Μεγάλη κοσμοσυρροή και ηχηρά «μηνύματα» κατά του λιγνίτη στην Ελασσόνα

ΣΤΗΝ 6η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΤΑΣ
ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΩ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ!»
Του Γιάννη Μουκίδη

Μεγάλη κοσμοσυρροή χθες και προχθές στην Ελασσόνα, στην 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, που εγκαινιάστηκε με πανηγυρικό τρόπο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ευτυχώς, χθες και προχθές, ο καιρός ήταν εξαιρετικός, και στο κέντρο της Ελασσόνας είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από εκατοντάδες άτομα(ντόπιοι, επισκέπτες, αλλά και περαστικοί), ενδεικτικό ίσως της διάστασης που έχει πάρει πια η όλη διοργάνωση.
Περιδιάβηκαν τον εκθεσιακό χώρο με τα περίπτερα (στην κεντρική πλατεία), προκειμένου να ενημερωθούν για το τυρί φέτα και για άλλα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, να γευθούν την αυθεντική φέτα των παραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, να δουν από κοντά δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Ελασσόνας, της ΑΕΝΟΛ, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως και συνεργαζόμενων φορέων, συλλόγων και εκθετών, αλλά και να χαρούν τις εκδηλώσεις, που «έτρεχαν» στις 2 πλατείες, έως και αργά χθες το βράδυ.
[wpg_thumb]
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Την βραδιά, που παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος – τηλεπαρουσιαστής κ. Σωτ. Πολύζος άνοιξε σύντομος χαιρετισμός – καλωσόρισμα του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.) κ. Αθαν. Ζιώγα, που αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της διοργάνωσης και στους στόχους της Γιορτής Φέτας, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Υπό τον κίνδυνο του λιγνίτη, στηρίζουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης με αγνά και πιστοποιημένα προϊόντα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, υπογράμμισε με έμφαση: «Η φέτα είναι προϊόν προστιθέμενης αξίας! Μέσα από μάχες, συνεργασία, συνέργεια και συνοχή μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα σε μια τραγική οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας η Αιρετή Περιφέρεια και ο Δήμος Ελασσόνας υλοποιούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά δημιουργούν μια σημαντική κινητικότητα στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Όμως δεν εφησυχάζουμε. Υπάρχουν ακόμη πολλά που είναι απαραίτητα στην περιοχή, όπως η παράκαμψη της Ελασσόνας, το φράγμα του Αγιονερίου, η Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης, η επίσπευση των διαδικασιών πιστοποίησης στα προϊόντα ΠΟΠ “Αρνάκι κ.ά. Ο λιγνίτης είναι για εμάς, casus belli. Εμείς δεν παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων…».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που έχει να επιδείξει και να προβάλλει ένα ξεχωριστό προϊόν, και στις συνεχείς προσπάθειες του Επιμελητηρίου Λάρισας, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση. Όπως ανέφερε: «Ήδη η φέτα Ελασσόνας ταξιδεύει και προβάλλεται σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού».
Μιλώντας ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Βασ. Γκίκας συγχάρηκε τους διοργανωτές για την εξαιρετική διοργάνωση στην Ελασσόνα και στάθηκε στις δράσεις και στο σοβαρό ρόλο που
που καλείται να παίξει ο Οργανισμός.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Ρίζος Κομήτσας στάθηκε στην ανάγκη συμπόρευσης, προκειμένου να αναδειχθούν οι αξίες και τα προϊόντα του Θεσσαλικού χώρου και των τεράστιων δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας. «Εμείς, οι 25 δήμαρχοι της Θεσσαλίας τασσόμαστε στο πλευρό της Ελασσόνας, κατά του λιγνίτη. Η φέτα, το κατσίκι, το πρόβατο, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν από το λιγνίτη. Δεν θα το επιτρέψουμε…», υπογράμμισε.
Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, στο σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε, χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους μας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξωστρέφεια του προϊόντος. Η φέτα είναι ο λευκός χρυσός!».
Κλείνοντας τον κύκλο των χαιρετισμών, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος επεσήμανε, μεταξύ των άλλων:
«Η Γιορτή Φέτας έγινε συνώνυμη με την Ελασσόνα, με την περιοχή μας. Μετά από χρόνια προσπαθειών και σκληρής δουλειάς καταφέραμε να την κάνουμε θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια και αναγνώριση. Καταφέραμε να κάνουμε τη λέξη Φέτα «ταυτόσημη» σχεδόν με τη λέξη Ελασσόνα. Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Είμαστε υπερήφανοι για το προϊόν μας και το διαφημίζουμε. Είμαστε υπερήφανοι για την εξαιρετική ποιότητα του. Για την υψηλή διατροφική του αξία. Η λευκή Ολοσσών του Ομήρου, το λευκό του Ολύμπου, το λευκό της παραδοσιακής φέτας πάνε μαζί! Όσο για το λιγνίτη, αν προχωρήσουν κάποιοι, θάναι όχι μόνο ολική οικολογική και παραγωγική καταστροφή της περιοχής, αλλά εθνική καταστροφή!!
Δεν μπορεί να συνυπάρξει η παραγωγή ενός προϊόντος σαν τη φέτα με την εξόρυξη του λιγνίτη!».

Ο υπουργός κ. Μάξ. Χαρακόπουλος
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:
«Θέλω και από αυτή τη θέση να επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης ήταν και παραμένει η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και τη θεμελίωση και ανάπτυξη ενός νέου υγιούς παραγωγικού μοντέλου.
Τις προθέσεις μας αυτές τις έχουμε ήδη αποδείξει εμπράκτως με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Τηρώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πριν από τις εκλογές ότι η αποζημίωση θα δοθεί, και παρά τις τεράστιες δυσκολίες της οικονομίας, που όλοι βιώνουμε, τα κονδύλια βρέθηκαν και δόθηκαν. Και διαψεύσθηκαν και οι Κασσάνδρες που βιάστηκαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις μας. Οι ίδιοι που τώρα πάλι αμφισβητούν και σπέρνουν την αμφιβολία για την διαδικασία επιστροφής του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου. Τους διαψεύσαμε ακόμη μια φορά, καθώς εχθές υπεγράφη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση και ξεκινά η επιστροφή των πρώτων 80 εκατομμυρίων, ενώ πολύ σύντομα θα καταβληθεί και η δεύτερη ισόποση δόση.
Και επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά έγιναν παρά τις τρομερές δυσκολίες μιας κυβέρνησης που είναι αναγκασμένη να προβεί στη λήψη μέτρων επώδυνων αλλά απαραίτητων για να μπορέσει η χώρα να μείνει όρθια.
Και θέλω να είμαι αισιόδοξος, γιατί επιτέλους διαπιστώνουμε ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει. Οι φωνές που μιλούσαν για έξοδό μας από το ευρώ, για άτακτη χρεοκοπία έχουν σιγήσει. Αντιθέτως από παντού ακούγονται θετικές γνώμες. Κι αυτό οφείλεται στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Κι αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Ας πάμε λίγους μόνο μήνες πίσω και ας θυμηθούμε ποια ήταν η εικόνα της Ελλάδας.
Και σήμερα αξιοποιούμε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Το ένα είναι η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε σε μια τάξη τα δημοσιονομικά μας και  το δεύτερο είναι η σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας, σε μια εποχή που φαίνεται να έχει πάρει «φωτιά» η ευρύτερη γειτονιά μας. Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σταθερότητα, χρειαζόμαστε βεβαιότητες για το αύριο. Ότι υπάρχει φως στο τούνελ, ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, ότι χαράσσουμε όλοι μαζί μια νέα αφετηρία. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει ελπίδα ούτε να αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς ούτε να ενισχυθεί η πολλαπλώς τρωθείσα κοινωνική συνοχή.
Επειδή διαπιστώνω την αγωνία των πολιτών, την οποία και εγώ συμμερίζομαι, που προκλήθηκε μετά από δημοσιεύματα σχετικά με την εξόρυξη λιγνίτη στην Ελασσόνα θέλω να σας επαναλάβω ότι ήδη έχω μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο την έντονη διαφωνία της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται δια των νόμιμων εκπροσώπων της στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου κοιτάσματος. Και βέβαια πάντοτε πίστευα και ακόμη περισσότερο σήμερα ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων στην ήπια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης, όπως είναι η φέτα αλλά και άλλα δεκάδες ακόμη προϊόντα…».
Και ο υπουργός κ. Μάξ. Χαρακόπουλος ολοκλήρωσε, βγάζοντας είδηση: «Εκφράζω την διαφωνία μου με κάθε τέτοιο ενδεχόμενο εξόρυξης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας. Δεν θα ήθελα να βρεθώ στη δυσάρεστη θέση για την καταψήφιση της όποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον λιγνίτη. Αν υπάρξει, θα το πράξω…».
Παρουσίες
Στα προχθεσινά εγκαίνια της Γιορτής, που αποτελεί πια θεσμό για την περιοχή και όχι μόνο, παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων:
ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Φίλ. Σαχινίδης, Δημ. Γελαλής, Θωμ. Ψύρρας(Λάρισας), Τιμολ. Κοψαχείλης(Γρεβενών), Μαρίνα Χρυσοβελώνη(Μαγνησίας)ο πρ. βουλευτής κ. Βασίλ. Έξαρχος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Λιάπης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Μαμάρα, Ευαγγ. Λιακούλη, Αθ. Παιδής, Ρ. Σταφύλη, Αντ. Αδάμου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, δήμαρχοι του Νομού Λάρισας και Νομών της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι κομμάτων, αιρετοί της αυτοδιοίκησης από το νομό Λάρισας και τον Θεσσαλικό χώρο, πανεπιστημιακοί, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας και όμορων Νομών, ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Λάρισας κ. Χρ. Σιδερόπουλος, εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής, επιστημονικής και αγροτικής κοινότητας από όλη τη χώρα και πολλών παραγωγικών τάξεων, τυροκόμοι και παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, και εκατοντάδες κόσμου.

Add Comment