Γ. Κατσιαντώνης σε Αχτσιόγλου: Δύο με τρία χρόνια αναμονή για να πάρουν σύνταξη!

Κατσιαντώνης σε Αχτσιόγλου: “Εκκρεμεί… ο σεβασμός σας προς τους συνταξιούχους”

“Απαξιώνετε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους, που ενώ δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή προσφέροντας στο Κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, εσείς τους διαλύετε τοποθετώντάς τους στο χρονοντούλαπο… της αναμονής δύο και τριών χρόνων για να πάρουν την πολυπόθητη σύνταξη στα χέρια τους. Δεν τους σέβεστε, αντιθέτως τους υποτιμάτε , και τους εγκλωβίζετε σε μια διαρκή αγωνία για το πως θα ζουν καθημερινά”.
Με αυτά τα αυτονόητα για τον κάθε πολίτη λόγια, ο Βουλευτής Λάρισας Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά από την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, να “ξυπνήσει από το λήθαργο” το μηχανισμό απονομής συντάξεων , που αδυνατεί να ολοκληρώσει τη χρονοβόρα διαδικασία για χιλιάδες συνταξιούχους… στα χαρτιά, λόγω της πολυπλοκότητας των ενεργειών και της ανετοιμότητας των υπηρεσιών, “με κερασάκι στην τούρτα” την κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
“Ανακοινώσατε αιφνιδίως και άνευ αιτίας την συγχώνευση και ένταξη των τεσσάρων διευθύνσεων απονομής συντάξεων Δημοσίου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε μια διεύθυνση στον ΕΦΚΑ” αναφέρει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στην Υπουργό, και συνεχίζει λέγοντας:
“Αλήθεια όμως αναρωτηθήκατε το τι περαιτέρω καθυστερήσεις θα προκύψουν για τους χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που έχουν βρεθεί σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό αδιέξοδο περιμένοντας σε πολλές περιπτώσεις από αυτούς, τη λυτρωτική για τις οικογένειές τους σύνταξη που θα δώσει ψωμί στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, λόγω της ανεργίας που εσείς αυξήσατε με επιτυχία στη χώρα μας”;
Ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Υπουργό, και για την επικείμενη τέταρτη αξιολόγηση, επισημαίνοντάς της ότι σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου, τα χρονοδιαγράμματα είναι “στενά” προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα μας, ως προς ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους, και την υποχρέωση έκδοσης όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ως τον Ιούνιο του 2018.
Θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση άρση των εμποδίων ως προς την έγκαιρη απονομή των κύριων, εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων σε εύλογο χρονικό περιθώριο που δε θα ξεπερνά τους 6 μήνες από την υποβολή της αίτησης ώστε να μην καταστρατηγείται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση των υπό συνταξιοδότηση πολιτών.
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά επίσης να επιλυθούν κατεπειγόντως οι εκκρεμότητες, ως προς τις μη εκδοθείσες απαιτούμενες εγκυκλίους για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, προκειμένου να σταματήσει η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν.
Λύση άμεση ζητά από την Έφη Αχτσιόγλου και στο πρόβλημα του μηχανογραφικού συστήματος, που δημιουργήθηκε μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μην εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου .

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας, Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Σε πλήρη αδράνεια έχει περιέλθει ο μηχανισμός απονομής συντάξεων, καθώς υπάρχει καθολική εμπλοκή στην όλη διαδικασία, με τις εκκρεμείς αιτήσεις να ξεπερνούν τις 220.000. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα υπολογιστικά στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, πλέον του τραγικού απολογισμού που δείχνει ότι περισσότερες από 220.000 συντάξεις και εφάπαξ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται στα 2 χρόνια για τις περισσότερες υποθέσεις και να φθάνει ακόμη και τα 3 στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης αλλά και χιλιάδων επικουρικών συντάξεων, τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά ως προς το τι μέλλει γεννέσθαι, λόγω της επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης, εξαιτίας της κατάργησης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ειδικότερα, όλως αιφνιδίως, στις 4 Απριλίου τρέχοντος έτους, και δη εν μέσω των εορτών του Πάσχα, ανακοινώθηκε η, άνευ αιτίας, συγχώνευση και ένταξη των 4 διευθύνσεων απονομής συντάξεων δημοσίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε μια διεύθυνση στον ΕΦΚΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νέες καθυστερήσεις που θα προκύψουν προσεχώς, καθώς από τις 30 Απριλίου τρέχοντος έτους θα πάψει η λειτουργία της αυτοτελούς υπηρεσίας συντάξεων, η οποία λειτουργούσε εντός του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
Η παντελής αδυναμία στην απονομή συντάξεων χιλιάδων πρώην εργαζομένων και νυν –στα χαρτιά μόνον…- συνταξιούχων, που μάταια περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει οδηγήσει εκατομμύρια συμπολιτών μας σε δραματικό οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό αδιέξοδο, καθώς, όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία, ιδίως, χρόνια λόγω της κρίσης, πολλές οικογένειες συντηρούνται κυριολεκτικά από της σύνταξη ενός και μόνον μέλους της, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, έρχεται να «σώσει» από την πείνα τέσσερα και πέντε στόματα…
Πλέον τούτων, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την επικείμενη τέταρτη αξιολόγηση, καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου, πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, και κατ’ επέκταση την υποχρέωση έκδοσης του συνόλου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο του 2018. Μάλιστα, οι δεσμεύσεις αναφέρουν ότι, έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει το ΕΤΕΑΕΠ να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων από αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 έως 31.12.2016, πράγμα που φαντάζει τουλάχιστον ουτοπιστικό με βάση τα έχοντας υπόψη στην παρούσα χρονική στιγμή, ενώ και σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ, αυτές εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 90.000 για χορήγηση κύριας σύνταξης, άλλες τόσες, τουλάχιστον, για χορήγηση επικουρικής και πάνω από 40.000 για χορήγηση εφάπαξ.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες εκπροσώπων του Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) εκκρεμεί η έκδοση των απαιτουμένων εγκυκλίων για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η αναγκαία μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Δηλαδή, έχουμε το ευτράπελο, κυριολεκτικά, της κατάστασης που βιώνουν όσοι υπέβαλαν αίτημα για συνταξιοδότηση τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια (από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) και υπόκειντο σε διαδοχική ασφάλιση, να βρίσκονται σε καθεστώς «ομηρίας», αφού δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο, και ως εκ τούτου ούτε το εφάπαξ χορηγείται, ενώ και οι επικουρικές, εξ’ αυτού του λόγου, είναι κυριολεκτικά πετσοκομμένες.
Επειδή γεννώνται εύλογα ερωτήματα ως προς την ετοιμότητα του Κρατικού μηχανισμού και την ακολουθία των ενεργειών και των οδηγιών που λαμβάνουν (εάν, τελικά, τις λαμβάνουν) οι εν γένει εμπλεκόμενες στη διαδικασία απονομής συντάξεων υπηρεσίες.
Επειδή, πλέον των ανωτέρω ιδιαιτέρως σοβαρών ζητημάτων, τίθεται θέμα απαξίωσης, έλλειψης σεβασμού και ηθικής υποτίμησης των ανθρώπων που, ενώ δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή και πρόσφεραν με όλες τους τις δυνάμεις στο Κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα που ήρθε η ώρα να δώσουν τη θέση τους στο νεότερο ηλικιακά ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ξεκουραστούν, εν τούτοις βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να υποστηρίξουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεστε να πράξετε, προκειμένου να αρθούν άμεσα τα εμπόδια στην έγκαιρη απονομή των εκκρεμουσών αιτήσεων χορήγησης κυρίων συντάξεων, εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων, ώστε αφενός να μην υφίστανται αυτόν τον εξευτελισμό οι δικαιούχοι και αφετέρου να μην υποστεί η Χώρα κυρώσεις στην επικείμενη τέταρτη αξιολόγηση? Ειδικότερα, σε τι ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός ευλόγου χρόνου από της υποβολής του αιτήματος, και σε κάθε περίπτωση κατ’ ανώτατο εντός 6 μηνών, προκειμένου να μην καταστρατηγείται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση των υπό συνταξιοδότηση συμπολιτών μας?
2. Πώς προτίθεστε να επιλύσετε άμεσα τις εκκρεμότητες ως προς τις μη εκδοθείσες απαιτούμενες εγκυκλίους, προκειμένου για τις διάφορες υποκατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίες (εκκρεμότητες) επηρεάζουν, άλλως καθυστερούν αδικαιολόγητα την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν?
3. Πώς προτίθεστε να επιλύσετε το πρόβλημα στο μηχανογραφικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ως προς την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων που αφορούν σε ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου?

Add Comment