Απάντηση Υπουργού σε Μάξιμο: Άγνωστο πότε θα πληρωθούν οι Δασώσεις για τα έτη 2015-16…

Ταχείς στους φόρους, αργοί στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών!

«Άγνωστος παραμένει ο χρόνος των πληρωμών που εκκρεμούν από το 2015 για το πρόγραμμα δασώσεων γαιών, καθώς σύμφωνα με την απάντηση του κ. Αποστόλου ακόμη ελέγχεται το νέο πληροφοριακό σύστημα που έχει εγκατασταθεί και αναμένεται να ακολουθήσει η εκπαίδευση των χρηστών των δασικών υπηρεσιών, ενώ δεν παραλείπει να “ρίξει το μπαλάκι” των ευθυνών και στην “ανταπόκριση των Δασαρχείων και των Διευθύνσεων Δασών”. Μόνο που είναι η ίδια κυβέρνηση που υποσχέθηκε ταχεία καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και στην πράξη η μόνη ταχύτητα που επιδεικνύει είναι στην επιβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών». Αυτά τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στις 6 Απριλίου(!), από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει, ότι «όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του Μέτρου 221, σημειώνεται ότι, προκειμένου να είναι δυνατή η έναρξη της διαδικασίας για τον υπολογισμό πληρωμής του Μέτρου 221, προαπαιτούνται:
η έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ Πιστώσεων έτους 2017, η οποία εκδόθηκε τέλος Μαΐου του 2017 και
η ολοκλήρωση από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες των κατωτέρω διαδικασιών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν:
στη “συμβασιοποίηση” όλων των οριστικών εγγραφών με τη νέα διαδικασία της μηχανογραφικής εφαρμογής των δασώσεων, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης-οριστικοποίησης των “ενεργών συμβάσεων”,
στην ολοκλήρωση και καταχώρηση των δηλώσεων εφαρμογής για τις ενεργές συμβάσεις,
στην ολοκλήρωση και καταχώρηση των διοικητικών ελέγχων (σε ποσοστό 100% των αιτημάτων) και
στην ολοκλήρωση και καταχώρηση των επιτόπιων ελέγχων (σε ποσοστό 2,5% των αιτημάτων).
Επισημαίνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ελέγχου της ορθότητας υλοποίησης του νέου Πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης των πληρωμών του Μέτρου 221, το οποίο έχει σχεδόν υλοποιηθεί. Στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εκπαίδευση των χρηστών των δασικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, για να προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην πληρωμή των δικαιούχων για το έτος εφαρμογής 2015, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, η εισαγωγή των απαραίτητων στοιχείων στην μηχανογραφική εφαρμογή του Μέτρου, η οποία εξαρτάται από την ανταπόκριση των Δασαρχείων και των Διευθύνσεων Δασών, που είναι οι φορείς υλοποίησης. Μετά την πραγματοποίηση των πληρωμών του έτους εφαρμογής του 2015, θα ακολουθήσει η πληρωμή των δικαιούχων για το έτος εφαρμογής 2016».

Add Comment