Η Ελασσόνα γιορτάζει πανηγυρικά τα «Ελευθέρια» της

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

Με λαμπρότητα και επισημότητα, άρχισαν χθες το πρωί(στην Τσαριτσάνη, στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα» και στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι), συνεχίστηκαν το απόγευμα και το βράδυ και κορυφώνονται σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στην Ελασσόνα, και αύριο στο Σαραντάπορο οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 101ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον Τουρκικό ζυγό(6η Οκτωβρίου 1912).
Στις σημερινές εκδηλώσεις, όπου θα παραστεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας, ξεχωρίζουν η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (10.30 π.μ.), η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες (11 π.μ.), και η μεγάλη παρέλαση(πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων) στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, στο κέντρο της Ελασσόνας(11.30 π.μ.), που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες κάτοικοι της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.
[wpg_thumb]
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ – «ΜΕΛΟΥΝΑ»
Χθες το πρωί, στην ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης, όπου το 1912 έγινε η υποδοχή του Ελληνικού Στρατού από τον μητροπολίτη Νεόφυτο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο. Στη συνέχεια, οι επίσημοι, ο κόσμος και οι μαθητές κατευθύνθηκαν στην τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη(από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στο χώρο του εκεί Μνημείου(τα αποκαλυπτήρια του είχαν γίνει πριν ένα χρόνο). Το Μνημείο βρίσκεται στη νέα εθνική οδό Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τα παλιά σύνορα της χώρας, και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας.
Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, προσκλητήριο νεκρών(με ρίψη τιμητικών βολών) και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις αρχές. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Στον πανηγυρικό της ημέρας ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Μιλτιάδης Βαρσάμης, με σύντομο και περιεκτικό λόγο, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ιστορικά στοιχεία, όταν στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Στρατιά Θεσσαλίας άρχισε την κίνηση της προς την οριοθετική γραμμή της Μελούνας και στις κρίσιμες ώρες της 6ης Οκτωβρίου, τότε που κάτω από καταιγισμό πυρών του πεζικού και πυροβολικού αρχίζει ο εχθρός να υποχωρεί προς Ελασσόνα και τέλος προς Σαραντάπορο. Ο ομιλητής επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η Τσαριτσάνη υποδέχεται τον Ελληνικό Στρατό με ζητωκραυγές και γίνεται η πρώτη κωμόπολη της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, που ελευθερώνεται! Έτσι το σπίτι του Ναούμ που το 1897 φιλοξενούσε τον στρατηγό των Τουρκικών δυνάμεων Εντέμ Πασά, τώρα φιλοξενεί τον Αρχηγό του Ελληνικού Στρατού Διάδοχο Κωνσταντίνο, τον οποίο υποδέχθηκαν οι Πρόκριτοι του χωριού με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ελασσόνας και Τσαριτσάνης Νεόφυτο. Η μάχη της Τσαριτσάνης αποτέλεσε το βάπτισμα του πυρός για τον Ελληνικό Στρατό και είχε μεγάλη ψυχολογική επίδραση στις Ένοπλες δυνάμεις…». Και ο αντιδήμαρχος κ. Βαρσάμης ολοκλήρωσε: «Οι ήρωες αυτών των νικηφόρων μαχών, είναι τα φωτεινά σημάδια που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε πουθενά να κοιτάει ο άνθρωπος για να αντρειεύεται η ψυχή του. Από αυτούς πρέπει να παραδειγματιστούμε και να δώσουμε και εμείς τον δικό μας αγώνα, όχι μόνο σε μια εξαιρετική στιγμή η σε ένα σπουδαίο γεγονός αλλά καθημερινά. Να γίνουμε ήρωες της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας μέσα από τις σημερινές αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αξίες όπως η αλληλεγγύη, η κατανόηση, η συλλογικότητα, η πίστη, ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο μας. Αξίες απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία μιας νέας ελπιδοφόρου πορείας. Ως Έλληνες μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε…».
Χθες το απόγευμα τελέσθηκε παράκληση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής και θαυματουργής Εικόνας της Ολυμπιώτισσας και πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, με τη συμμετοχή προσκεκλημένων μητροπολιτών και επισκόπων και του «οικοδεσπότη» μητροπολίτη κ. Βασιλείου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και εκατοντάδων κατοίκων.
Στις εκδηλώσεις της Τσαριτσάνης και της Μελούνας παραβρέθηκαν: ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Γελαλής, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Θεόδ. Λιάπης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ι. Νάνος, Νικ. Γάτσας, Μιλτ. Βαρσάμης, ως εκπρόσωπος του διοικητού της1ης Στρατιάς ο ταξίαρχος κ. Δ. Βιτετζάκης, εκπρόσωποι του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και της 110 Π.Μ., ο Γεν. Αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασ. Χαλάτσης, αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Π. Μουταφίδης και Τροχαίας κ. Ν. Μπακόλας, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, ο πρόεδρος Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, ο πρόεδρος Βερδικούσιας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Χρ. Μιχαλές, ο γραμματέας του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία»(Λούκα Κατσέλη) κ. Ευάγ. Αποστόλου, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρ. Χατζήνας, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί, μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής, σύλλογοι της Τσαριτσάνης, και αρκετός κόσμος από την Ελασσόνα, την Τσαριτσάνη, και την γύρω περιοχή.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
8 π.μ.: Όρθρος – Πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.
8.30 π.μ.: Έπαρση σημαίας.
10.15 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων.
10.30 π.μ.: Τελετή επίσημης δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό.
11 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες– ανάγνωση ανακοινωθέντος 1ης Μεραρχίας – εκφώνηση πανηγυρικού –Κατάθεση Στεφάνων- Εθνικός Ύμνος.
11.30 μ.: Έναρξη παρέλασης πολιτικών τμημάτων στην παραποτάμια οδό «Μητροπολίτου Ιακώβου».
12.30 μ.: Δεξίωση για τις αρχές και το κοινό στην Αίθουσα της ΚΕΔΕ
12.30 μ.(μετά την παρέλαση): Προβολή της ταινίας «δαχτυλίδι στην ΕΙΡΗΝΗ» παραγωγής Γεωργίου Γάτσα, στην αίθουσα «Δημάρχου Β. Φαρμάκη».
7 μ.μ.: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κων/νου Σαχινίδη Δρ. Κοινωνιολογίας, πολιτικού επιστήμονα, με τίτλο: «Οι μάχες της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου και η σημασία τους για την έκβαση των βαλκανικών πολέμων» στην αίθουσα «Δημάρχου Β. Φαρμάκη».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Ελασσόνας, θα παραστεί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μιχάλης Σακελάρης, εκπροσωπώντας το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και τον Πρόεδρο κ. Πάνο Καμμένο.

Add Comment