Εκθέτει στη Θεσσαλονίκη ο Ελασσονίτης καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Εγκαίνια έκθεσης: «Σπήλαια του μυαλού» του Τριαντάφυλλου Βαΐτση
Χώρος: 1ος Όροφος Εκθεσιακού

Ένα διαφορετικό είδος θεάτρου σκιών με τις σκιές να παράγονται από περιστρεφόμενα γλυπτά αποτελεί η δουλειά του Τριαντάφυλλου Βαΐτση. Στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου θα φιλοξενηθεί η τελευταία ενότητα έργων του με τίτλο «Σπήλαια του Μυαλού».

Πρόκειται για μια προσπάθεια αποτύπωσης των ερωτηματικών που δημιουργεί η αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Το αίσθημα ελευθερίας, οι εσωτερικές διαμάχες, οι αισθήσεις, οι ιδέες, είναι μερικές από τις έννοιες που καταγράφονται ανάμεσα στις σκιές και στα αινιγματικά γλυπτά.

Για την κατασκευή των έργων χρησιμοποιήθηκαν πλαστικό (που προκύπτει ως σκουπίδι στην παραγωγική διαδικασία ενός εργοστασίου) και αλουμίνιο. Η ενότητα αποτελείται από τρία γλυπτά. Το ένα από τα τρία είναι ένα σύνθετο έργο που απαρτίζεται από δύο περιστρεφόμενα κι ένα σταθερό γλυπτό. Ο συνδυασμός αυτός κρύβει ένα σενάριο που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της περιστροφής.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης γεννήθηκε στο Σαραντάπορο Λάρισας και σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Από την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, την ξυλογλυπτική, τις κατασκευές με σύρμα. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει, ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς» (Shadow Art). Έκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Το 2014 δημιούργησε το «Σπίτι της Σκιάς» (The House of Shadow), στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Τουρκία.

Εγκαίνια: 19 Απριλίου, 19.30

Διάρκεια έκθεσης: Έως 24 Μαΐου.

[wpg_thumb]

Σπήλαια του Μυαλού

Η τελευταία ενότητα έργων του Τριαντάφυλλου Βαΐτση έχει τίτλο “Σπήλαια του Μυαλού”. Ο τίτλος και η θεματολογία των σκιών παραπέμπουν, κυρίως, στον μύθο του Σπηλαίου του Πλάτωνα.
Ο αισθητός κι ο νοητός κόσμος, των γλυπτών της ενότητας, συνεργάζονται προκειμένου να μας οδηγήσουν σε σκέψεις που απέχουν από την καθημερινότητα. Πρόκειται για μια προσπάθεια αποτύπωσης των ερωτηματικών που δημιουργεί η αλληγορία του σπηλαίου. Το αίσθημα της ελευθερίας, οι εσωτερικές διαμάχες, οι αισθήσεις, οι ιδέες, ο δεδομένος για τον καθένα μας κόσμος είναι μερικές από τις έννοιες που καταγράφονται ανάμεσα στις σκιές και στα αινιγματικά γλυπτά.
Για την κατασκευή των έργων χρησιμοποιήθηκαν πλαστικό (που προκύπτει ως σκουπίδι στην παραγωγική διαδικασία ενός εργοστασίου) και αλουμίνιο. Η ενότητα αποτελείται από τρία γλυπτά. Το ένα από τα τρία είναι ένα σύνθετο έργο που απαρτίζεται από δύο περιστρεφόμενα κι ένα σταθερό γλυπτό. Ο συνδυασμός αυτός κρύβει ένα σενάριο που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της περιστροφής. Το έργο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα διαφορετικό είδος θεάτρου σκιών, καθώς οι σκιές παράγονται από περιστρεφόμενα (κι όχι κινούμενα) γλυπτά.

Add Comment