12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων

Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στην Τσαριτσάνη
Μια σημαντική, πανελλήνιας διάστασης, εκδήλωση που τη διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης

afisa [3]Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης θα φιλοξενήσει το «12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων». Όλα είναι έτοιμα στην ιστορική κωμόπολη, στην τελική ευθεία… με την τακτοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών από την διοίκηση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, ο οποίος έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.
Το Συμπόσιο των Χορευτικών Ομάδων είναι μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση χορευτικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων και μετρά ήδη δώδεκα χρόνια ζωής. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται, περίπου την εποχή αυτή, σε διαφορετική περιοχή της χώρας. Είναι η πρώτη φορά, που η εκδήλωση αυτή φιλοξενείται σε θεσσαλικό έδαφος, και αυτό χάρη στο δραστήριο Μορφωτικό Σύλλογο της Τσαριτσάνης, ο οποίος είχε την αποφασιστικότητα να αναλάβει την εκπόνηση της, χωρίς στηρίγματα από δημόσιους φορείς, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση και χωρίς επώνυμους χορηγούς.
Το Συμπόσιο της Τσαριτσάνης οργανώθηκε και στηρίζεται στα απλά μέλη του Συλλόγου, τη νεολαία της Τσαριτσάνης, σε εθελοντική βάση. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη ενήλικων χορευτικών ομάδων, ανθρώπους που είναι κοντά στο χορό και την παράδοση, οι οποίοι έχουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να ανταμώσουν, να γνωριστούν να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να φάνε και να γλεντήσουν, γνωρίζοντας παράλληλα τον τόπο που τους φιλοξενεί.
Σε λίγες λοιπόν μέρες, η ιστορική κωμόπολη θα φιλοξενήσει εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ αναμένονται και άλλοι μέσα στην εβδομάδα.
Οι Σύλλογοι και οι χορευτικές ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή θα καταφθάνουν από τις 10.30 το πρωί στην Τσαριτσάνη και θα ακολουθεί ξενάγησή τους στην πλούσια ιστορική κληρονομιά της κωμόπολης. Πύργοι, Αρχοντόσπιτα, Βυζαντινές Εκκλησίες, κρυψάνες και λαγούμια, το Λαογραφικό Μουσείο, ιστορικά μνημεία και φυσικές ομορφιές συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη.
Η συγκέντρωση όλων των Χορευτικών Ομάδων θα γίνει στις 14.00, το μεσημέρι στην Πλατεία της Τσαριτσάνης, με την επίσημη έναρξη του Συμποσίου.
Σημειώνεται πως από τη διοίκηση του Συλλόγου καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια, ώστε η συμμετοχή να παραμείνει στο ποσό των 15 ευρώ/ άτομο, που ισχύει από το 1ο Συμπόσιο, όπως άλλωστε συνέβη. Στην συμβολική αυτή τιμή περιλαμβάνεται φαγητό, με απεριόριστο ποτό, η αμοιβή δημοτικής ορχήστρας (δημοτική- ποντιακή), ηχητικές εγκαταστάσεις κτλ.
Ενημερωτικό υλικό, αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του διοργανωτή Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης: http://mstsaritsanis.blogspot.gr/. Επιπλέον στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου είναι τα τηλέφωνα: 6973037485 (Χάρης Νούσιας) – 6973802471 (Νίκος Βακράτσας) και 6944825631 (Τάσος Γεωργούλας).

12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

– 10.30 π.μ.: Υποδοχή Χορευτικών Ομάδων των Συλλόγων που θα λάβουν μέρος στο Συμπόσιο στη κεντρική πλατεία Τσαριτσάνης.
-10.45 π.μ.: Επίσκεψη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος της Τσαριτσάνης.
– 11.00 π.μ.: Επίσκεψη και ξενάγηση στην Οικονόμειο Σχολή Τσαριτσάνης.
-11.15 π.μ.: Επίσκεψη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης και στον «Πύργο του Μάμτζιου».
-11.45 π.μ.: Επίσκεψη και ξενάγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης και στο Αυστριακό Προξενείο.
-12.15 μ.μ.: Επίσκεψη στην έδρα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο.
-1 μ.μ.: Αναφορά στην τοπική ιστορία και επίσκεψη σε Λαγούμι.
-2 μ.μ.: Συγκέντρωση όλων των Χορευτικών Ομάδων στην πλατεία της Τσαριτσάνης και έναρξη του Συμποσίου.
– 4 μ.μ.: Συγκέντρωση των εκπροσώπων των Συλλόγων που θα λάβουν μέρος στο Συμπόσιο για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων, ανταλλαγή απόψεων και εκλογή του επόμενου διοργανωτή.
-7 μ.μ.: Επίσημη λήξη του Συμποσίου.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (τσίπουρο, φέτα, πίτες, γλυκά κουταλιού κτλ.), προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου. 

Add Comment