Αντιπαράθεση για την Δ.Ε.Υ.Α. Ελασσόνας με φόντο το ειδικό τέλος του 80%

ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
του Γιάννη Μουκίδη

Με «φόντο» το πολυσυζητημένο ειδικό τέλος του 80% επί της αξίας της κατανάλωσης νερού, που καταργείται, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α. Ελασσόνας, στην διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, όπου δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης(μέσα σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα, χωρίς εντάσεις) για την κατάσταση που υπάρχει στην επιχείρηση.

Ενημερώνοντας το σώμα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας Ανέστης Σερετίδης έκανε μια πρώτη αναφορά – ανάλυση στο θέμα:
«Το 2015 αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η μείωση του ειδικού τέλους, που δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη. Ακολούθησε οριζόντια μείωση, μειώσαμε κατά 24% με 25% την τιμή της χρέωσης του νερού, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Τον Ιούνιο του 2017, μετά από αίτημα της κ. Προβίδα στην Αποκεντρωμένη, μας κοινοποιήθηκε η κατάργηση του τέλους του 80% και ταυτόχρονα ζητήθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια, υπάρχει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από τηλεφωνικές η μέσω mail απαντήσεις, ναι μεν συντάσσονται με την Αποκεντρωμένη για κατάργηση του τέλους του 80% και αυτοί, αλλά το Υπουργείο ζητά να διερευνηθεί η επιβολή του τέλους του 80% η όχι στον πρώην Δήμο Σαρανταπόρου και ενδεχομένως και σε όλους τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους η Κοινότητες.
Στις προθέσεις της ΔΕΥΑ δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα Δήμο δύο ταχυτήτων. Δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε την τιμολογιακή πολιτική δύο ταχυτήτων. Να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση όλων των δημοτών. Να μην εφαρμόζεται αλλού το ειδικό τέλος του 80% και αλλού όχι. Διοικητικά πρέπει σαν ΔΕΥΑ, να προχωρήσουμε στην άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Προκειμένου να κάνουμε αυτή την αναμόρφωση καταργούμε η αναστέλλουμε το τέλος του 80% και το κόστος αυτό το αναπροσαρμόζουμε αυξάνοντας την τιμή προς τα επάνω χωρίς να επηρεάζεται η χρέωση. Αυτά όλα, για να μπορέσουν να μην υπάρξουν στρεβλώσεις και αδικίες σε κάθε κατοικία, αναπροσαρμόζει την τιμή. Δεν επηρεάζεται η τιμή που πλήρωνε και θα πληρώνει ο καταναλωτής. Το γενικό είναι: η τιμολογιακή πολιτική απορροφά το 80%».
[wpg_thumb]
Αρχικά, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου διευκρινιστικά συμπλήρωσε:
«Το 80% απορροφήθηκε μέσα στην τιμή. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Ισχύει από τότε που αναλάβαμε τον Δήμο.
Δεν αλλάζει η τιμή σε κανένα τιμολόγιο. Δεν αυξήθηκε η τιμή του νερού».

Στην τοποθέτηση του, ο πρ. δήμαρχος – επικεφαλής της παράταξης «Ολύμπου Πολιτεία» Γιώργος Πασχόπουλος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:
«Είστε όμηρος των προεκλογικών υποσχέσεων, δήμαρχε, και η σημερινή συνεδρίαση καταδεικνύει το πρόβλημα της ΔΕΥΑΕΛ από τότε που άρχισε. Είχα πει παλαιότερα ότι η ΔΕΥΑΕΛ οδηγείται σε κατάρρευση. Τώρα θα πω ότι βουλιάζει.
Από την αρχή της θητείας σας αντιμετωπίσατε με προχειρότητα το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σάς επέστρεψε δύο φορές τον προϋπολογισμό, γιατί δεν ήταν ισοσκελισμένος. Καθυστερήσατε να εκδώσετε λογαριασμούς, οι οφειλές διογκώθηκαν και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ενώ γνωρίζατε εδώ και μήνες ότι το τέλος του 80% έχει παύσει να ισχύει, δεν φέρατε αναπροσαρμογή των τελών, γιατί φοβηθήκατε το πολιτικό κόστος. Τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΥΑ διογκώνονται και σε λίγο καιρό η ΔΕΥΑ δε θα μπορεί να πληρώσει ούτε τους βασικούς προμηθευτές. Του χρόνου θα χρειαστείτε και άλλη αναμόρφωση.
Αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, εμείς λέμε ενιαία τιμολογιακή πολιτική για όλο τον Δήμο. Στην θητεία σας δεν κόψατε ούτε ένα ρολόι γιατί φοβάστε το πολιτικό κόστος. Υπάρχουν πολίτες που μόνιμα δεν πληρώνουν, αν και δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Απευθύνω έκκληση: Αν θέλουμε την ΔΕΥΑ να μην βουλιάξει, θα πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Θα χάσουμε το τρένο. Πριν η ΔΕΥΑ βουλιάξει, να λάβετε δραστικά μέτρα».

Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Βασ. Βαρνάς ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα:
«Καλούμαστε να εγκρίνουμε μία προσθαφαίρεση. Τέτοια τιμολογιακή πολιτική μπορεί να κάνει ο καθένας. Ούτε μας λέτε γιατί φθάσαμε έως εδώ, ούτε μας λέτε τι θα κάνετε στη συνέχεια. Αν αναλογιστείτε ότι πρέπει να πληρώσετε τα 500.000 του ΦΠΑ της τηλεμετρίας, τα 350.000 το έτος για τον Βιολογικο που έχετε αναθέσει σε εργολάβο, συν τα 500.000 που πρέπει να επιστρέψετε στους πολίτες, συνεκτιμώντας την ήδη τραγική κατάσταση που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ΔΕΥΑ, τότε μιλάμε για πλήρη κατάρρευση.
Δικαιωνόμαστε με τον κ. Πασχόπουλο γιατί επισημαίναμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή στη ΔΕΥΑ, γιατί εδώ και τρία χρόνια «πάτε με το κεφάλι στον τοίχο» και προσπαθείτε τελευταία στιγμή να σώσετε την κατάσταση και επαληθευόμαστε όσον αφορά για το ειδικό τέλος ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί μέσα στο 2017.
Σας είχαμε επισημάνει από το 2015 να προχωρήσετε σε αναλογιστική μελέτη, να αντιμετωπίσετε τις αδυναμίες που υπάρχουν και να πάρετε μέτρα.
Από και εδώ και πέρα, καλούμαστε να διαχειριστούμε την χρεοκοπία της ΔΕΥΑ».
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Γκουνός ανέφερε: «Δεν μπορώ να συμφωνήσω».

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου ενημέρωσε το σώμα και «κατέθεσε»:

«Η πρόταση μας προεκλογικά ήταν να φθάσουμε το 50% συνολικά της μείωσης της τιμής του νερού στη διάρκεια της θητείας μας.
Πρώτη κίνηση το 2015 να μειώσουμε την τιμή χρέωσης του νερού. Αποφασίστηκε τότε από το δημοτικό συμβούλιο, η μείωση του ειδικού τέλους του 80% κατά 70%, η οποία και δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη. Αμέσως αποφασίστηκε η μείωση της τιμής χρέωσης του νερού, και πάλι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά πλειοψηφία.
Σε μια κατάσταση, πρωτόγνωρη για την χώρα, κάναμε κινήσεις για να εισπράξουμε πολλά χρήματα. Ο περισσότερος κόσμος περίμενε τον διακανονισμό με τις 100 δόσεις. Υπάρχουν άτομα που κατά συνείδηση δεν πληρώνουν το νερό και άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Για την ενημέρωση του σώματος, έχουμε βγει στην επαρχία μας, έχουμε ενημερώσει τους πολίτες, αρκετά χωριά ανταποκρίνονται, άλλα λιγότερο. Πως μπορείς να εισπράξεις χρήματα περασμένων ετών; Οι λογαριασμοί που τρέχουν, πληρώνονται. Αλλάξαμε αρκετά ρολόγια, βάλαμε και ρολόγια εκεί που δεν υπήρχαν. Το εισπρακτικό είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Πάντοτε όλοι υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, εμείς δεν το υπολογίσαμε. Η εισπραξιμότητα ανέβηκε και ολοένα ανεβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι αν χρειαστεί και ρολόγια θα κοπούν.
Υπάρχει μια πρόταση, που πρέπει να ερευνηθεί πρώτα αν στέκει νομοθετικά, για να δώσουμε έκπτωση bonus 15% στους συνεπείς, στους καλοπληρωτές, όπως κάνει η ΔΕΗ στους λογαριασμούς της.
Αν ο κόσμος αρχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς και αν κάποιοι καταλάβουν…παίρνοντας νερό με τον τρόπο του «μπάι – πας», τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Είναι άσχημο να μηδενίζεται ο αγώνας του καθενός. Στη θητεία μας, η ΔΕΥΑ δεν πρόκειται να κλείσει και να βυθιστεί».

Συμπληρωματικά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας Ανέστης Σερετίδης τόνισε: «Υπάρχει διαφοροποίηση τιμών και χρεώσεων. Για το εισπρακτικό κομμάτι: Ήδη, η ΔΕΥΑ έχει 934 διακανονισμούς για οφειλές καταναλωτών. Πάντως υπάρχουν και καταναλωτές που συστηματικά δεν πληρώνουν. Συστηματικά ασυνεπείς».

Τελικά, μετά από ψηφοφορία, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»(Δημ. Αβρανάς και Νικ. Βακράτσας) απουσίαζαν από τη συνεδρίαση, για επαγγελματικούς λόγους.

Add Comment