Διώτη: Ερώτηση για γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες

ΕΡΩΤΗΣΗ Η. ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

«Κοινό αγαθό οι σπόροι και οι παραδοσιακές ποικιλίες τους»

Με αφορμή πρόσφατο νόμο στη Γαλλία που απελευθερώνει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων από τη μια και περιορίζει από την άλλη την ελεύθερη χρήση σπόρων από τους αγρότες, κατατέθηκε ερώτηση από την βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη,  σχετικά με τους σχεδιασμούς των συναρμοδίων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο θέμα της διάσωσης και διατήρησης σπόρων και παραδοσιακών ποικιλιών, στο πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας. Η ερώτηση αφορά και τη συγχώνευση και απαξίωση των αγροτικών ιδρυμάτων που υπάγονται στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) όπως η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Όπως αναφέρεται και στο Μανιφέστο διατήρησης των σπόρων “η ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των αγροτών υπήρξε η βάση της διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και της διατροφικής ασφάλειας”. Η διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών είναι μέρος όχι μόνο της αγροτικής και διατροφικής αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όμως, το ΕΘΙΑΓΕ, που διαθέτει Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, υποβαθμίζεται, και όλη αυτή η -τεράστιας αξίας- δουλειά τίθεται σε κίνδυνο» σημειώνει μεταξύ άλλων η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «ο νόμος για τη βιοποικιλότητα (3937/2011) δεν προβλέπει τίποτε συγκεκριμένο επί του θέματος».
Για τους παραπάνω λόγους, ζήτησε ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με «ποια μέτρα χρηματοδότησης, ενίσχυσης προσωπικού κ.λ.π. θα λάβουν, ώστε να ενισχυθεί η δουλειά του ΕΘΙΑΓΕ και όσων άλλων Ινστιτούτων, φορέων και οργανώσεων εργάζονται σε τέτοια θέματα διατήρησης γενετικού υλικού, τράπεζες σπόρων, βιοποικιλότητα κ.ο.κ., ποιοι είναι οι ακριβείς σχεδιασμοί τους για την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού και τη συνέχιση της δουλειάς της, εάν υπάρχει σχέδιο χρηματοδότησης προγραμμάτων αγροτικής βιοποικιλότητας, αλλά και ποια θα είναι η πολιτική τους απέναντι στις πιέσεις για απελευθέρωση της καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένων σπόρων και για απαγόρευση της ελεύθερης χρήσης σπόρων παραδοσιακών καλλιεργειών».
«Σε εποχή κρίσης» κατέληξε η βουλευτής, «πρέπει να προστατευθεί η ελευθερία των παραγωγών έναντι της αρπακτικότητας των πολυεθνικών και να εξασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια και αυτάρκεια».

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
-Οικονομικών
19/12/2011

ΘΕΜΑ: Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών

Μετά τις ανυπόστατες κατηγορίες για κατοχή των περισσοτέρων Πόρσε Καγιέν (ΙΧ πολυτελείας, υψηλότατου κυβισμού) στην χώρα, στο στόχαστρο βρέθηκαν πάλι οι αγρότες του ν. Λάρισας.
Σύμφωνα με κεντρικό δημοσίευμα εφημερίδος πανελλαδικής κυκλοφορίας, που επικαλείται στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αγρότες του χωριού Κιλελέρ του ομώνυμου Δήμου του ν. Λάρισας, διαθέτουν στα σπίτια τους πισίνες.
Το δημοσίευμα ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι υπάρχουν μεν πισίνες στο Δήμο Κιλελέρ, όμως αυτές βρίσκονται στη Νίκαια και δε βρίσκονται σε σπίτια αγροτών αλλά σε οικίες επιχειρηματιών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που επέλεξαν την έδρα του Δήμου Κιλελέρ ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Φυσικά, όπως φαίνεται, απώτερος σκοπός είναι η στοχοποίηση του αγροτικού κόσμου, ως ιδιαιτέρως ευκατάστατων φοροφυγάδων και αυτή η κίνηση δεν μπορεί να ειδωθεί ανεξάρτητα από το πρόσφατο αίτημα των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, που ζήτησαν επιπλέον μέτρα, συνοδευόμενα και από την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων που εφαρμόζονται σε ειδικές κατηγορίες. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο, να συσχετιστεί η προαναφερθείσα στοχοποίηση των παραγωγών με την προλείανση του εδάφους για κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών, όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 41 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ν. 2859/2000).
Επειδή κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει ο μύθος των πλούσιων, φοροφυγάδων αγροτών.
Επειδή δικαίως οι παραγωγοί όλης της χώρας διακατέχονται από αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί με το φορολογικό καθεστώς που τους αφορά.
Επειδή το ειδικό φορολογικό καθεστώς των αγροτών θεσπίστηκε στη λογική της παροχής κινήτρων για ενασχόληση και προαγωγή της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της προστασίας των καταναλωτών από τη διαμόρφωση υψηλών τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στο ράφι.
Επειδή και οι αγρότες μέχρι σήμερα έχουν δει το εισόδημά τους να έχει συμπιεστεί τραγικά και δεν έχουν άλλο περιθώριο επιβάρυνσης που θα προέλθει από αλλαγή του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που διέπει τον κλάδο.

Κατόπιν όλων τούτων,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Προτίθεται να διατηρήσει ως έχει σήμερα το ειδικό φορολογικό καθεστώς των αγροτών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη

 

ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Η. ΔΙΩΤΗ – Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

Θέματα εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

Το θέμα της ενδυνάμωσης και αναβάθμισης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, την καταβολή των οδοιπορικών αλλά και των εξαιρέσιμων προηγουμένων μηνών στους εργαζομένους, αλλά και την ένταξή τους στη λίστα Βαρέων κι Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, θίγουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (Λάρισας) και Μιχάλης Κριτσωτάκης (Ηρακλείου).
Επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται για μία ακόμη φορά πανελλαδικά σε επίσχεση εργασίας «καθώς το ΥΥΚΑ τους οφείλει δεδουλευμένα για εκτός έδρας μετακινήσεις του προσωπικού από τον Ιανουάριο του 2011, αλλά και χρήματα υπερωριακής εργασίας, Κυριακών, αργιών και νυχτερινών (εξαιρέσιμα) από 1η Σεπτεμβρίου του 2011», τονίζουν ότι «θέμα φαίνεται να έχει προκύψει και με τη λίστα ΒΑΕ που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας, καθώς απουσιάζει η ειδικότητα “πλήρωμα ασθενοφόρου – διασώστης” που υπάρχει και λειτουργεί σήμερα στο ΕΚΑΒ, και παρόμοια ιδιότητα διατυπώνεται ως “οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων – διασώστες”, διατύπωση απροσδιόριστη και ασαφής, ενώ εμφανίζεται και  στην κατηγορία των επιβατικών-εμπορευματικών μεταφορών».
Οι βουλευτές ζήτησαν τη διόρθωση στην τελική διατύπωση της λίστα των ΒΑΕ για την ειδικότητα που λειτουργεί στο ΕΚΑΒ, την ένταξη των νοσηλευτών και του ΕΚΑΒ στα Βαρέα, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης του προσωπικού για όλα τα οφειλόμενα, καθώς και το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση  και αναβάθμιση του ΕΚΑΒ.
«Ήδη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν κι αυτοί υποστεί δραματική μείωση των απολαβών τους και δεν έχουν άλλο περιθώριο να χάνουν δεδουλευμένα χρήματα. Το ΕΚΑΒ επιτελεί σημαντικό έργο στην προνοσοκομειακή φροντίδα, που πρέπει να παραμείνει και δημόσια και δωρεάν, άρα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του. Εν τέλει όμως, η ίδια η επιβίωση του ΕΚΑΒ και της κοινωνικής προσφοράς που αυτό παρέχει εξαρτάται άμεσα από την ίδια την επιβίωση του προσωπικού του» καταλήγουν οι δύο βουλευτές.

Add Comment