Ξεκινά η κατασκευή της οδού Βερδικούσια – Λογγά

προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ – Νέα οδική σύνδεση αποκτούν οι Π.Ε. Λάρισας- Τρικάλων

IMG_9323 [4]

Κώστας Αγοραστός: «Είναι έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων της υπαίθρου»

Ξεκινά η κατασκευή του δρόμου Βερδικούσια – Λογγά, προϋπολογισμού 7.800.000 ευρώ, που προδίδει μια νέα οδική σύνδεση μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Τρικάλων. Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου «Κατασκευή τμήματος της επαρχιακής οδού 19 από Βερδικούσια μέχρι όρια Π.Ε. Λάρισας (προς Λογγά)». Φορέας υλοποίησης του έργου είναι Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με κύριο του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Σύντομα ξεκινούν οι εργασίες σε ένα μεγάλο έργο για τη Θεσσαλία, που αφορά τη νέα σύνδεση μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας και ειδικότερα με την επαρχία Ελασσόνας, ο δρόμος Βερδικούσια- Λογγά, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ. Είναι ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής, για τη διασύνδεση των δύο περιοχών, την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων αλλά ταυτόχρονα και της διευκόλυνσης των επαγγελματιών που ασκούν το δικαίωμα στην εργασία, των κτηνοτρόφων, των γεωργών, των προσκυνητών και εν γένει των ανθρώπων των ορεινών όγκων. Οι ανθρώπινες κοινότητες στα ορεινά έχουν το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης αλλά και της διευκόλυνσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Είναι ένα έργο κτηνοτροφικό, τουριστικό, περιβαλλοντικό, ένα έργο 7,2 χλμ το όποιο αναβαθμίζει όλη την περιοχή. Αυτά τα έργα είναι έργα κοινωνικά, διότι δημιουργούν θέσεις εργασίας και ρίχνουν χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία. Οι άνθρωποι που δουλεύουν είναι Θεσσαλοί από τις γύρω περιοχές και βρίσκουν εργασία, σε μια εποχή που η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Αυτά είναι πραγματικά μέτρα ενίσχυσης των θέσεων εργασίας».

Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η οδός που συνδέει τους οικισμούς της Βερδικούσιας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Λογγά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Το οδικό τμήμα που θα κατασκευαστεί αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού 19 «Ελασσόνα – Αγιονέρι προς Κονισκόν και Καλαμπάκα». Με προηγούμενη εργολαβία εκτελέστηκαν τα 2,3 χλμ. της οδού, ενώ με το παρόν έργο βελτιώνεται, κατασκευάζεται και ασφαλτοστρώνεται το τμήμα της οδού που ξεκινάει από τη Χ.Θ. 2+300 (αρχή μέτρησης η διασταύρωση στη Βερδικούσια) και καταλήγει στη Χ.Θ. 9+552 (αυχένας) με συνολικό μήκος 7.250 μ.

Με το έργο αυτό, καθίσταται εφικτή η απευθείας επικοινωνία του βορειοδυτικού τμήματος της Π.Ε. Λάρισας με τις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της Π.Ε. Τρικάλων (Μετέωρα). Συνεπώς, ενισχύεται η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες, να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας και του Ολύμπου, περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλους. Παράλληλα, με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και του αγροτουρισμού. Εξυπηρετείται δε, η ασφαλής διακίνηση προσώπων και η μεταφορά ζώων και κτηνοτροφικών- αγροτικών προϊόντων, καθώς εκατέρωθεν του άξονα της οδού, υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπλέον, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των ορεινών οικισμών του Δήμου Ελασσόνας και με άλλα αστικά κέντρα και αντιστρόφως. Περιβαλλοντικά, το έργο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση, καθώς μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί η δασοπροστασία της περιοχής, αφού καθίσταται εύκολη η πρόσβαση σε δύσβατες μέχρι τώρα ορεινές περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.

Η οδός που θα κατασκευαστεί θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διατομή 6,50/8,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 6,50 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 0,75 μέτρων) και τάφρο μεταβλητού πάχους από 1 έως 2 μέτρα. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες οδοστρωσίας, κατασκευής τεχνικών έργων και ασφαλτικών, σήμανσης και ασφάλειας.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Μαρία Μαμάρα και Κώστας Δεσπόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σάκκας, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Κώστας Μέγας, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Λυτροκάπης και ο ανάδοχος του έργου Γιώργος Χατζηγάκης.

Add Comment