Κέλλας: Εθνικό έγκλημα η υποβάθμιση της παιδείας

ΚΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΕΛΛΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, – με πρώτη υπογράφουσα, τη βουλευτή Επικρατείας, κα. Νίκη Κεραμέως – , ο βουλευτής Ν. Λάρισας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα «την υποβάθμιση στη Δημόσια Εκπαίδευση».
«Μέσα σε ενάμιση χρόνο, η δημόσια εκπαίδευση, γύρισε δεκαετίες πίσω. Η δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει, επιχείρησε τα τελευταία χρόνια να υπηρετήσει μια νέα παιδαγωγική αντίληψη, με τους μαθητές στο επίκεντρο και στόχο, να κατορθώσει να επιτύχει ποικίλες γνώσεις και δεξιότητες. Όλα αυτά μέσα από ένα σχολείο σύγχρονο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους και επιβραβεύοντας τους αρίστους. Σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, δυσχεραίνει την καθημερινότητα των παιδιών της μέσης ελληνικής οικογένειας και στοχοποιεί την αριστεία», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών
Οι μαθητές έχουν σήμερα την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πληροφορική, τη θεατρική αγωγή, τη μουσική, τις ξένες γλώσσες, αλλά και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις, κατά τη διάρκεια της ευέλικτης ζώνης, μέσα στο διευρυμένο ωράριο του σχολείου (2-4 μ.μ.), και το κυριότερο, χωρίς επιπλέον κόστος για την οικογένεια. Παράλληλα, η πρωινή ζώνη (7-8 π.μ.) διασφαλίζει την απαιτούμενη ευελιξία σε εργαζόμενους γονείς με πρωινό ωράριο.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει να περιορίσει τις δραστηριότητες και τις ώρες διδασκαλίας συγκεκριμένων μαθημάτων της απογευματινής ζώνης (2-4 μ.μ.), ενώ καταργεί και την πρωινή ζώνη (7-8 π.μ.), υποβαθμίζοντας έτσι το ολοήμερο σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) από την επόμενη σχολική χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το Δεκέμβριο του 2015 ο ίδιος Υπουργός αρμόδιος για την χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας καθησύχαζε γονείς και μαθητές ότι θα προέβαινε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα εξασφάλιζαν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για την εξυπηρέτηση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, θεσμός που ήταν, άλλωστε, στο επίκεντρο και των προγραμματικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων, την υποβάθμιση των Πειραματικών Σχολείων, του Ψηφιακού Σχολείου και τώρα του Ολοήμερου Σχολείου ΕΑΕΠ – το νέο δημόσιο δημοτικό σχολείο «ενιαίου τύπου» που οραματίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φέρει πλέον μόνιμα τα χαρακτηριστικά του «εξισωτισμού προς τα κάτω», εις βάρος της μέσης οικογένειας εργαζομένων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας των γονέων να προσφέρουν στα παιδιά τους εξωσχολικές δραστηριότητες, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το κενό που θα δημιουργηθεί με την υποβάθμιση του Ολοήμερου Σχολείου ΕΑΕΠ;
2.Ποια είναι η εξοικονόμηση θέσεων εκπαιδευτικών και λοιπών πόρων που προσδοκάτε να πετύχετε με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων αυτών μέτρων;
3.Διερευνήσατε εναλλακτικές δυνατότητες για την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων εκπαιδευτικών, τη διασφάλιση των σχετικών πιστώσεων και τη χρηματοδότηση του Ολοήμερου Σχολείου ΕΑΕΠ; Αν ναι:
(α) ποιες εναλλακτικές δυνατότητες διερευνήσατε ;
(β) πως προτεραιοποιήσατε τα σχεδιαζόμενα αυτά μέτρα σε σχέση με άλλες λύσεις;
(γ) γιατί δεν προτεραιοποιήθηκαν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη διασφάλιση της συνέχειας και της εύρυθμης λειτουργίας των Ολοήμερων Σχολείων ΕΑΕΠ σε σχέση με τις λοιπές προσλήψεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση για το 2015 (από τις τουλάχιστον 11.000 διαθέσιμες θέσεις βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων);

Add Comment