Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας το “Πάμε Βιβλιοθήκη”

«Πάμε βιβλιοθήκη… για παραμύθια από όλο τον κόσμο!»

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας υποδεχόμαστε, στη μεγάλη αίθουσα, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του προγράμματός μας «Πάμε Βιβλιοθήκη». Παρών ο Θεόφιλος ο Βιβλιόφιλος που καλωσορίζει την προσκεκλημένη μας νηπιαγωγό/μουσειοπαιδαγωγό κ. Δήμητρα Ζάπρη και σφίγγει το χέρι στους παλιούς μας φίλους, ανυπομονώντας να γνωρίσει τους νέους φίλους και τους γονείς τους.
Αυτή τη φορά ο Θεόφιλος ο Βιβλιόφιλος φόρεσε τα καλά του και το καπέλο του βεβαίως, βεβαίως, μα έδωσε το λόγο στην προσκεκλημένη κ. Δήμητρα Ζάπρη. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να αντισταθεί σε ένα γλυκό νεανικό πρόσωπο, γεμάτο ενέργεια, που σκορπούσε γύρω του χαμόγελα και ζεστασιά;
Κι έτσι απλά η κ. Δήμητρα μάζεψε τα παιδιά κοντά της σαν τα κλωσσόπουλα. Γύρισε η ανέμη και άρχισε το παραμύθι ‘Η Πούλια και ο Αυγερινός’. Και δεν άνοιξε κανένα βιβλίο, δεν έδειξε καμία εικόνα, δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, γιατί τα είπε όλα με τα εκφραστικά της μάτια, με το γλυκό της χαμόγελο και με την ένταση του κορμιού της. Γιατί η κ. Δήμητρα είναι από εκείνους τους ανθρώπους, που έχουν το χάρισμα του λόγου, που αφηγούνται παραμύθια και μαγεύουν μικρούς και μεγάλους. Και αλήθεια, μας μάγεψε και εμάς με την αμεσότητα του λόγου της, το επικοινωνιακό χαρακτήρα της και την επιστημονική της κατάρτιση. Και ύστερα έδωσε το λόγο σε όλους να φτιάξουν τις δικές τους εικόνες με χρώματα και λόγια. Και όλοι μίλησαν, γιατί όλοι ήθελαν να πουν το δικό τους λόγο για την Πούλια και τον Αυγερινό, για τη δύναμη της αδελφικής αγάπης που φτάνει ως τα αστέρια.


Για τα παιδιά όμως, ίσως ο λόγος και η εικόνα να μην είναι αρκετά για να διοχετεύσουν τα συναισθήματά τους. Και εδώ έρχεται το παιχνίδι, η κορυφαία πράξη, η στιγμή που αστράφτουν τα παιδικά πρόσωπα, το παιδί ολοκληρώνει τη σκέψη του και οδηγείται στην λύτρωση. Με παιχνίδι λοιπόν ουσιαστικό και απολαυστικό με την Πούλια και τον Αυγερινό συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες, που τα παιδιά δεν χόρταιναν να επαναλαμβάνουν. Και να σας πω την αλήθεια, και οι γονείς έπαιξαν, γιατί και στους μεγάλους αρέσει να γίνονται παιδιά.
Ευχαριστούμε την διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, κ. Λαμπρινή Αλεξίου, για την παραχώρηση της αίθουσας, ευχαριστούμε τα παιδιά και τους γονείς που με ενδιαφέρον πλαισίωσαν το πρόγραμμα και βέβαια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Δήμητρα Ζάπρη που είχε την ευχαρίστηση να μας επισκεφτεί και να μας χαρίσει όμορφες στιγμές αυθεντικής αφήγησης.
Την επόμενη Κυριακή 26-03-2017 και ώρα 10.30π.μ -12.00 περιμένουμε παιδιά και γονείς στην αίθουσα της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιωτίσσης με την ιστορία «Η γενναία καρδιά» από το βιβλίο της Γαλάτειας Σουρέλη «Πόσα λέει η ελιά πόσα ακούει ο λαγός». Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο μουσείο της μονής για να δούμε τα αξιόλογα χειρόγραφα και βιβλία που υπάρχουν σε αυτήν.
Θα ολοκληρώσουμε το φετινό πρόγραμμά μας το επόμενο Σαββατοκύριακο με ένα αφιέρωμα στο ερχομό της άνοιξης και στα χελιδόνια και στις δύο σπουδαίες γυναίκες λογοτέχνες και συγγραφείς και παιδικών βιβλίων, όπως θα δείτε παρακάτω:
Σάββατο 01-04-2017 και ώρα 16:00 – 17:30 στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα με περιεχόμενο την Άνοιξη και τα χελιδονίσματα.
Κυριακή 02-04-2017 και ώρα 10.30π.μ – 12.00 στην αίθουσα της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας με αφιέρωμα στη μνήμη των συγγραφέων-λογοτεχνών παιδικών βιβλίων κ. Βούλας Μάστορη και κ. Γρηγορίας Σουρέλη. Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν και γονείς.

Ομάδα Εθελοντών Φιλαναγνωσίας
«Πάμε βιβλιοθήκη»
Διαμάντη Λαμπρινή
Ματούλα Βασιλική
Μπλιούμη Ελένη
Παναγιώτου Ευαγγελία
Σερλέτη ευθυμία

Add Comment