ελ. Πανάγου.

Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” πιστεύει ότι η Θεσσαλία διαθέτει σπάνιους Πολιτισμικούς Θησαυρούς και το δικό μας μεγάλο στοίχημα είναι να τους καταγράψουμε , να τους διασώσουμε ,να τους αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο και να τους παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.
Η Θεσσαλία που όλοι μαζί ,πρέπει να διεκδικήσουμε είναι αυτή της καινοτομίας, της προόδου ,των Επιστημών ,της εξωστρέφειας , της ευπρέπειας και του Πολιτισμού .

Add Comment