Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό συγκάλεσε ο Αγοραστός

Δημιουργείται συντονιστικό όργανο στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της κρίσης
Έκκληση των φορέων τα τρόφιμα και τα αγαθά των πολιτών για τους πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στους Δήμους έτσι ώστε να γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ [800x600]

Τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση-διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού αποφάσισε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τους δημάρχους της Περιφέρειας. Στο συντονιστικό θα συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι (Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων), η ΠΕΔ, και το οποίο θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ και των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.

Στη σύσκεψη ζητήθηκε από τους φορείς να παρθούν αποφάσεις για δυο ζητήματα: Πρώτον για την ολιγοήμερη παραμονή 800 ατόμων τα οποία θα έρθουν στη Θεσσαλία αύριο Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου θα παραμείνουν για λίγες ημέρες και θα κατανεμηθούν ισόποσα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Για την άμεση φιλοξενία τους υποδείχθηκαν τα ΣΕΑ Ευαγγελισμού και τα ΣΕΑ Αλμυρού, ενώ μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα υποδειχθούν χώροι και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Δεύτερον όλοι οι Δήμοι θα υποδείξουν μέχρι τη Δευτέρα χώρους μεσοπρόθεσμης παραμονής προσφύγων, οι οποίοι όμως θα τηρούν κάποιες προϋποθέσεις, θα έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και δεν θα επηρεάζουν την κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.

Για άλλη μια φορά οι φορείς κάλεσαν όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και αγαθά για την ανακούφιση των προσφύγων, που διέρχονται από την περιοχή, να τα πηγαίνουν στις δομές των Δήμων έτσι ώστε να γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση. Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι διατροφικές και ενδυματολογικές τους συνήθειές διαφέρουν πολύ από τις συνηθισμένες.
[wpg_thumb]
Ο κ. Κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του ενημέρωσε τους δημάρχους για τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς τις τελευταίες ημέρες και τα αποτελέσματα τους. Όπως ανέφερε πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι επιτέλους η κυβέρνηση συγκρότησε ομάδα διαχείρισης για το προσφυγικό με επικεφαλή τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα. Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λύσει τα ζητήματα νομιμότητας που προέκυψαν τις όλο αυτό το διάστημα με τις δαπάνες της Αυτοδιοίκησης για τη αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης εξαγγέλθηκαν προσλήψεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως και επιπλέον πόροι για την διαχείριση του προσφυγικού. Κάτι για το όποιο όμως οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας περιμένουν να το δουν στην πράξη και εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στους χώρους, που θα δημιουργηθούν για την μεσοπρόθεσμη παραμονή των προσφύγων, τις όποιες παρεμβάσεις υποδομών χρειαστούν θα τις πραγματοποιήσει ο στρατός με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επιπρόσθετα ο κ. Αγοραστός ζήτησε την καταγραφή όλων των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιός δραστηριοποιείται που και τι κάνει, ενώ ενημέρωσε ότι ζήτησε και από το αρμόδιο Υπουργείο τον πλήρη έλεγχο των κονδυλίων που μέχρι σήμερα έχουν πάρει οι ΜΚΟ και πως τα έχουν αξιοποιήσει.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης: «Η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δείξει όλες αυτές τις μέρες το ανθρώπινο πρόσωπό της. Η Θεσσαλία έγινε μια γροθιά και αντιμετωπίσαμε από κοινού την ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Κάναμε το καλύτερο δυνατό και χωρίς να έχουμε ενημέρωση από το κεντρικό κράτος, κινηθήκαμε άμεσα περιθάλποντας μάλιστα και βαριά ασθενείς χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες συνθήκες. Πρέπει όμως να έχουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα και να μην μας. Ανησυχούμε αλλά δε φοβόμαστε. Χρειάζεται ψυχραιμία και συνέργεια για να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη κατάσταση. Η σύνοδος κορυφής της Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα καθορίσει πολλά για την μετέπειτα πορεία. Η εικόνα της χώρας σίγουρα δεν είναι καλή στο εξωτερικό, όμως εμείς σαν Αυτοδιοίκηση είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα κάνοντας το καλύτερο δυνατό», σημείωσε ο Κώστας Αγοραστός.

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους διαφώνησαν έντονα με την απόφαση της ΕΕ να κατανεμηθούν τα επιπλέον χρήματα που προορίζονται για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σε ΜΚΟ, κάτι που όπως σημείωσαν συμβαίνει γιατί δεν εμπιστεύονται την διαχείριση της κυβέρνησης, η οποία μέχρι σήμερα έδειξε ότι είναι απούσα. Παράλληλα τόνισαν ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα στοιχεία για τις ΜΚΟ και τις εθελοντικές οργανώσεις που δρουν στους Δήμους τους καθ’ ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα πουθενά, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αποτελούν έναν γραφειοκρατικό οργανισμό και τίποτε άλλο.

Παράλληλα οι δήμαρχοι ανέφεραν ότι μέσα στο σαββατοκύριακο θα συγκαλέσουν είτε Δημοτικά Συμβούλια είτε συναντήσεις με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να υποδείξουν μέχρι τη Δευτέρα χώρους μεσοπρόθεσμης παραμονής προσφύγων.

Όπως έγινε γνωστό, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη με τους Δήμους και τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ, των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων έτσι ώστε να διευρυνθεί το συντονιστικό όργανο κι να καταγραφούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωστός, οι δήμαρχοι κ.κ. Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, Βόλου Θάνος Θεοδώρου, Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας, Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής, Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος, Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, Τεμπών Κώστας Κολλάτος, Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, Φαρκαδόνας Θανάσης Μεριβάκης, και η δημοτική σύμβουλος Φαρσάλων κα Δέσποινα Συροπούλου.

Add Comment