Γιορτάζουν τον Άγιο Παντελεήμονα στην Τσαριτσάνη

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Θρησκευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις στις 26 και 27 Ιουλίου στην ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης, εκεί όπου βρίσκεται και πανηγυρίζει ο ιστορικός ναός του Αγίου Παντελεήμονος.
Χθες το απόγευμα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, παρουσία δεκάδων προσκυνητών και πιστών από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και την γύρω περιοχή.
Σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, στο φερώνυμο ναό θα τελεστεί ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και θα παραστούν οι αρχές της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι μετά τη σημερινή Θεια Λειτουργία, ο δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης θα προσφέρει στους επισκέπτες και στο εκκλησίασμα γλυκό και αναψυκτικό. Στο πλαίσιο του τριημέρου εκδηλώσεων «Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα», το βράδυ, στην πλατεία της Τσαριτσάνης, θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Γιάννη Λίτσιου.
Λίγα λόγια για τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Τσαριτσάνης:

Ο ναός βρίσκεται ανατολικά από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου(Παναγίας), στο βάθος της συνοικίας που φέρει το όνομα του.
Το βάθος και ο περιβάλλων κλειστός χώρος…κάνουν τον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος αθέατο. Κτίστηκε το 1702 και έχει σχήμα ορθογώνιο, με μήκος 21 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα. Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι λιθόκτιστοι. Χαρακτηριστικά τα υπέροχα ξυλόγλυπτα του ναού, που με τις έγχρωμες «ιστορήσεις» του αποτελούσε πριν από την καταστροφή και αποτελεί και σήμερα μια ξεχωριστή «κιβωτό» εθνοθρησκευτικού πλούτου κειμηλίων.
Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος Τσαριτσάνης είναι μονόκλιτος με επιβλητική και ξεχωριστή την κεραμοσκεπαστή στέγη του. Περιβάλλεται από την δυτική και την νότια πλευρά του με κλειστό χαμηλό νάρθηκα σε σχήμα γάμα (Γ). Η δυτική πτέρυγα του ναού έχει μόνο ένα παράθυρο. Στον εξωτερικό τοίχο του ναού, δυτικά, ανάμεσα στις στέγες του κυρίως ναού και του νάρθηκα υπάρχουν πολλές ωραίες τοιχογραφίες. Πάμπολλες και εδώ οι σημαντικές και πολυθεματικές επιγραφές. Αποτελεί ακόμη ένα ζωντανό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής…που μιλάει στον επισκέπτη του.

Add Comment