Έκοψαν την πίτα τους οι Ελασσονίτες Μαγνησίας

Με τον καλύτερο τρόπο ο Βόλος τίμησε την επέτειο των 100 χρόνων της  απελευθέρωσης της Ελασσόνας από τον Τουρκικό ζυγό και τον διπλασιασμό των συνόρων της Ελλάδος , διοργανώνοντας  μια εντυπωσιακή εκδήλωση ,γεμάτη συγκίνηση και μνήμες ,για ένα τόπο ευλογημένο ,που βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού ,του Ολύμπου .

Στην εκδήλωση αυτή ,που συνδυάστηκε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου Ελασσονιτών,στο Βόλο για το 2012  , πραγματοποιήθηκε ομιλία ιστορικού περιεχομένου από την κ.  Ευαγγελία  Ράπτου – φιλόλογο , Υπ. Διδάκτορα Tμ. Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Τομέα Γλώσσας Θεάτρου και Πολιτισμού Παν. Αιγαίου, η οποία ανέπτυξε  το θέμα :«6 Οκτωβρίου 1912: 100 χρόνια μνήμης και χρέους» , στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου «ΠΑΡΚ».


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών ,αλλά και πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπας δήλωσε ότι «για τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας  ,η φετινή χρονιά , θα είναι χρονιά  σημαντικών εορταστικών  εκδηλώσεων με τίτλο: «Ελασσόνα –Όλυμπος 2012 : 100 χρόνια Ελευθερίας»  που θα αφορούν το σημαντικό αυτό γεγονός ,που καθόρισε τη μοίρα της νεώτερης Ελλάδας.
Ο Σύλλογος  συμπληρώνει 18 χρόνια  συνεχούς και σημαντικής εθελοντικής προσφοράς στην πόλη του Βόλου ,εκπροσωπώντας πάνω από 300  οικογένειες Ελασσονιτών του Ν. Μαγνησίας» .
Η ομιλήτρια κ. Ράπτου Ευαγγελία ,που αναφέρθηκε διεξοδικά στα ιστορικά γεγονότα του 1912  , τόνισε «τη σημασία της ιστορικής μνήμης και χρέους ,που πρέπει να έχουν οι σημερινές γενιές ,σε σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν το μέλλον της Ελλάδος και ότι θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει περισσότερη προσοχή , στον τόπο αυτό ,που έχει όλα τα προσόντα να κερδίσει ένα λαμπρό μέλλον. Οι μάχες στην Ελασσόνα και το Σαραντάπορο ,ήταν οι πρώτες μιας σειράς νικηφόρων αγώνων που τελείωσαν με την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΟΠΟ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων. Σκριάπας δήλωσε ότι « ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων που θα έχουν ως κεντρικό άξονα το σπουδαίο αυτό ιστορικό και Εθνικό γεγονός .Έτσι προγραμματίζονται διαλέξεις ιστορικού περιεχομένου ,μουσικές εκδηλώσεις,θεατρικές παραστάσεις ,εκθέσεις , εκδηλώσεις ανάδειξης της ιστορίας ,του πολιτισμού ,των Βυζαντινών προσκυνημάτων,των αρχαιολογικων χώρων της Περραιβικής Τριπολίτιτιδας, του περιβάλλοντος, των αθλημάτων βουνού του βουνού των θεών,του Ολύμπου  και των μοναδικών προϊόντων της Ελασσόνας και της παρολύμπιας περιοχής ,όπως είναι τα τυροκομικά προϊόντα (φέτα Ελασσόνας κ.΄.ά.) ,το αρνάκι –κατσικάκι Ελασσόνας ,τα μοναδικά κρασιά βιολογικών αμπελώνων από τις πλαγιές του Ολύμπου κ.ά.
Οι αμέσως επόμενες  εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι :
1. η μεγάλη βραδιά της καντάδας και του κρασιού ,την Τσικνοπέμπτη 16/2/2012  ,στο Βόλο, με τίτλο «Δεν πάω σπίτι μου απόψε…» όπου συγκεντρώνονται οι καλύτεροι κανταδόροι και τροβαδούροι του Βόλου και τραγουδούν τραγούδια του κρασιού ,της αποκριάς και της καντάδας .Μια εκδήλωση σπάνιας ομορφιάς .
2. Μεγάλο συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Γ. Μουζάκη ,με τη συμμετοχή 20μελούς ορχήστρας από την Ελασσόνα και μοναδικές χορογραφίες .
3. Συναυλία –αφιέρωμα στον μοναδικό και αξέχαστο Μάνο Λοϊζο ,γεμάτη μνήμη ,ποιότητα  και συγκίνηση, με τη συμμετοχή σπουδαίων σολίστ.
4. Συναυλία –αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσουργό Μίκη Θεοδωράκη ,με τη συμμετοχή των καλύτερων χορωδιών και μουσικών του Βόλου ,κείμενα, χορογραφίες κλπ.
5. Επίσκεψη στο Πλανητάριο (Ευγενίδειο Ίδρυμα)

Εκλεκτές Γεύσεις από τις πλαγιές του Θεσσαλικού Ολύμπου
Παράλληλα ,όλοι οι παρευρισκόμενοι ,γνώρισαν   μοναδικά και εξαιρετικά προϊόντα από τις πλαγιές του Ολύμπου , όπως γίνεται κάθε χρόνο ,δηλ. εξαιρετικά κρασιά Βιολογικής καλλιέργειας ,από τις τοπικές οινοποιΐες  όπως επίσης και εκλεκτές ποικιλίες τυριών της περιοχής, ενώ προσφέρθηκαν  σπιτικές πίττες από  Ελασσονίτισσες που κατοικούν στο Βόλο .Σημειώνεται ότι τα  βιολογικά προϊόντα της επ. Ελασσόνας ,κατακτούν ολοένα και περισσότερες αγορές ,αφού παράγονται σε ένα εξαίρετο και προστατευμένο καθαρό περιβάλλον στην ύπαιθρο του Δήμου Ελασσόνας και κάτω από τις κορυφές του μυθικού βουνού των θεών  ,του Ολύμπου .
Στην εκδήλωση του Βόλου παραβρέθηκαν εκατοντάδες Ελασσονίτες ,που κατοικούν στο Ν. Μαγνησίας ,ενώ την εκδήλωση τίμησαν και  οι :
Ο Γ.Γ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και αρχηγός της μείζονος Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Απ. Παπατόλιας , η Προϊστ. της ΙΕ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ανθή Ευσταθίου , η πρόεδρος της UNESCO Λάρισας κ. Χριστίνα Σιναπλίδου-Καφετσούλη ,ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Θωμάς Αστερίου ,ο πρόεδρος της Χορωδίας των Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας κ. Γ. Τουφεξής,ο πρόεδρος της Λέσχης Καρδιτσιωτών Βόλου κ. Απόστ. Βεργής,ο δημοσιογράφος κ. Αλέξ. Κελέσης ,,δεκάδες εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής ,ενώ χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλα οι Βουλευτές κ. Βάσω Αλεξανδρίδου (Λάρισας) , οι κ.κ. Κ. Καρτάλης και Ροδούλα Ζήση (Μαγνησίας ) ,όπως επίσης  και ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος.

Με Εκτίμηση
ΒΟΛΟΣ 15/1/2012

Για τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν.Μαγνησίας

Σκριάπας Κων/νος                                         Κοντογιάννη Μαρία
Οικονομολόγος-                                      Δ/ντρια ΚΠΑ ΟΑΕΔ Βόλου

Add Comment