Λαμπρός εορτασμός στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας

«Ο Άγιος Δημήτριος διδάσκει γενναιότητα και αγωνιστικό φρόνημα!»
του Γιάννη Μουκίδη

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2015 (8) [800x600]

Με θρησκευτική λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και με επισημότητα, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, στον φερώνυμο Μητροπολιτικό ναό της Ελασσόνας.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις – Ιερές Ακολουθίες ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό ιερό ναό και κορυφώθηκαν προχθές Δευτέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου, όπου τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Βλαδιμίρ Σουζντάλ(του Πατριαρχείου της Ρωσίας) κ. Ευλόγιος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Νίκων(του Μετοχίου της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος), π. Βησσαρίων Καραλάσκος(προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού), π. Ισαάκ Τσαπόγλου, π. Χριστόφορος(της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου) και οι ιερείς και διάκονοι των ενοριών της πόλης π. Νικόλαος, π. Αλέξανδρος, π. Δημήτριος, π. Ευάγγελος, π. Χρήστος, π. Γεώργιος. Εκατοντάδες πιστοί από την πόλη της Ελασσόνας και τα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, αλλά και αρκετοί επισκέπτες, προσήλθαν για να προσκυνήσουν με ευλάβεια την ανθοστόλιστη Εικόνα του Αγίου και παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον ασφυκτικά γεμάτο ιερό ναό.
[wpg_thumb]
Στο Θείο Κήρυγμα ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο, «τον υπέρμαχο της πίστης και της Εκκλησίας και τον αγωνιστή, τον γενναίο στρατιωτικό και μάρτυρα, που πρέπει να τον μιμηθούμε».
«Πανηγυρίζει όλη η Μακεδονία, η πόλη που γέννησε αυτόν τον λαμπρό νέο, που προσέφερε στην Εκκλησία, τον πλέον λαοφιλή Άγιο, που κοσμεί και περιφρουρεί την Θεσσαλονίκη. Δόθηκε στον Θεό, την εποχή που η ειδωλολατρία ήταν στην ασχολία του κόσμου. Η μικρή πορεία του Αγίου Δημητρίου είναι μία πολύ συγκινητική περίπτωση ενός νέου ανθρώπου που αγάπησε τον Θεό. Φαεινός λύχνος που διδάσκει και παραδειγματίζει.
Πρέπει να μιμηθούμε τον Άγιο Δημήτριο, στο αγωνιστικό φρόνημα, σε μια δύσκολη εποχή που ο άνθρωπος έχει χάσει τον προσανατολισμό του και κινδυνεύει να χάσει και την ελπίδα. Οι Άγιοι μας, που δοκιμάστηκαν, δίδοντας τη δική τους μαρτυρία, έρχονται να μας βοηθήσουν, να μας διδάξουν.
Ο Άγιος Δημήτριος έρχεται να μας διδάξει, να κατευθύνει τα βήματα μας, με την γενναιότητα του, το αγωνιστικό του φρόνημα, με την μεγάλη του πίστη στο Θεό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην παρουσία στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας του σεβασμ. μητροπολίτου Βλαδιμίρ Σουζντάλ(του Πατριαρχείου της Ρωσίας) κ. Ευλογίου: «Με την Ι. Μητρόπολη Σουζντάλ του Πατριαρχείου της Ρωσίας μας συνδέουν πνευματικοί δεσμοί αγάπης και φιλίας. Ο κ. Ευλόγιος δεν είναι άγνωστος στην Μητρόπολη Ελασσώνος. Στο Σουζντάλ βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Αρσενίου και πριν 10 χρόνια μερίμνησε για την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αρσενίου, που με τις ενέργειες του προκατόχου μου μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου μεταφέρθηκαν από την Ρωσία και βρίσκονται στον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου της Ελασσόνας».
Σε ανάμνηση της παρουσίας του Ρώσου μητροπολίτη στις εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Χαρίτων του δώρισε αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και το μετάλλιο της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος. Αντίστοιχο μετάλλιο δώρισε και στον αρχιμανδρίτη π. Νίκωνα(του Μετοχίου της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος).
Λίγο πριν τις 11 το πρωί, ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου(την υποβάσταζαν οπλίτες του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου), γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ).

Στις εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ελασσόνας παραβρέθηκαν: ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντών. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ιωάν. Σαπουνάς, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κ. Καραγιάννης και Γ. Γιαννούλας, ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, η πρόεδρος του διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής Π.Υ. / Π.Α. Νέας Αγχιάλου – αντιπύραρχος κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρώην αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, καθώς και πολύς κόσμος από όλη την περιοχή.

Add Comment